sobota 28. mája 2011

Jahodova torta s penou z bielej cokolady,Strawberry white chocolate mousse cake




Ked som videla u Janky (Yanah) jej nadherne jahodove kocky, tak som cely den v praci premyslala nad tymto kolacikom. Musela som ho vyskusat. Kedze sme len dvaja, tak som ho pretvorila na torticku o priemere 20 cm. Vsetko bolo OK, az na moju zelatinu. Dala som jej dvadsat gramov, ale bolo to  vela. Velmi rychlo mi tuhla a preto aj ten vrch nie je taky rovny ako mala Janka na svojich kockach.Pouzila som miesto smotany Creme fraiche a od ineho vyrobcu ako zvyknem pouzivat, tak ma aj farbu trochu taku nazltlu a nie je pekna snehobiela ako Jankina.  Inak to bolo fantasticke. Urcite vyskusam aj s inym ovocim. Jednoduche na pripravu a ak odratame cas tuhnutia, tak torticka hotova raz-dva:). Janka vdaka za tento skvely recept.

Ingrediencie:


na korpus:
2 vajcia
2 PL krystaloveho cukru
2 PL polohrubej muky
2 PL vody
2 PL oleja
1 KL prasku do peciva
1 PL kakaa (preosiateho)

na bielu penu
200 g bielej cokolady
300 ml  kyslej smotany ( creme fraiche)
280 ml slahackovej smotany
15 g praskovej zelatiny ( ja som dala 20 g , ale bolo to vela; mozno by stacilo aj 10 g)
150 ml vody

 okrem toho:
cca 700 g cerstvych jahod, 2 PL jahodoveho dzemu


Postup:
bielka slahame so stipkou soli. Ked zacnu beliet, pridame cukor a slahame, kym je pena biela, leskla a tuha. Pridame zltka, zaslahame metlickou na najnizssich obratkach. Pridame vodu, zaslahame. Potom olej, zaslahame. Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Uz miesame iba rucne, varechou. Vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm, ktorej spodok sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 15 min. Vyberieme a nechame vychladnut.






Po vychladnuti stiahneme z korpusu  papier, natreme ho tenkou vrstvou jahodoveho dzemu a vratime spat do tortovej formy. Upevnime odopinatelny okraj formy. Na piskotu natretu dzemom  poukladame na polovicu prekrojene  jahody. Bok formy  potrieme  prstom tenkou vrstvou oleja a oblozime okraj jahodami prekrojenym na polovice (nastojato).





Slahacku vyslahame a odlozime do chladnicky. Zelatinu namocime do vody a nechame postat, kym napucnie. Asi 10 minut. Cokoladu roztopime nad parou vo vacsej miske. Opatrne! Biela cokolada ma tendenciu zrazat sa:(. Ja som ju dala nad paru, potom som ju odobrala z pary, dobre rozmiesala a vratila spat na paru a opat som opakovala postup asi trikrat, kym nebola cokolada rozpustena a  pekna hladka. Medzitym si zohrejeme  zelatinu. Pozor! Nevarit! Zelatinu  zaslahame do rozpustenej cokolady, pridame smotanu a nakoniec vyslahanu slahacku. Pracujeme rychlo, zmes skoro tuhne. Nakoniec zalejeme pripravene jahody. Odlozime do chadnicky , kym dobre nestuhne. Pred servirovanim lubovolne ozdobime.





                                                     Nechajte si chutnat!

A takto sa darilo Marekovi:


73 komentárov:

  1. :O)))) ... jéééj Adrianka tá je krásna ... ani nevieš ako si ma potešila :)) ... ja mám tieto želatiné peny veľmi rada, dá sa s nimi doslova čarovať ... majú len jedinú nevýhodu, treba s nimi pracovať dosť svižne, lebo rýchlo tuhnú :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne Janka, mas pravdu. No nevadi, nabudce to bude lepsie. Je vsak uuuuzasna. Moj anglicky kolega si ju nevedel vynachvalit, ked som niesla kostovku:)Janka vdaka za skvely receptus

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adrika, tak takúto tortičku by som spráskala úplne sama, nedelila by som sa veru s nikým...Darina B.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ježíííš mňaaaam, keby si videla tú gebrinu na klávesnici :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jeeej Adrika, tuším sme mali dnes alebo včera rovnaké chute a myšlienkové pochody:-)) kuk http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/05/jahodova-pena-s-bielou-cokoladou.html

    kráásna je tá tvoja tortička, krásne zdobená a vôbec by som si nijaké nedostatky nevšimla.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Matka dakujem. Hlavne bola vyborna. Tie jahodkove kreacia nikdy nesklamu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Darinka verim. Ja som tiez mala co robit, aby som ju sama nezniesla z povrchu zemskeho:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tinus nevidim, ale si predstavujem:) Moja bola taka ista, ked som zbadala zakusok u Janky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lucka, nakukla som k tebe. No veru aj tvoja jahodova vyzera hriesne dobre. Ja som robila uz skor, len som nestihala nahodit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. jeeeeej, jahodova..... ta bude aj moja.... uz sa tesim.... mnam.... konecne prichadza aj cas ked budu jahodky mensie a vonavsie.... take ozajstnejsie.... krasna torticka....

