pondelok 13. apríla 2020

Malinová terina








Malinova terina s vanilkovou prichutou je velmi jednoducha a nenarocna na pripravu. Pekne vynikne na sviatocnom stole. Kedze sme tohto roku sviatkovali iba my dvaja s manzelom, uplne nam tento oku lahodiaci dezert postacoval. Zaklad tvori grecky jogurt, slahackova smotana a moja milovana vanilka z Karibiku. Ak mate moznost , pouzite pri peceni a hlavne pri vyrobe dezertov pravu vanilku. Je to uplne iny level chuti. Ja som si prvykat doniesla z Mexika a uplne som sa do nej zamilovala. Minuly rok som si doniesla z Dominikanskej republiky a neviem sa tej krasnej chute nabazit. Isto, iste pri dalsej navsteve Karibiku si donesiem opat zasoby. Inak prezradim vam, ze milujem Karibik. Tam by som vedela zit. Milujem tie nadherne plaze s bielym pieskom a tyrkysovu farbu Atlantiku. Dobre no, nechala som sa trochu uniest spomienkami na moje krasne dovolenky. Takze spat k receptu.  K v uvode spominanym surovinam este budeme potrebovat dlhe piskoty, veeela malin, bielu coko a dalsie podla vlastneho uvazenia. Ja som este pridala posekane pistacie a podrvene snehove pusinky. Tak co? Navnadila som vas na tuto dobrotu? Nech sa paci, pozrite si recept.

Ingediencie:
rozpis je na podlhovastu formu 30x11cm 

500 ml    greckeho jogurtu
500 ml    slahackovej smotany
80-100g  praskoveho cukru
2 KL      vanilkoveho extraktu , 1kl vanilkovej pasty (ak nemate, pridajte 2 sacky vanilkoveho cukru) 
7  ks        platkov zelatiny
18 ks       dlhych piskot ( ja som pouzila Savoiardi )
350 g      malin

okrem toho:
100 g      bielej cokolady
50 ml      slahackovej smotany
100 g      malin
posekane pistacie a 2 snehove pusinky pomrvene ( nemusi byt)

Postup:
Pripravime si formu. Vylozime ju potravinarskou foliou. Ulozime piskoty po dlhsej strane. Na kazdu stranu 9 kusov.

Zelatinove platky namocime do studenej vody. Polovicu mnozstva jogurtu zahrejeme, ale nevarime. Ostavime z ohna a do tepleho jogurtu zamiesame vyzmykanu zelatinu. Miesame, kym sa zelatina rozpusti.  Potom pridame zbytok jogurtu, zamiesame, kym sa cela hmota pekne spoji, odstavime bokom k uplnemu vychladnutiu.

Dobre schladenu slahackovu smotanu vyslahame s praskovym cukrom, vanilkou dotuha. Opatrne asi na trikrat vmiesame do vychladeneho zelatinoveho jogurtu. Miesame iba rucne, jemne akokeby sme stierku   iba jemne obracali. Pridame maliny a jemne zamiesame.

Naplnime formu , prikryjem ju foliou a odlozime do chladnicky stuhnut na par hodin. Najlepsie cez noc.

Na formu prilozime podnos a obratime tak, ze uzsia cast bude hore. Odstranime foliu a terinu dozdobime.

Cokoladova poleva:
nad parou za staleho miesania rozpustime nalamanu cokoladu spolu so slahackovu smotanou. Miesame, kym sa pekne cokolada nerozpusti. Ochladenou a stale tekutou cokoladou polejeme vrch teriny a dozdobime malinami, prip. posekanymi pistaciami, namrvenymi pusinkami alebo podla vlastneho uvazenia.  Dobru chut !


Poznamka:
Piskoty mi trosku pretrcali na tej sirsej strane ( po otoceni spodok teriny) , tak som tie piskoty pilkovym nozom pred preklopenim na tacku trochu skratila . Islo to dobre, kedze piskoty boli jemne navlhnute od jogurtovej plnky. 


5 komentárov:

  1. Adi,
    terina vyzerá famózne, luxusne a určite tak aj chutila. Hneď by som ochutnala...
    Prajem Ti peknú Veľkú noc a hlavne veľa zdravia!
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka dakujem. Pekny zbytok sviatkov prajem a hlavne zdravicko v tychto pohnutych casoch.

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)