nedeľa 1. decembra 2019

Jablčník s vanilkovou penou







Struhany jablcnik v trochu inom prevedeni ako sme zvyknuti. Ta vanilkova pena jemne pripomina masrhmallow penove cukriky. Konzistenciou nie je taka pevna, ale chutovo velmi podobna. Ja som tam trochu citila ten vanilkovy puding. Niekomu ta chut marshmallow cukrikov chuti, niekomu zas nie. Sto ludi , sto chuti. Pena sa robi z bielkov, do ktorych sa pridava vanilkovy puding a olej. Ano olej. Ten olej  robi bielka takymi penovymi. Bez oleja su potom bielka iba  pusinkovej konzistenice. Mne skor vadilo , ze bolo malo cesta. Aj ked som robila zakusok na mensi plech ako zvycajne. Mozno nabuduce pridam trochu muky.  Zakusok nie je presladeny. Celkova chut zavisi aj od toho, ake kysle jablcka pouzijete. Nie je narocny na pripravu ani suroviny. Velmi lubime kolaciky s jablckami. Ci uz su to piskotove, hnietene alebo kysnute. Moj prvy degustator je moj manzel. Ved ako inac, ked sme momentalne iba sami dvaja. Komentoval, ze je to vyborny zakusok, taky osviezujuci. Tak snad oslovi aj vas. Nech sa paci recept.


Ingredienice:
rozpis na plech 25cm x30 cm

Cesto:
360 g polohrubej muky
250 g masla
1 KL prasku do peciva
3 PL praskoveho cukru
5 zltkov
stipka soli

Jablkova plnka :
1200 - 1500 g uz ocistenych jablk
2 PL krystaloveho cukru
1 KL mletej skorice
1 zlaty klas
stava z jedneho mensieho citrona

Bielkova vanilkova pena: 
5 bielkov 
200 g krystaloveho cukru
1 KL vanilkoveho extraktu
2x40 g vanilkovy puding 
125 ml oleja ( slnecnicovy alebo repkovy) 
stipka soli 

Postup: 
Ako prve pripravime cesto. Muku s praskom do peciva a solou preosejeme. Pridame studene na mensie kocky pokrajane maslo. Cesto spracovavame rychlo, iba nozom, az dostaneme konzistenciu akokeby sme pripravovali posypku na kolac. Potom pridame cukor a zltka. Rychlo spracujeme hladke cesto ( mozeme aj v robote). Aj tu plati, ze hnietene cesto nespracovame dlho lebo potom sa cesto trha a oduje pri peceni. Aj ked  v tomto recepte budeme cesto iba struhat. Cesto rozdelime na 3/4 a 1/4. Zabalime bochniky a odlozime do mraznicky stuhnut.

Jablka ocistime a na struhame na struhadle. Pridame citronovu stavu, cukor, skoricu a jablcka podusime. Ked su jablka podusene v niekolkych castiach pridame zlaty klas a to iba tak, ze jemne poprasime a rychlo dobre premiesame, aby sa neurobili hrcky. Nechame prevriet, odstavime z ohna a nechame vychladnut. Mne sa viac osvedcilo v minulosti rozmiesat v malom mnozstve vody a tak naliat na jablcka a nechat prevriet. Chladnutim masa trochu stuhne. 

Plech vymazeme jemne maslom a vylozime papierom na pecenie. 3/4 cesta vyberieme z mraznicky a  rovnomerne ho nastruhame na papier. Dlanou jemne utlapkame cesto. Dame ho predpiect na 15-18 minut ( kazda rura pecie inak) pri teplote 190 stupnov C. 

Na predpecene cesto namazeme vychladenu jablkovu plnku. Cesto moze byt teple.

Bielka naslahame so stipkou soli. Po lyziciach pridavame cukor a zakazdym dobre preslahame. Pridame vanilkovy exkrat.  Za staleho slahania pridavame po castiach pudingovy prasok. Robila som to tak, ze do sitka som si dala puding a trochu poprasila bielka. Zaslahala prasok a znovu som postup opakovala az som minula cely pudingovy prasok. Nakoniec stale slahajuc bielka vo velmi tenkom pramienku som prilievme olej do bielkov. Olej lejeme na stenu nadoby a dbame na to, aby sa sa dobre zaslahal. Ak sa prida olej vo vacsom mnozstve naraz, pena z bielkov velmi zredne. Pena po pridani oleja trosinku upadne, ale ona sa pecenim pekne opat nadvihne.

Bielkovu penu natrieme rovnomerne na jablkovu plnku. 1/4 cesta nastruhame na vrch. Vlozime do rury a pri teplote 180 stupnov C dopecieme zakusok este 30-40 minut. Ja som ho piekla 40 minut.  Opat cas zavisi od rury, kazda rura pecie inak. 

Po vychladnuti zakusok porasime praskovym cukrom a pochutname si na nom so salkou kavy alebo dobreho cajika . Prajem vam dobru chut!




2 komentáre:

  1. Výborný recept s využitím teplovzdušnej rúry :) Určite vyskúšam s rodinkou, ďakujeme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milan Bartos dajte prosim potom vediet ako sa vamz pozdava tento zakusok. Dakujem za navstevu aj komentarik

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)