nedeľa, 30. októbra 2011

Plnene masove gulky pecene v muffinkovej forme


Opat jeden z receptov, pri ktorom sa vela nenarobite a vysledny efekt daleko prevysuje narocnost surovin aj pripravy tohoto chutneho a zaujimaveho papkanicka. Piekla som ja uz fasirky ako muffiny a teraz tieto plnene masove gulky sa piekli opat v muffinovej forme . Poviem vam veru, ze ta muffinkova forma je skvely napad:). Gulky boli pekne, rovnake a okruhlucke. Plnila som ich Feta syrom. Ak nie ste velki kamarati so syrom Feta kludne mozete syr vymenit napr. za zelene olivy plnene paprickami. Pri prekrojeni su gulicky velmi efektne. A ak urobite len ciste gulky bez naplne i tak budu dobre.  Velmi sa tesim lebo manzelovi chutili a povedal, ze toto mozem robit aj inokedy:).

sobota, 29. októbra 2011

Quiche s ruzickovym kelom, hruskami a feta syrom - vyborny s ***




Quiche ( kis) je kolac so zeleninou, syrom, masom, cibulou alebo pudingom. Na spodku je cesto ( zvacsa listkove alebo  krehke - shortcrust pastry), ktore byva oblozene spomenutymi surovinami a zaliaty zalievkou z rozslahanych vajec a mliekaSlovo Quiche  pochadza z nemeckeho slova Kuchen.Neskor zmenene na Kuche.  S pikatnymi  pudingmi zapecenymi v cesticku boli  zname tieto kolace aj v anglickej kuchyni . Quiche je vlastne odkryty kolac, castokrat na vrchu zdobeny mriezkou z cesta. Dnes Quiche je povazovane za typicky francuzsky kolac. Najviac sa konzumuje na juhu Francuzska, kde vplyvom tepleho pocasia sa vyzaduje lahsia strava. Quiche mozno podavat ako hlavny chod s prilohou na obed. Rovnako dobre si na nom pochutnate na ranajky alebo ho mozete konzumovat ako lahku veceru. Ja som vyskusala po cibulovom tento kolac s neobvyklou kombinaciou: ruzickovy kel,  hruska a feta syr. Dochutene muskatovym orechom , ktory dal tu povestnu bodku na i. Jednoznacne uplne uzasny slany  kolacik s ***.

streda, 26. októbra 2011

Citronovy kolacik, Lemon Meringue



Citronovy kolacik je dalsou zalezitostou, ktoru som chcela vyskusat. Takze si mozem do mojho zoznamu veci na vyskusanie urobit dalsiu ciarku:). Citronovy kolacik je v Anglicku velmi oblubeny. Castokrat sa objavuje v roznych casopisoch a veru aj v mojej najnovsej kucharskej knihe mu prinalezi jedna dvojstrana. Da sa povedat, ze je to tu oblubeny rodinny kolacik, ktory tvori chrumkave krehke cesto potrete kyselkavou citronovou plnkou  ( pudingom) a krasne zavrseny snehovou pokryvkou. Je to senzacna chut, ktoru musite jednoducho vyskusat!

Krehke cesto, Shortcrust pastry

Recept na krehke cesto som sa rozhodla pridat zvlast aj ked je sucastou nasledujuceho receptu na citronovy kolacik. Tento nazvime ho ze "korpus" je zakladom pre rozne kolaciky ci uz naslano alebo nasladko. Mam v umysle vytvorit na blogu akusi zvlastnu kategoriu domacich polotovarov, ktore budu urcene na dalsie spracovanie alebo budu tvorit akysi zaklad pre dalsie mnamky. Toto cesto je  naozaj velmi jemne a  krehke. Na moj vkus az prislis trusive. V anglickych receptoch vsak velmi,  naozaj velmi casto vyuzivane. Je ho dostat aj v obchode ako polotovar, podobne ako listkove cesto. Ja mam vsak radsej domace, tak konecne som sa k nemu dokopala a vyskusala ho. Mozem si urobit dalsiu ciarku do mojho zoznamu veci pripravenych na vyskusanie. Keby ste vedeli, aky je ten zoznam dlhy, predlhy:))) do dochodku mam co robit:)

