Tak, a konecne ho mam uz aj ja! Co? No predsa svoj blog. Strastiplna cesta jeho vzniku dosiahla svoj ciel a dnes konecne mozem uverejnit svoj prvy prispevok. To vsetko vdaka mojmu drahemu manzelovi, jeho nekonecnej podpore a pomoci. Bez neho by som to urcite nedokazala. Dakujem Ti drahy, som na teba velmi pysna!
Uz davnejsie som sa pohravala s myslienkou zalozit si vlastny blog. Ked som brazdila zahranicne blogy a stranky plne vselijakych maskrt, nadhernych fotiek, zaujimavych informacii a postrehov, tak som rozmyslala, ake by to bolo mat vlastny blog. Kym som ja bola iba v rovine uvah, tak Matka nas prekvapila svojim novym blogom. Aj ked podla mna je slovenske "foodblogovanie" iba "v plienkach", tesi ma, ze k tej malej hrstke slovenskych foodblogistov sa stale pridavaju novi blogeri. Preco vlastny blog? Dava mi pocit slobody, nezavislosti a moznosti rozvijat svoju kreativitu. Mozem si uverejnovat rozne prispevky, podla vlastneho uvazenia. Tak ako povedala Matka: je to ako vlastne dieta. Staras sa on, vedies ho, rozvijas ho a cas ukaze ako si to vsetko zvladla.
Pri tejto pre mna vynimocnej prilezitosti ma nic lepsie nenapadlo ako zahajit svoj blog receptom na jednu uuuuuuuuzasnu tortu.
Ingrediencie:
Na korpus: 5 bielkov
120 g krystaloveho cukru
80 g lieskovych orieskov (pomletych, bez supky)
2 PL lyzice polohrubej muky
1/2 prasku do peciva
stipka soli
tortova forma o priemere 24 cm, papier na pecenie
vsetky ingrediencie potrebujeme 3x, pecieme 3 korpusy
rozpis je na tortovu formu o priemere 24 cm
Na krem:
1 l mlieka
3 vanilkove pudingy
15 zltkov
3 PL Gustinu
200 g praskoveho cukru
250 g masla
100 g bielej Milka cokolady
100 g Milka cokolady s malymi orechmi
bielky slahame so stipkou soli, kym nezacnu beliet. Potom pridame cukor a slahame, kym sa cukor neroztopi a pena z bielkov je pekna biela, leskla a tuha
mlete oriesky zmiesame s mukou a praskom do peciva
orieskovo-mucnu zmes jemne, kruzivymi pohybmi zamiesame do bielkov - iba rucne!
dno tortovej formy o priemere 24 cm vystelieme papierom na pecenie. Boky formy nemastime. Bielkovu penu zarovname a dame piect na 180 °C cca 20 minut
upeceny korpus. Nechame mierne ochladit vo forme ( na terase) a potom uz len na mriezke. Ked korpus vychladol, odstranime papier na pecenie
bielu cokoladu Milku som rozpustime nad parou. Budte opatrni, biela Milka ma tendenciu zrazit sa! Misa, v ktorej mate cokoladu sa v ziadnom pripade nesmie dotykat vriacej vody. Cokoladu roztapame za staleho miesania a nezohrievame ju na prilis horucu
orieskovu cokoladu som rozpustila v mikrovlnke cca 1 minutu s jednym prerusenim. Vybrala som a premiesala a potom vratila spat
z mlieka, pudingov, skrobu a zltkov uvarime za staleho miesania hustu kasu. Dajte si zalezat na miesani, lahko prihori
vychladnutu kasu v malych mnozstvach vslahame do masla vyslahaneho s cukrom
krasne naslahny krem, uz spojene maslo s cukrom a kasou. Kremu bolo straaaasne vela, tak som z neho odobrala asi 4 PL bokom a zvysok som rozdelila na dve polovice. Do jednej som primiesala roztopenu, ochladenu bielu Milka cokoladu a do druhej polovice som primiesala roztopenu, ochladenu orieskovu Milka cokoladu
prvy korpus natrieme kremom s orieskovou Milkou (zdalo sa mi strasne vela kremu, tak som ho nedala cely (vidiet na foto v reze torty)
prilozime druhy korpus a natrieme krem z bielej cokolady Milka
prilozime treti korpus a celu tortu omazeme zvysnym kremom. Odlozime do chladnicky,aby krem trochu zatuhol
lubovolne ozdobime. Ja som pouzila na boky mlete orechy a vrch som zdobila lieskovcami namocenymi v cokolade a aby nebola taka "bleda" trochu som ju pofrkala roztopenou cokoladou:)
este jeden pohlad zblizka
Prajem dobru chut!
