Recept pochadza z knihy Chocolate - Carla Bardi. Na prvy pohlad ma zaujala ta nadherna farebna kombinacia cokoladovo-hnedej a krasnej zelenkavej farby. Aj mne sa podarilo vykuzlit uzasnu zelenkavu farbu, z coho sa velmi vytesujem. Silne kakaove cesto v spojeni s lahodnou pepermintovou naplnou je kombinacia, ktora k sebe pasuje nielen farebne, ale aj chutovo. Cesto mi pripominalo linecke, ktore je vsak omnoho krehkejsie a lahodnejsie. Vacsinou do zakuskov robim vareny alebo nastavovany krem. Trochu som sa obavala tejto plnky. Cukor vymiesany s malym mnozstvom masla vyborne zjemnila pridana smotana. Chut dotvoril pridany pepermintovy extrakt. Plnka chuti prijemne a velmi pekne drzi tvar. Prijemne prekvapenie na rozdiel od cesta, ktore na moj vkus az prilis tuhe. Privitala by som nieco lahodnejsie, krehkejsie. Som rada, ze som tieto plnene keksiky vyskusala. Poznala som novy sposob pripravy uzasnej plnky, ktory urcite budem v buducnosti aplikovat napriklad na muffinach......
Ingrediencie:
rozpis na 16-20 keksikov ( uz zlepenych)
150 g kakaa
80 g polohrubej muky
1/4 KL soli
120 g makkeho masla
100 g praskoveho cukru
1 velke vajce
Napln:
250 g praskoveho cukru ( v povodno recepte 300 g)
70 g makkeho masla ( v povodnom recepte slaneho)
3-4 PL slahackovej smotany
1-2 KL pepermintovej extraktu ( mnozstvo si upravte podla svojej chuti)
zopar kvapiek zeleneho potravinarskeho farbiva
Poleva:
100 g horkej cokolady ( u mna mliecna cokolada)
Postup:
Maslo vymiesame s cukrom do penista. pridame vajce a dobre preslahame. Potom pridame preosiatu muku zmiesanu s kakaom a stipkou soli. Vypracujeme cesto, ktore rozdelime na dve polovice, zabalime do folie a odlozime do chladnicky aspon na hodinu odlezat. Cesto vyberieme a rozvalkame na velmi malom mnozstve muky naa hrubku 3 mm. Trochu tazsie sa valkalo, ale treba ho s rukami priebezne upravovat do obldznikoveho tvaru a tak pokracovat v jeho valkani. Formickou vykrajujeme kolieska o priemere 5 cm a ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie aspon 1 cm od seba. Na jeden plech mi vyslo 20 kusov koliesok. V recepte je uvedene, ze rozpis je na 16 uz zlepenych keksikov, ale mne vyslo 20 kusov. Jednoznacne to znamena, ze sa mi nepodarilo rozvalkat cesto rovnomerne na 3 mm. Zvysky cesta zhnetieme a vykrajujeme dalsie kolieska. Vsetko cesto zuzitkujeme. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 10 minut. Po vybrati z rury nechame postat na plechu 2-3 minuty, kym kolieska stvrdnu a potom ich prelozime na mriezku do uplneho vychladenia. Pripravime si napln. Maslo s cukrom a smotanou vymiesame hladky, zamatovy krem. Smotanu pridavajte postupne, aby krem nebol riedky. V povodnom recepte su uvedene 3 PL, ja som pridala 4 lyzice. Potom pridame pepermintovu prichut. Mnozstvo si regulujte podla intenzity extraktu. Nakoniec pridame potravinarsku farbu. Opat dobre preslahame. Naplnime cukrarenske vrecko a nanesieme plnku na polovicu koliesok. Prikryjeme druhou polovicou koliesok. Nad parou roztopime cokoladu a po miernom ochladeni kolieska pofrkame cokoladou. Nechame cokoladu zatuhnut a mozeme podavat.
wau tlieskam, vyzerajú lákavo a tá farebná kombinácia nemá chybu, krásne aj na oko...
OdpovedaťOdstrániťako inak, kraaasne! mna fascinuje ta zelena farba ;o)
OdpovedaťOdstrániťmňam, vypadá to lákavě ....
OdpovedaťOdstrániťa poradíš mi kde se takový extrakt dá koupit ???
krásný den Věrka
Hmm, ty vypadají naprosto úžasně:-)
OdpovedaťOdstrániťAjka
Me encanta …Delicioso y bien hecho…abrazos y abrazos.
OdpovedaťOdstrániťjuuuuuuj tie vyzerajú delikatesne, pošli kúštičok
OdpovedaťOdstrániťSú krásne
OdpovedaťOdstrániťchutnučké...mňam
OdpovedaťOdstrániťVyzerajú úžasne.
OdpovedaťOdstrániťProsím, šlahačka do plnky sa neprevarí?
Môžte prosim napísat presný nazov knihy, google mi dal vela variant na knihu.
Dakujem
Slavka slahackova smotana sa neprevara...pridava sa po lyziciach k cukru...Nazov knihy som napisala v uvode tohoto prispevku..... Ja mam polsky preklad...CARLA BARDI CZEKOLADA 140 PYSZNYCH PRZEPISOV.....dostala som knihu od mojej kolegynky, ktora ma pochopenie pre moje hobby :)...
OdstrániťKeksíky sú nádherné.
OdpovedaťOdstrániťProsím o presný názov knihy alebo link, google mi dal vela variant na knihu.
Dakujem.
dakujem...:)...nazov knihy v predchadzajucom komentari
OdstrániťTiež by ma zaujímalo kde kúpiť ten extrakt?
OdpovedaťOdstrániťMily anonym, estrakt som kupila v UK, ale na slovensku sa da kupit vacsinou len v internetovych obchodoch napr. tu: http://www.korunaplus.sk/Ar%C3%B3mydezertn%C3%A9_pasty_ochucovadl%C3%A1/
OdstrániťAdriana, ďakujem veľmi pekne za názov knihy, už som ju našla.
OdpovedaťOdstrániťVelmi dobrú: esencja smakow mientowka, alebo GREEN MINT majú vo velkom tescu v KE. Ide o malú asi 9 cm sklenenú flaštičku. Je fantastická, ovela lepšia ako tá v koruna..., nemusíte vôbec použit farbu. Je to esencia na výrobu likeru, stačí pridať malé množstvo do plnky a všetci milovníci mentolu sa budú olizovať.
Tak to sa velmi tesim :)
OdstrániťAďka tlieskam, nádherne a určite aj chutné keksíky, to musím vyskúšať. A Slavka, ďakujem za tip esencie...skúsim sa tam mrknúť :-) Krásnu nedeľu prajem.
OdpovedaťOdstrániťdakujem velmi pekne :)
Odstrániťtak som tu zas, chválim, chválim, robila som ich na Veľkú noc a potom ešte o týždeň po,aj v práci veľmi chválili, len neviem, či som ich stihla odfotiť, ak nájdem fotečku pošlem
OdpovedaťOdstrániť