Lievance s mascarpone kremom z ciernych ribezli



Jedno poobedie v praci ma chytila mlsna. Len som vymyslala, co skvele by som si  dala. Anglicanky uz zo mna maju srandu, ze ja z tej kuchyne asi ani nevyjdem. Pomyslela som si v duchu, ze teda ani tak daleko od pravdy nie su, no ale nemusim predsa kazdemu vsetko vesat na nos:). Takze padlo rozhodnutie. Konecne vyskusam lievance od Mirky bez drozdia.V tychto lievancoch je drozdie  nahradene praskom do peciva.  Trochu mi to trvalo, ale vyskusala som recept s minimalnymi upravami. Doteraz som vzdy robila iba s drozdim a trebalo cakat, kym trochu cesto nakysne. Tu som cakala max. 10 min. kym som si pripravila ostatne veci a hned som ich piekla. Zvazovala som sice aj jablkove lievance, ale nakoniec som sa rozhodla pre tieto a veru nelutujem.

Kapustovo-cviklovy salat

Tento receptus som ziskala od mojej priatelky Lubky. Nedavno sme si telefonovali, co a ako ide zivot a tak. Samozrejme, ze padlo aj nejake to slovko o vareni a peceni. Ved ako inak. Moja priatelka  mi povedala, ze robila skvely salat. Poznacila som si ho a kedze ma zaujal, tak som  ho musela vyskusat. Salatik sme otestovali a kedze nam chutil, rada sa podelim o recept s vami.

Pstruh s mandlovo-vinovou omackou


Jednu sobotu sme boli na nakup v nasom oblubenom nakupnom centre a tie pstruhy   v "rybacom kutiku"  boli take nadherne , ze sme im nemohli  odolat. Po prichode domov som sa  hned pustila do ich pripravy  a cca do pol hodiny bolo na stole nadherne a chutne papkanicko.  Ryby, mame velmi radi. Okrem ich rychlej pripravy vam poskytnu aj skvely chutovy zazitok. A to , ze su aj zdrave, tak o tom nikoho hadam netreba presviedcat.

štvrtok, 13. októbra 2011

Moje prve ocenenie

Som nesmierne potesena. Je to moje prve ocenenie. Zhruba po pol roku exestencie mojho blogu som dostala moje prve ocenenie od blogerky Ajky. Velmi vela to pre mna znamena a je to velka vzpruha  k dalsej praci na blogu. Byt medzi vyvolenymi je pre mna velka cest a velmi si to vazim. Dakujem  Ajka.
Prepacte , ale ja nemozem inak a posuvam ocenenie dalej:
http://sweetlive-recepty.blogspot.com/
http://archaa-slavka.blogspot.com/
http://anetagoesyummi.blogspot.com/
http://catalinapece.blogspot.com/
http://luciedvorakova.blogspot.com/
http://cutleryfoodblog.blogspot.com/
http://dorasart.blogspot.com/
http://dulce-de-leche-blog.blogspot.com/
http://eclecticquilt.blogspot.com/
http://www.food4fun.sk/index.html
http://gurmankalenulka.blogspot.com/
http://halusky-in-ireland.blogspot.com/
http://hami-mnami.blogspot.com/
http://kingablogger.blogspot.com/
http://cuocadolce.blogspot.com/
http://matapecie.blogspot.com/
http://lucylovetobake.blogspot.com/
http://nasavareska.blogspot.com/
http://varimeslaskou.blogspot.com/
http://polnekvety.blogspot.com/
http://ssalonis2.blogspot.com/
http://somktosom.blogspot.com/
http://tana-catering.blogspot.com/
aj pre zahranicnych blogerov:
http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.com/
http://spontaneous-euphoria.blogspot.com/
http://testadoprovadoeaprovado.blogspot.com/
a este aj
http://myway-hobby.blogspot.com/
http://vidieckysen.blogspot.com/
http://ewulina-inthisriver.blogspot.com/
http://janka20.blogspot.com/
http://camilla-dreams.blogspot.com/

nedeľa, 9. októbra 2011

Limetkovo-cokoladove truffle, White chocolate lime truffels



Robila som ja uz rozne  gulicky a aj zaujimave chutove kombinacie bonbonov .Tentokrat su to limetkovo-kokosove z bielej cokolady. Vsetky gulicky, ci bonbony, truffle su velmi vdacnou maskrtou. Neviem ako vy, ale ja by som bola velmi stastna, ak by ma  niekto obdaroval takto rucne vyrobenou domacou bonbonierou. No, kedze  zatial nikto taky sa na obzore nebjavil, tak si ich raz za cas uspokojujuc svoje tuzby musim vyrobit sama:)