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adrianka, tak tá je náááádherná ..

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adriko,
    krásný jahodový dortík.Určitě ho vyzkouším,ale bojím se té želatiny, moc se s ní nekamarádím.
    Máca

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Veronika, moje jahodky boli iba zo supermarketu, ale napodiv boli chutovo velmi dobre, sladucke. A dakujem, tesim sa, ze sa ti paci.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Matka dakujeeeeeeem. Ona je aj veeelice dobruckaaa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Miska, veru aj ja by som si teraz vdacne dala repete:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Adrika vydarila sa ti úžasne a nečudujem sa anglickému kolegovi oni asi tak nevypekajú ako sa to robí u nás,pozdravujem ťa,Betka

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Macka, tak rada ta tu vidim. Som velmi rada tvojej navsteve. Zelatiny sa neboj, len treba rychlo s nou pracovat lebo tuhne. Ten moj vrch torty tiez nie je ukazkovy, ale na chuti to vobec neubralo:). Vyskusaj, urcite neolutujes. Dakujem za navstevu a verim, ze prides opat.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Betka, oni nevaria skoro vobec. Susedia maju tri male deti a za styri roky, co som tu, tak som raz citla, ze sa u nich vari. O peceni uz vobec ani nehovorim:). Dakujem Betuska za pochvalu aj za tvoju navstevu.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Nádherná ... ďalší skvost ...

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Vau ... Adrika, nádherná tortička ..mňami..

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Gabika a anonymny, dakujem za pochvalu

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Modelkovská tortička :) Adrika fakt náááádhera :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Tak toto rozhodne vyskúšam, Adrika máš krásne fotečky
    Ivana KC

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ivanka dakujem pekne za pochvalu, ale musim este strasne vela na tom pracovat. Tesi ma, ze si ku mne nakukla.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Uzasne dielko Adrika, krasne si to vymyslela!! neviem sa uz dockat jahodovej sezony, vdaka tolkym skvelym receptikom nebudem vediet co s jahodkami skor robit :) tuto torticku si viem predstavit ako zaujme cestne miesto na stole pri prilezitosti oslav letneho slnovratu..keby sa mi podari aspon z polovice taka fesna ako tvoja, bude to velky uspech..pekny dnik Adi!

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Aďka nádherná tortička a určite veľmi chutná.Už som si receptík odložila,v sobotu ideme na návštevu,určite poteším a všetci sa budeme len tak zalizovať;)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Evulik dakujem za tvoj krasny komentarik. Ty vzdy tak vies slovkom pohladit. Neboj, torticka sa urcite podari. Nie je tam nic zloziteho , len s tou zelatinou treba rychlo pracovat. Inak v pohode jak v bagdade:).

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Silvika, dakujem krasne za tvoj komentarik. Verim, ze sa torticka vydari a ze aj vy si na nej pochutnate rovnako sme si pochutnali my.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. mňamky....v piatok ideme na samozber jahôd.....skúsim potom tvoju skvelú tortičku:-)))
    Boba

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Ahoj, Adka, neviem, ci si si vsimla, ale tuto torticku najnovsie vydava za svoje dielo tato slecna

    http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/sladucka-ako-jahodka

    OdpovedaťOdstrániť
  31. http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/sladucka-ako-jahodka


    adka, tato slecna vydava tvoju torticku za svoju

    OdpovedaťOdstrániť
  32. http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/sladucka-ako-jahodka

    adka, pozri na toto

    OdpovedaťOdstrániť
  33. ahoj Adrianka,

    to dievca hlupe co si dalo na Sashe tie moje torty, uz ponuka na predaj aj tvoju : http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/sladucka-ako-jahodka .ja som skoro vyletela z koze.

    otvor si toto http://www.sashe.sk/info/kontakt a do toho formularu napis spravu pre redakciu sashe, ze ti uzivatel "kiki-photography" ukradol fotku z tvojho blogu a daj link na tuto stranku kde mas tu tortu a oni jej to deaktivuju.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Boba, som rada, ze si ku mne zavitala