Poznamka: torticka chuti skvele. Korpus je senzacny.Krem bol fantasticky aj ked som zabudla don este na zaver pridat vyslahanu slahacku:) Podla mna uplne zbytocne kalorie naviac. Kremu bolo strasne vela,takze doporucila by som robit krem z 800 ml mlieka a 200 g masla. Samozrejme primerane ubrat cukor a mozno aj tie tri lyzice Gustinu. Tak a mam to! Moj prvy prispevok uzrel svetlo sveta a ja sa velmi tesim:)
lahodná tortička, mimochodom, keď as ti zvašovalo toľko plnky, čo si neposlala mne , mala by som aj ja , chi, chi
OdpovedaťOdstrániťaaaale draha, ved ja som ju pouzila na motyliky:) ani zrnko nazmar ! A dakujem za tvoj historicky prvy komentarik na mojom novom blogu.
OdpovedaťOdstrániťAdrika,gratulujem k zalozeniu blogu,prajem ti vela chutnej inspiracie,milych sledovatelov,a hlavne sa moc tesim na tvoje receptiky:)
OdpovedaťOdstrániťMatka dakujem krasne za tvoje mile prianie. Konecne po odstraneni vsetkych problemov som mohla zacat s publikovanim svojich prispevkov. Ada
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, velmi sa tesim z tvojho blogu! :) Tak sa z nas nenapadne ale isto stavaju blogerky, je to super, ze stale pribudaju nove, tolko inspiracie, ze niekedy ani nestiham, ale zase ked mam viac casu, nuda nehrozi! Nech tvoj blog rozkvita a nech ti prinasa vela radosticky..papa, Evi
OdpovedaťOdstrániťMila Evicka, dakujem za krasne ,dusu pohladzujuce slovicka. Papa Ada
OdpovedaťOdstrániťAch jaj.. ja mozem len snivat o takej lahodke :D Nikuska
OdpovedaťOdstrániťNeboj sa slniecko moje upeciem aj tebe, ked prides. Je uuuzasna.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adrika. Gratulujem Ti k tvojmu blogu a zelam veela skvelych receptov na ktore sa tesim...torticka musela byt lahodna,same dobrotky su v nej.Urcite vyskusam...pa Alka
OdpovedaťOdstrániťAlka som rada, ze si ma navstivila. Torticka je fantasticka, urcite neolutujes, ked ju vyskusas. Dakujem za komentarik. pa Ada
OdpovedaťOdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adrianka, nahodou som natrafila na tvoj bolg, tvoje recepty som s radostou sledovala uz na MM,robila som aj vela veci od teba, dokonca aj Twistera synovi k minulorocnym narodeninam a neviem, neviem ci tento rok nespravim tuto dobrotu. Drzim palce k blogovaniu aj ja uz som od aprila prepadla tejto zavislosti:-))
OdpovedaťOdstrániťLucia
Lucka, tesim sa, ze si objavila moj blog. Srdecne ta vitam medzi nami blogermi. Uz som nakukla k tebe a veru pohostila som sa poriadne:). Verim, ze ani touto tortickou nebudes sklamana. Tie plnky su uuuuuzasne a korpus je tiez velmi dobrucky, pretoze nie je taky dusivy:)
OdpovedaťOdstrániťAdrika, blahoželám k založeniu krásneho blogu s výbornými receptami. Kvalitu Vašich receptov poznám z MMB. Určite tu budem častým návštevníkom. Torta Milka vyzerá fantasticky. Pri najbližšej príležitosti ju určite vyskúšam. Zdenka
OdpovedaťOdstrániťAdrika, taktiež sa pridávam ku gratulantom a prajem Tvojmu blogu veľa - veľa - veľa sledovateľov a kopec chutných, originálnych a s láskou pripravených maškrtiek. Pridávam sa k obdivovateľom a sledovateľom a teším sa na všetky receptíky !!! Marika
OdpovedaťOdstrániťAdrika, taktiež sa pridávam ku gratulantom a prajem Tvojmu blogu veľa - veľa - veľa sledovateľov a kopec chutných, originálnych a s láskou pripravených maškrtiek. Pridávam sa k obdivovateľom a sledovateľom a teším sa na všetky receptíky !!! Marika
OdpovedaťOdstrániťAdi, na túto tortičku som bola špeciálne zvedavá. Blog si začala nádherným príspevkom - tortička vyzerá absolútne skvele, zloženie super a mne by ani ten kopec plnky nevadilo :DD, mám to rada a moje malé zbožňujú tie, kde je veľa krému. Adik, tak ešte raz - držím palčeky a z celého srdiečka prajem, aby sa Tvojmu blogovému dieťatku daarilo a iba radosť Ti robilo, paaaa
OdpovedaťOdstrániťZdenka velmi sa tesim, ze ste ma navstivli aj na mojom blogu. Bude mi potesenim privitat vas opat a vzdy. Dakujem krasne.
OdpovedaťOdstrániťMarika dakujem krasne a velmi sa tesim. Vzdy ta tu rada uvidim.