Kinder zakusok


Mala som chut na nieco velmi kremove, slahackove. Proste na nieco hriesne dobre. Kolegynka prisla z dovolenky zo Slovenska s novym receptom od sestry. Pre  mna novym, doteraz nepoznanym. Ked som ho upiekla, tak som zistila, ze to nie je az taky novy recept. Nevadi. Rozhodne stoji za vyskusanie.  Moja rura sa rozhodla strajkovat a nechcela piect. Viete si predstavit, co to pre mna znamena byt bez rury:). Ked moj drahy videl ten  nestastny vyraz mojej tvare a mozno aj tuha po kolaciku ku kavicke v nedelnajsie poobedie ho doviedli k tomu , aby si s nou vazne pohovoril:). No a ona kotucha jedna si to rozmyslela a zacala piect. Takze po vsetkych tych peripetiach uzrel svetllo sveta tento krasny kolacik, ktory presne splnil moje ocakavania. Na moj vkus trochu malo cesta a vela kremu, ale po vsetkych tych dietnejsich verziach uz sa mi vyslovene ziadal zakusok presne tohoto typu. Jeden kusok a dost!

nedeľa, 2. októbra 2011

Vanilkova panna cotta s pomarancovym zele, Vanilla panna cotta with orange jelly



Tento recept som robila dvakrat. Prvykrat som ho robila s vanilkovym strukom a pouzila som orange jelly. Nebola som spokojna:) Vadili mi v bielej panna cotte zrniecka z vanilkoveho struku. Zele bolo chutovo vynikajuce, ale nebolo priehladne a kolecko pomaranca takmer nebolo vidiet. Cize vysledny efekt: chutovo uspokojujuce, ale nie vzhladovo. V druhom pripade som pouzila vanilkovy cukor a na priehladnu zelatinu Fantu a zelatinu v platkoch. Je to uz o cosi lepsie, ale stale to nie je ono. Je sice pravdou, ze mojim digitalom nie je mozne robit nejake extra skvele fotky, no ale... Posudte sami.

Bravcove platky Garam Masala

Tentokrat recep bez fotopostupu. Ani som nemala v umysle ho pridavat, ale masko bolo take chutnucke... Nie je to nic zlozite. Isto sa to da zvladnut aj bez fotopostupu, Trosku som pozmenila tradicny postup a pridala garam masala a namiesto cervenej mletej papriky som pouzila paradajkovy pretlak v tube. Drobne zmeny poskytli skvely chutovy zazitok. Mimochodom v Anglicku predavaju paradajkovy pretlak , ktory je podla mna omnoho lepsi aj konzistencoiu aj chutovo ako na Slovensku. Ta krasna vona, ktora sa niesla dnesne nadherne slnecne dopoludnie cez otvorene okno v kuchyni zarucene posteklila chutove pohariky okoloiducim:).

Takze potrebujeme:
vykostene bravcove kare ( platky podla poctu osob)
2 cibule
2 PL paradajkoveho pretlaku
3-4 struciky cesnaku
1 KL kari korenia
1 KL garma masala
1 KL kminu
1/4 KL chilli
3-4 struciky cesnaku
sol, mlete cierne korenie
olej, vyvar na podliatie, trochu hladkej muky na poprasenie masa

Postup:


Pripravime si panvicu (kastrol) v ktorej budeme maso dusit. Na dno panvice (kastrola) dame male mnozstvo oleja. Narezeme  nadrobno cibulu. Pridame do oleja.Maso umyjeme, osusime. Platky narezeme malymi zarezmi, aby sa pri peceni netocili. Vyklepeme, nie na velmi tenko. Osolime, okorenime. Na panvici rozpalime olej. Maso poprasime hladkou mukou a opecieme z oboch stran. Medzitym si zapneme sporak pod panvicou s olejom a cibulou. Cibulu porestujeme dosklovita. Opecene platky masa prelozime do panvice s cibulou. Pridame paradajkovy pretlak, kmin, kari, chilli, cesnak, garam masala. Podlejeme vyvarom. Ak nemate vyvar, mozete podliat aj vodou.  Podla potreby dochutime solou a korenim. Maso dusime prikryte  cca 40 minut. Treba obcas skontrolovat, aby vam neprihorelo. Muka urobi taky obal na mase a pri duseni moze   rychlo prihoriet, ak mame malo stavy na mase.  Podavame s ryzou alebo zemiakovou kasou . 

Dobru chut!

Pernik

Obcas pride nato, ze dobre padne aj stara dobra klasika. Je to starodavny recept, ktory isto mnohy poznate.
Myslim, ze tu su akekolvek komentare zbytocne, takze podme na recept: