streda 6. apríla 2016

Snehové linecké venčeky






Velmi vdacne drobne kusove zakusky. Uz som ich robila viackrat. Pekne ukazu na tacke medzi inymi vianocnymi, ci velkonocnymi zakuskami. Nie je to nic narocne, ale ta skvela rumovo-dzemova plnka uprostred snehoveho  kolieska na lineckom podklade je naozaj vyborna kombinacia. Zatial evidujem iba pozitivne ohlasy na tieto chutne  snehove venceky.  Tentokrat som urobila oproti povodnemu receptu malu zmenu. Bielka som slahala s praskovym cukrom nad parou. Venceky mali tu snehovu penu suchu a bola taka chrumkava. V povodnom recepte sa uvari sirup a zaslahava do bielkov. Tieto snehove venceky maju tu snehovu penu taku riedsiu. Cize, ak chcete mat tu penu suchsej konzistencie  (chrumkavu) doporucujem slahat bielka s praskovym cukrom  nad parou ak chcete tie venceky take "soft" doporucujem verziu s varenym sirupom.

Ingrediencie:

Cesto: 

300 g hladkej  muky 
200 g masla 
100g praskoveho  cukru
1prasok do peciva 
1 vanilkovy cukor 
1 vajicko
struhana kora z 1 citrona

Pena: 
4 bielka
360 g paskoveho cukru 
stipka soli 

Na ozdobu: 
cca 50-70g cokolady, trochu cery alebo 1 PL oleja
jahodovy dzem (asi 230 g)
rumova prichut 1 KL
trosku vody

Postup:
Suroviny na cesto zahnetieme a zabalime do potravinarskej folie. Odlozime do chladnicky aspon na 30 minut. 

Schladene cesto vyberieme z chladnicky a rozdelime na dve polovice. Jednu vratime spat do chladnicky, kym pracujeme s 1. polovicou cesta. Cesto rozvalkame na hrubku cca 3 mm a formickou vykrajujeme kolieska. 
Kolieska ukladame na plech vystlaty papierom na pecenie. Pecieme pri 175 stupnoch (teplovzdusna rura) iba 7-10 minut, maju byt skoro biele. 
Nechame v plechu vychladnut. Pripravime  si 3-4 plechy na pecenie. Po vybrati poslednej varky stisime  teplotu na 90 stupnov (budeme susit snehove venceky)

Bielka naslahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor a zakazdym dobre preslahame. Bielka prelozime nad hrniec s vriacou vodou ( dno misy sa nesmie dotykat vody) a nad parou slahame aspon 10 minut. Naslahane bielka prelozime do cukrarenskeho vrecka a nanesieme snehovy vencek na upecene linecke kolieska. 


Venceky ususime v rure minimalne 20 minut. Ak je potrebne dlhsie, nechame dosusit, ale snehove venceky musia ostat biele.


Medzitym rozpustime dzem s troskou vody a ochutime rumovou prichutou. Dobre vymiesame na hladku zmes. Nechame mierne ochladit a prelozime do cukrarenskeho vrecka a naplnime stred venceka ( ti sikovnejsi mozu aj malou lyzickou:).


Vychladnute venceky pofrkame roztopenou cokoladou. Dobru chut !

Pozn. 
Pri verzii slahania bielkov s praskovym cukrom nad parou bolo tej snehovej hmoty menej ( bola hustejsia). Venceky staci obtocit na lineckom koliesku iba jedenkrat. Pri vareni sirupu do bielkovej peny je  hmoty viacej, venceky mozno obtocit dvakrat. Verziu pripravy snehovych vencekov so sirupom si pozrite  TU







6 komentárov:

  1. tohle cukroví dělávala moje maminka na Vánoce.
    Majka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Přišla jsem ti popřát krásné jarní dny. Máš zde plno krásných dobrůtek.:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Ivka, aj tebe vsetko dobre, hlavne vela slniecka a radosti zo zivota :)

      Odstrániť
  3. Robievam s kokosovým snehom ale tieto tvoje sa mi veľmi páčia, určite ich vyskúšam, krásne sú...Eva

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)