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Anetka a anonym, dakujem za info aj za vasu podporu. Mam uz jednu obdobnu neprijemnu skusenost za sebou.Jeden dotycny pan uverejnil moj recept (teda myslim tym moje fotografie a komentar k pracovnemu postupu) a vydaval to za svoju pracu. No ale uz aj zarabat na praci druheho, tak to je uz vrchol drzosti. Idem tam napisat. Este raz vam dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Chcem sa Vam podakovat za tento uzasny recept. Torticku som piekla priatelovi k narodeninam a urcite som ju nepiekla poslednykrat. Mam z nej fotky na Facebooku, tak ak sa k nim cez tento link dostanete, pozriete na moje prevedenie...
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2201473206433&set=a.1343154469001.2048591.1535425202&type=1&theater

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2201475686495&set=a.1343154469001.2048591.1535425202&type=1&theater

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Pozrela som Lubka fotecky. Torticka je krasna a tesim sa, ze chutila. Dakujem za spravicku aj za fotecky.

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Čaf.Skvelý typ,toto som hľadal.Zajtra alebo piatok ju skúsim spraviť pre moju priateľku na meniny.Vďaka a pekné Vianoce prajem.Marek.

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Marek, tesim sa, ze si u mna nasiel inspiraciu. Ak chces, mozes mi poslat fotecku a ja ju rada uverejnim na svojom blogu. Pekne sviatky aj tebe. Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Poslal som to na mail.Jahody som použil z tesca v červenozelenej konzerve z nápisom stravberries.Dobre chutia a sú pekné veľké a držia tvar.Stačia tri konzervy.Želatiny som dal 15g.

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Ach, chcela by som skúsiť, len sa bojím tej želatíny, prosím Ta akú si použila? :) bojím sa :(

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Domkac pouzila som polsku zelatinu z takeho vacsieho sacku. Daj 15 g zelatiny napucat do studenej vody. Potom ju zahrej za staleho miesania, ona sa pekne rozpusti. Nechaj trochu ochladit a potom uz postupuj podla popisu. Neboj sa, zvladnes to. Vid aj Marekovu foto. Pa Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  43. ďakujem Vám :) skúsim ak budú v sezóne jahôdky, ale bojím sa tej želatiny, lebo raz som niečo robila a vôbec mi to nestuhlo a nepoznáte nahodou stužovač želatiny za studena? tím by to nešlo?

    OdpovedaťOdstrániť
  44. A ešte otázka na tú smotanu kyslú? to môžem použiť normálnu kyslu smotanu,?

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Domkac: ja tiez nie som velka kamaratka so zelatinou, ale treba dat pozor, aby sa neprevarila, len zohriat na teplu, kym sa pekne rozpusti a treba jej dat dostatocne mnozstvo a nie je dovod, aby nestuhla. Pozor Nemylit si zelatinu so zele. So stuzovacom som este nikdy nerobila. Smotanu ano, riadnu kyslu pochutkovu, najlepsie tu modru tusim je to Rajo. Ja som pouzila creme fraiche, lebo tu pouzivam namiesto kyslej smotany. Dufam, ze som poskytla vycerpavajucu odpoved. Ak je nieco nejasne, na otazky rada odpoviem.

    OdpovedaťOdstrániť
  46. :) Moc ďakujem, už tomu rozumiem... Ak bude sezóna jahodiek,tak sa chystám :) do pečenia. Bude to torta k 18 narodeninám :) teším sa a Ďakujem ešte raz :)

    OdpovedaťOdstrániť
  47. wau, to je prekrásna torta, klobúk dole! :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  48. mám dotas prosím :-)co je to...na začátku v těcH ingrediencícH jako npř 2PL krystalového cukru(myslím samozdřejmě to PL.) nebo 1KL PRÁŠKU DO PEČIVA.???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. PL = polievkova lyzica, KL = kavova lyzicka, sorry , ze odpovdam az teraz, ale boli sme na dovolenke. Dakujem za navstevu a potesi ma aj v buducnosti.

      Odstrániť
  49. vyzerá úžasne... až mi tečú slinky ;) dnes som natrhala plnú misku jahôd a už viem čo s nimi -hneď zajtra si ju asi upečiem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  50. Táto torta vyzerá tak skvelo, že som sa rozhodla vyskúšať prácu so želatínou. Nakoniec to vôbec nebol taký problém vďaka tomu, že je postup podrobne opísaný. Z výsledku som ale bola trochu sklamaná. Chuť želatíny totiž prebila bielu čokoládu. Tak som to vyskúšala ešte raz a želatíny dala menej - ako tu aj Adrika píše. A to už bolo iné kafe ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  51. krasna torticka. moja mala princezna ma v sobotu 5 rockov a miluje jahodky a cokoladu. myslim ze je to uzasna kombinacia na tortu. skusim jej ju pripravit. dakujem za skvely recept
    prajem vsetko dobre
    jana

    OdpovedaťOdstrániť
  52. torta k prvemu rocku nasho drobceka odpociva v chladnicke.. zajtra nas caka velke vyrocie :-) dakujem za inspiraciu (a drzte vsetci palce nech stuhne) r.

