nedeľa 16. júna 2013

Rafaelo gulky









Vyskusala som viacero receptov na Rafaelo gulky, ale tento je pre mna ten NAJ. Je taky jednoduchy, ze ho zvladne aj desatrocne dieta. Pri sulani guliciek sa mi vynorili spomienky na spolocne pecenie s detmi, ked som im urobila cesto a ony len sulali a sulali....Kokosove zakusky u nas vzdy boli v kurze a tak niet divu, ze tieto jednoduche cukrovinky nemohli u nas chybat na ziadny  sviatok ani oslavu. Recept pridavam hlavne pre moje dievcence, ale mozno sa najde niekto, kto ma iny recept na Rafaelo gulky a rozhodne sa vyskusat tento. Som presvedcena, ze neolutuje.  Dnes recept bez obrazkoveho postupu, preto trochu viac foteciek v uvode :-) .

Ingrediencie:

250 g masla
4 tortove oblatky
200 g suseneho mlieka
200 g praskoveho cukru
50 - 100 ml teplej vody

okrem toho:
struhany kokos na obalovanie
orechy, mandle, lieskovce ( do  guliek, ale nie je to nevyhnutne)

Postup:
Tortove oblatky pomrvime nadrobno. Mozete pouzit struhadlo na mrkvu. Nevadi ak sem-tam ostanu trochu vacsie kusky. Pridame zmaknute maslo, praskovy cukor a susene mlieko. Spracujeme cesto a pridame najprv 50 ml teplej vody. Vodu pridavame postupne, aby sme nemali riedke cesto. Z cesta formujeme gulky vo velkosti vlaskeho orecha. Do prostriedku mozeme vlozit nejaky oriesok ( mandlu, lieskovec, neslany  arasidovy oriesok).  Obalime v struhanom kokose. Ulozime do papierovych kosickov. Drzime v chlade.



23 komentárov:

  1. Mňam, toto robievam na Vianoce, ale zo salka, trochy masla, samozrejme kokosu a namrvených oblátok alebo piškót. Veľmi jednoduchá a chutná dobrota :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skuala som aj so salkom, ale tieto sa mi viac pozdavaju....so salkom robievam kokosovy vrkoc :).....dakujem za navstevu

      Odstrániť
    2. Dobry den. Keby som dala namiesto suseneho mlieka salko tak vodu treba ? A bez toho cukru :) a prosim kolko vam vyslo guliek cca ?

      Odstrániť
    3. Mily anonym, ano daju sa robit aj so salkom, ale to je uz iny recept. V tom pripade sa voda nedava. Pocet zavisi od toho, ake velke gulicky budete robit. Tohoto roku este len sa chystam robit, tak ich spocitam :)

      Odstrániť
  2. Tak tenhle recept jsem ještě nezkoušela, snad tím pádem i já najdu ten nej :) Kokos totiž miluju ve všech podobách :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Meg, zo vsetkych , co som skusala, nam tieto najviac chutia :)...snad zachutia aj tebe :)

      Odstrániť
  3. mňam to musí být hrozně dobré, miluji kuličky rafaelo, akorát bych toho nesměla sníst moc, vzhledem k tomu máslu by mi z toho nemuselo být dobře. Já dělám recept ze salka, tento neznám, je to fajn alternativa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano aj ja poznam ten so salkom ....so salkom vsak robievam kokosovy vrkoc a gulky taketo jednoduche...su fajn, doporucujem vyskusat :)

      Odstrániť
  4. Adri, dalsie fotogenicke dobrotky! krasne fotky ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adrika,
    prosím s kokosom sa len obaľuje,
    nejde do cesta?
    Ďakujem
    Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka iba sa obaluje v kokose....dakujem za navstevu :)

      Odstrániť
  6. dobrý den ja sa chcem spytať že tie tortové oblátky 4 kusy alebo 4 tie velké balíčky ? a salko stačí jedno ? dakujem za odpoved :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viki 4 kusy...zo styroch balickov by boli gulky pre cely regiment :)...salko do tychto guliek nejde :)

      Odstrániť
  7. dobry den chcela som sa spytať na tie tortove oblatky že 4 kusy alebo 4 velké balíčky?? a salko stačí jedno?? dopred dakujem za odpoved :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Chcem sa spytat..nepouzivam susene mlieko..cim sa da nahradit a kolko?d.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucia mozno pouzit susenu smotanu do kavy, susenu srvatku ( nemam odskusane, len som citala nejaky komentar) alebo detske mlieko Hami.

      Odstrániť
  9. Veľmi ďakujem za tento receptík,vyskúšala som a je úžasný :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja som dala namiesto masla Heru a menej vody a bolo to výborne...:) recept odporučam

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dobrý deň. Chcem sa veľmi poďakovať za tento skvelý receptík, v minulosti som robila zo salka, ale nijak zvlášť mi nechutilo, a môj osobný názor je, že od rafaella to má so salkom veľmi ďaleko :) Posledné dni som strávila hľadaním skvelého receptu bez salka a na inej stránke som sa dočítala, ževraj bez Salka to ani nie je rafaello. Tak ja musím povedať, že toto má omnoho bližšie k rafaellu, až by som povedala, že toto mi chutí omnoho viac ako Rafaello. Je to výborné! Ďakujem, ukladám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. dakujem pekne za vase nazory na tento recept...tesi ma, ze vam gulky chutili

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chcem sa opýtať dajú sa nahradiť oblátky niečím iným ak áno napíšte čím a koľko toho

      Odstrániť
    2. Dobry den mily anonym, nikdy s nicim inym som neskusala robit tieto gulky. Mozno oplatky by sa dali nahradit piskotovymi omrvinkami, ale to uz budu chutit uplne inak.

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)