nedeľa 22. novembra 2020

Škoricové koláčiky









 Ked som tieto mini skoricove kolaciky dala ochutnat manzelovi, mojmu hlavnemu  ochutnavacovi, tak povedal, ze su vyborne. Milo ma prekvapil lebo to sa velmi casto nestava. Vzdy ma  vyhrady k niecomu. Kolaciky presli skuskou, takze sa rada podelim o recept. Skoricove susienky su z velmi jemneho cesta, ktore sa rozplyva na jazyku. Pridana sol do cesta jemne na pozadi vyzdvihuje chut skoricovych kolacikov. Vrchnu kremovu pokryvku tvori spojenie masla, kremoveho syra a dochutene vanilkou. Zaverecnou bodkou na tychto skoricovych susienkach je jemne poprasenie mletou skoricou. Jemne, nepresladene, jednoducho fajne :) . Su lepsie na druhy den, ked postoja a lepsie sa prepoja chute. Snad oslovia aj vas a rozhodnete sa ich vyskusat. Prajem dobru chut!

Ingrediencie:
rozpis asi na 30 kuskov kolacikov 

cesto:
450 g hl. muky
3 KL prasku do peciva ( zarovnane)
2 KL skorice
1/4 KL soli
140 g praskoveho cukru
200 g masla
2 vajcia
1 KL vanilkoveho extraktu ( alebo 1 vanilkovy cukor)

krem:
150 g masla
200 g syroveho kremu Philadelphia  a pod. ( ja som pouzila obycajny Goldessa z Lidl) 
130 g praskoveho cukru ( mnozstvo cukru si mozete regulovat podla svojej chuti)
1 KL vanilkoveho extraktu 

Postup: 

Do misky preosejeme muku, prasok do peciva a pridame skoricu, sol. Premiesame a nechame bokom. Zmaknute maslo vyslahame s cukrom. Po jednom zaslahame vajcia. Pridame vanilkovy extrakt ( prip. vanilkovy cukor. Do naslahaneho masla primiesame sypke suroviny a spracujeme cesto. Cesto je riedsej konzistencie. Prikryjeme foliou a odlozime do chladnicky na 1 hodinu. 
Zo schladeneho cesta si odoberame po castiach a urobime sulok asi  o priemere asi 2,5 cm. Narezeme asi 2,5 cm kusky a stlacime ich s poharom s rovnym dnom na placky .  Hrubka placky by mala byt 1/3 hmoty pred stlacenim. Nemerala som to , ale zhruba tych 5-7 mm. Kolaciky ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie. Uukladajte ich trosku dalej od seba,  pri peceni mierne narastu.  Pecieme ich pri teplote 190 stupnov C asi 8-9 minut. Zalezi to od rury, kedze kazda rura pecie inak. Ked zacnu jemne ruzoviet kraje, tak kolaciky su upecene. nechame ich uplne vychladnut.

Pripravime krem.
Maslo vyslahame s cukrom. Ked je maslo naslahane , pridame kremovy syr, vanilkovy extrakt a dobre spolu preslahame.
Krem prelozime do cukrarskeho vrecka so spickou s okruhlym otvorom a do kruhu nastriekame krem na vychladnute kolaciky. Vrch jemne posypeme skoricou. Dobru chut! 



6 komentárov:

  1. Adi,
    koláčiky vazerajú famózne a milujem škoricu, tak nie je čo riešiť, rada receptík vyskúšam :-)
    Pekné dni,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka dakujem za navstevu aj komentarik. Urcite vyskusaj, verim, ze ta nesklamu. Ten kremovy vanilkovy syr na vrchu je super.

      Odstrániť
  2. mnááááám :) odkladám recept určite sa zíde

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mila Zuzka, tak rada ta tu vidim. Myslim, ze ta kolaciky nesklamu. Pozdravujem a dakujem za navstevu aj za komentarik.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adka, veľmi krásne koláčiky. Vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka bude rada, ak mi po vyskusani napisete svoj nazor. Dufam, si pochutite. Pozdravujem

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)