    OdpovedaťOdstrániť
  53. prosim o pomoc- dvakrat som tortu robila a vobec mi to nestuhlo...neviem, kde robim chybu...malo zohriata zelatina, alebo?
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, naozaj je mi luto, ze torticka sa uz druhykrat nevydarila:( Je to niekolkokrat uz odksusany recept...robila somm ju podla tohoto receptu http://somktosom.blogspot.co.uk/2011/05/jahodovy-zakusok-s-penou-z-bielej.html... uz ju skusali aj ini... mne ta zelatina velmi rychlo tuhla, da sa povedat , ze pod rukami...preto ani ten vrch nie je pekny rovny...a pouzila si naozaj zelatinu alebo iba tortove zele?... ked nevidim postup, tak neviem posudit, kde by mohla byt chyba...urcite v niecom bude...kotucha jedna ( ta chyba), ale fakt takto na dialku to neviem posudit..... je mi to velmi, velmi luto... recept je zarucene dobry...zeby do tretice vsetko dobre?

      Odstrániť
  54. dobry vecer.ja som uz tortu robila dvakrat je vyborna ale vzdy ked dam zelatinu do cokolady urobia sa mi strasne hrcky neviete mi niekto poradit co s tym treba robit.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj mne sa trochu zhrckavila :( asi by trebalo najprv trochu cokolady rozmiesat v zelatine a potom ju naliat do toho zbytku cokolady....inak si myslim, ze aj keby sa trosilinku zahriala ( ta zmes cokolady a zelatiny) asi by sa nic nestalo a energickym miesanim by sa tie hrcky rozpustili....zrejme je to tym, ze zelatina ide do cokolady, ktora ma o nieco nizsiu teplotu a tym padom rychlo tuhne.... je to iba moj nazor.... na obrazku vidno, ze ani moj povrch nie je uplne hladky, ale je to iba chybicka krasy a ta chut ju vyvazi :)

      Odstrániť
  55. Tak jsem vyzkousela a je vyborny! Jen bych mozna dala trosku vic te cokolady ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  56. Tak jsem vyzkousela a musim rict, ze je vynikajici! Takovy lehky letni zakusek. Jen bych mozna dala o neco vic te cokolady, priste.. ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  57. krásna, skvelá torta :) som z nej nadšená :))))) veľmi pekne ďakujem za tento recept, piekla som krstnému k narodeninám, ešte iba ideme gratulovať, ale som presvedčená že bude rád ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  58. skvelá torta :) a k tomu ešte taká krásna :) som z nej nadšená :))) robila som ju krstnému k narodeninám a ešte len ideme gratulovať ale som si istá že s ňou budem mať úspech :) ozdobila som ju jahodami namočenými v čokoláde. mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  59. Inak, táto torta sa u nás stále drží medzi najväčšími hitmi a to sú v rodine skôr čokoládovo-orieškoví... Naposledy som však použila bielu Milku (bežne kupujem bielu Orion) a musela som ju riediť tukom, aby sa roztopila...Včera som ale urobila objav ;-) v Marks and Spencer majú bielu čokoládu na varenie ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  60. Inak, táto torta sa u nás stále drží medzi najväčšími hitmi a to sú v rodine skôr čokoládovo-orieškoví... Naposledy som však použila bielu Milku (bežne kupujem bielu Orion) a musela som ju riediť tukom, aby sa roztopila...Včera som ale urobila objav ;-) v Marks and Spencer majú bielu čokoládu na varenie ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  61. krasna a na leto ako stvorena, len sa chcem spytat, ci by som namiesto kyslej smotany mohla dat mascarpone, kedze smotana nerobi manzelovi dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prepacte, ze odpovedam az dnes, bola som mimo domu...ano mozete pouzit a jmascarpone, aj ricottu, jogurt,philadelphiu.....verim, ze vam torticka bude chutit.....nech sa vam dari ...pekny den zelam

      Odstrániť
  62. No pani Adriana, uzasna je. Aj ja som ju vcera skusala, a vydarila sa. Dakujem za receptik.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za spravicku, potesila. Tesim sa,ze torticka chutila

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)