nedeľa, 2. júna 2013

Cokoladovo-jahodovy dezert






Na pripravu nenarocny dezert, ktory stoji za vyskusanie. Cokolada a jahody, orieskovy krem. Co k tomu dodat? Prijemna zmes chuti. Vizualne tento dezert rozhodne zaujme. I ked  dcerka povedala, ze jej by sa viac pacila kombinacia  s bananmi, mne sa paci tato kombinacia farieb aj chuti. Tak  pozrime sa ako nato:

Ingrediencie:
rozpis na formu 30x11x7cm
I. vrstva
200 g maslovych susienok ( u mna Melted Milk z Morissons)
200 g Nutelly

II. vrstva
250 ml  slahackovej smotany ( u mna double cream)
250 g makkeho tvarohu ( u mna Quark)
2 PL preosiateho kakaa
2 PL praskoveho cukru
1 KL vanilkoveho extraktu ( mozno nahradit 1 vanilkovym cukrom)
3 KL zelatiny ( pozri obrazok v postupe)
4 PL studenej vody

III. vrstva
250 ml slahackovej smotany
200 g horkej cokolady
50 g bielej cokolady

Okrem toho:
18-20 kusov jahod + zopar na dekoraciu

Postup: 
Formu na biskupsky chlebik vystelieme papierom tak, aby pretrcal cez formu. Ulachci nam to vyberanie hotoveho dezertu z formy. Susienky dame do mikrotenoveho sacka a pomocou valceka ich "pomelieme". Nevadi, ak ostanu sem-tam vacsie kusky. Pekne to vynikne v tej zakladnej casti. Pridame Nutellu a dobre premiesame, kym dostaneme kompaktnu hmotu. Hmotu dame do priravenej formy a pomocu lyzice dobre utlacime. Odlozime do chladnicky, kym si pripravime dalsiu vrstvu.  Jahody umyjeme, osusime a konce, kde su stopky zrezeme. Snazime sa vybrat rovnako velke jahody. Zelatinu nechame napucat so 4 PL vody. Na velmi miernom ohni zahrejeme, teplom sa pekne rozpusti. Nevarit! Slahackovu smotanu vyslahame. Tvaroh, cukor,vanilkovy extrakt ( prip. vanilkovy cukor)  a preosiate kakao vymiesame. Pridame vyslahanu slahacku a spolu zamiesame, kym sa obe hmoty nespoja. Trochu z tejto masy odoberieme a dobre rozmiesame v rozpustenej zelatine. Za staleho slahania pridame do tvarohovo-sahackovej zmesi a dobre prelahame, aby sa zelatina dostala rovnomerne do celej hmoty. Do formy na I. vrstvu nanesieme trochu kremu ( iba tolko, aby sa jahody prilepili) a ulozime stojato jahody tesne vedla seba. Prikryjeme zvysnym kremom a odlozime do chladnicky ai na 30 minut. Medzitym si pripravime III. vrtvu. Slahackovu smotanu zahrejeme do boru varu ( nevarime!!!!!) pridame na kocky nalamu cokoladu. Odstavime z ohna a miesame, kym dotastaneme krasne zamatovu hmotu. Nechame postat asi 10 minut. Bielu cokoladu rozpustime nad parou. Nalejeme smotanovo-cokoladovu masu na dezert a povrch zarovname. Nakvapkame zopar kvapiek bielej cokolady a pomocou sparadla vytvorime vzor. Odlozime do chladnicky na 3-4 hodiny stuhnut. Pomocou papiera vyberieme z formy a prelozime na podnos. Krajame asi 2 cm platy (najlepsie zubkovanym alebo velmi ostrym  nozom) a podavame. Dezert drzime v chladnicke, rychlo makne.



                                           tuto zelatinu som pouzila ( 1 sacok )












6 komentárov:

  1. Aďka, tvoj koláčik vyzerá fantasticky. S tých surovín určite aj vynikajúco chutí. Dcérka má o týždeň narodeniny, zbožňuje jahody aj čokoládu...vyskúšam... ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jeeeej, Adri, ten je krasny! kedy to ty vsetko stihas... ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm, ten vypadá hodně jedle ... musí to být mňamka, určitě zkusím:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. urcite sa dostane na rad, uz sa tesim.....:o))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. I was able to find good information from your content.

    My blog post: Abercrombie France

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ach jaaaaaaaaaaj...tak tažko sa nato pozera...je to niečo dokonale...(y)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)