OdpovedaťOdstrániťJoooooj Matka, tak rada ta tu vidim. Dakujem za krasne prianie. A torticku vrelo doporucujem. Naozaj je vyborna. Paci sa mi aj korpus a tie plnky = jedna basen:)
OdpovedaťOdstrániťjupííííí, Adrianka, aj ja sledujem Tvoje recepty na MMB, tuto tortu urobím mamine na den MATIEK. dakujem za recept.....januarka
OdpovedaťOdstrániťJanuarka, verim, ze nebudes sklamana. Torticka je vyborna. Dakujem za komentarik
OdpovedaťOdstrániťAdrika, prosím Ťa, ide do plnky naozaj 15 žĺtkov-nie len 5?
OdpovedaťOdstrániťGratulujem Ti k Tvojmu bloku a veľa dobrých
receptov pre nás.
Zdenka
Zdenka dakujem pekne za gratulaciu. Ano ide tam 15 zltkov. Do korpusov idu iba bielka a vsetky zltka idu do kremu. Nech sa ti dari a hlavne chutna:)
OdpovedaťOdstrániťAdrika,
OdpovedaťOdstrániťprosím Ťa ,chcem urobiť Mon-cheri na oslavu a mám problém /písala som aj an MMB/
s plátkovou želatinou, - ešte som to nerobila - do koľko vody treba nabopnať - potom sa to vyžmýka a hneď sa to to dá do pudingu?
No mám z toho miš maš. A ešte prosím, aký veľký višňový kompót /u nás je bez šťavy 350 g -mám kúpiť dva?/.
Ďakujem
Zdenka
Adrika blahoželám a blogu-pfuj-pfuj nech sa darí.
OdpovedaťOdstrániťIHNED si dávam do záložiek a u teba sa ti už žiadalo mať niečo takéto.Tie tvoje krásne a hlavne jedlé torty sú jednoducho excelentné.
anka.m z mmb
Anka dakujem krasne za tvoje nadherne prianie. Velmi sa tesim, ze si ku mne zvitala. Rada ta tu uvidim aj nabuduce.
OdpovedaťOdstrániťAdrianka,torta vyzerá úžasne a chutiť musí skvelé,určite vykúšam.Dnes som sa prihlásila,aby som mohla pochváliť a zablahoželať k prekrásnemu blogu plnému rôznych chutí,vôní a neskutočných dobrôt.Jana
OdpovedaťOdstrániťJanka velmi pekne dakujem za tvoj mily komentarik.
OdpovedaťOdstrániťja robim taketo plnky iba nalamanim cokolady do horuceho pudingu. este nikdy sa mi to nezrazilo a chuti to znamenite :)
OdpovedaťOdstrániťKrásna torta a verím ,že aj dobra,určite vyskúšam. Gratulujem ,nech sa vám darí.
OdpovedaťOdstrániťPáči sa mi tá torta, ovšem tiež mám dotaz. U korpusu sa píše len o piatich bielkoch. Tých zostávajúcich desať ide do chladničky? Ďakujem za odpoveď.
OdpovedaťOdstrániťTvoj blog sa mi páči, dala som si ho do obľúbených, iste sa sem viackrát vrátim.
Prajem dobré nápady a krásne recepty. Klára
Klarika dakujem pekne a potesilo ma, ze sa blog paci. 5 bielok x 3 lebo pecieme 3 korpusy. V poslednej vete to pisem, ze vsetky suroviny na korpus potrebujeme 3x , pretoze peciem tri korpusy. Nech sa dari pri peceni a rada uverejnim fotografiu, ak mi ju posles na mail.
OdstrániťAdrika blahoželám, som 60 ročná dôchodkyňa ale rada čítam recepty, obľúbila som si Vás na Mimibazáre, a rada chodím na Váš nový blog. Ste veľmi šikovná, Vaše dobré nápady, rady časoto využívam aj ja v mojej kuchyni. Veľa úspechov a ďakujem pekne. Marylan
OdpovedaťOdstrániťMila Marylan, velmi pekne dakujem za vas mily komentarik. Ani si neviete predstavit ako ma potesilo, ze mi uz taky dhly cas zachovate svoju priazen. Verim, ze aj nadalej budete u mna nachadzat inspiracie a budem potesena, ak mi obcas date vediet, ze sa vam nieco vynimocne pacilo. Dakujem velmi pekne a zelam vsetko dobre. Ada
OdstrániťTorta ma zaujala hned ako vznikol tento blog a dlllho cakala na svoju chvilu....spravila som na ju na dnes k ocinovym meninam...Adka, neprestavaj pridavat taketo originalne torty, lebo ja neviem co si bez teba pocnem:o) je uzasna ako vsetky co som od teba doteraz skusala! do cesta som kombinovala vlasske a lieskove orechy a spolu s plnkami je to nieco skvele....vonku je velka burka a cely den je neskutocne zamracene, ale aspon takto sa mi ju podarilo zachytit (jasidielko) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=892617
OdpovedaťOdstrániťDakujem ti krasne za spravicku....velmi si ma potesila....si jednou z tych naozaj najvernejsich mojich fanusikov....ja dakujem tebe vernost, ktoru mi uz tych par rockov prejavujes...idem kuk fotecku...
Odstrániť