nedeľa 3. apríla 2016

Čokoládovo-gaštanové košíčky







Tieto cokoladovo-gastanove kosicky su jedna z mala mojho velkonocneho pecenia, co sa mi podarilo  nafotit. Vela som piekla  (ako napokon vzdy :) ), ale zial, malo co sa mi podarilo dat bokom na fotenie. Opat raz sa mi potvrdilo, ze blogovanie vyzaduje veeela, velmi vela casu. Pocas sviatkov mala rodina prednost a zaluba musela ist bokom. Rodina je najviac. A ja som mala celu rodinu pokope, takze som prezila krasne a radostne velkonocne sviatky. Dufam, ze aj vy ste stravili pekne sviatocne chvile v kruhu vasich najblizsich a najmilsich.
Kosicky su z krehkeho cesta potrete cokoladou a naplnene uzasnou plnkou z cokolady a gastanoveho pyre. Pridany Baileys jemne zvyraznuje chut. Samozrejme ak robite aj pre deti, liker vynechajte.
Ingrediencie:
210 g hladkej muky
100 g praskoveho cukru
1 vanilkovy cukor
100 g masla
2 zltky

 Plnka:
250g gastanoveho pyre ( pouzila som madarske, ktore je uz ochutene)
100 g mliecnej cokolady
50 ml slahackovej smotany
100 g masla
20 ml Baileys alebo vajecny liker

Okrem toho:
60-70 g horkej cokolady (rozpustit na potieranie kosickov)
drobne ozdoby podla zelania ( mozno vynechat)

pocet kusov zavisi od velkosti pouzitych kosickov

Postup: 
Suroviny na cesto zhnetieme. Kosicky vytrieme jemne olejom (prip. mozno pouzit spray na formy) a vtlacame do nich tenku vrstvu cesta, tak , aby sme mali jemnu priehlbinku. Cesto pecenim narastie. Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C asi 18-20 minut. Nechame postat a potom este vlazne vyklapame z formiciek.
Pripravime plnku.
 Cokoladu so smotanou rozpustime nad parou. Voda sa nesmie dotykat dna misky. Cokoladu za staleho miesania rozpustime na hladku zmes. Odstavime z tepla.
Maslo naslahame a pridame don gastanove pyre. Ak nemame ochutene gastanove pyre, tak treba najprv ochutit ( trochu praskoveho cukru a trochu rumu) a tak pridat k maslu.  Spolu preslahame. Pridame vychladnutu, no stale tekutu cokoladovo-smotanovu zmes. Opat preslahame. Dochutime Baileysom a odlaozime do chladnicky mierne zatuhnut. Budme opatrni a nenechame krem uplne stuhnut, zle by sa plnili kosicky.
Vychladnute kosicky potrieme ropzustenou cokoladou. Malym stetcom potrieme vrch a nechame stuhnut.
Na stuhnute cokoladove kosicky nanesieme cukrarenskym vreckom krem a podla vlastneho uvazenia mozeme ozdobit.

Pozn.: Ak nemame ochutene gastanove pyre, tak treba najprv ochutit ( trochu praskoveho cukru a trochu rumu) a tak pridat k maslu.  Pisem tuto poznamku lebo v Anglicku predavaju neochutene gastanove pyre. Pouzila som spicku Wilton 2D a ozdobky som si vyrobila z White icingu a ofarbila pomocou gelovych farieb.



2 komentáre:

  1. Adrika, napísala si to perfektne v úvode, ... foteniu receptov som sa vzdala, práve pre taký istý dôvod... čím su deti väčšie vyžadujú iný druh pozornosti, a ja nedokážem aj ten zvyšok času popri práci nevenovať práve im. Túžim nafotiť pre dcéru aspoň DOMACU KUCHARKU, naše overené recepty a dať do elektronickej formy ... taký základ kuchyne, tak možno niekedy opäť. Skôr posledné dva roky využívam čas ked ich vodím na športy a krúžky, keĎ si na hodinku dve sadnem niekde na lavičku a niečo ručne stručne tvorím a oveľa viac čítam...
    Ale veľa Tvojich receptov je u nás ako doma :-))) Papa.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabika dakujem za navstevu aj za dusu pohladzujuce slovicka.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)