pondelok, 2. júna 2014

Bryndzové pagáčiky






Bryndza je pre nas momentalne velmi vzacny artikel. Povodne som myslela, ze urobim bryndzove halusky, ale nakoniec som sa rozhodla oprasit tento starodavny recept na bryndzove pagaciky. S cestom sa dobre pracuje. Aj ked sa jedna o kysnute cesto, konzistenciou pred kysnutim skor pripomina trene cesto. Po upeceni ostavaju dlho makke. Daju sa zmrazit, ale u nas to nikdy nehrozi . Su vyborne, velmi doporucujem vyskusat ich......
Ingrediencie:
1 000 g polohrubej muky
200 ml mlieka
300 ml pochutkovej smotany ( u mna creme fraiche)
500 g bryndze
4 zltka
500 g masla
2 KL soli
2 KL cukru
1a1/4 sacku  suseneho  drozdia (alebo 1 kocka cerstveho)
1 vajce
semiacka na posyp 
morska sol  

Postup:
Z vlazneho mlieka, cukru a drozdia urobime kvasok. Jemne poprasime mukou, prikryjeme a nechame podkysnut. Muku preosejeme, pridame zmaknute maslo, zltka, kvasok, sol , bryndzu a nakoniec zapracujeme aj smotanu. Vypracujeme cesto, ktore je mierne lepive cesto. Prikryjeme ho a odlozime na teple miesto podkysnut asi 1 hodinu. Ked cesto nakysne, po castiach si ho na doske este prehnetieme. rozvalkame ho na hrubku 1,5 cm a formickou na pagace vykrajujeme pagaciky. Ukladame ich na plech vylozeny papierom na pecenie. Nechame 15-20 minut podkysnut, potrieme roslahanym vajcom a posypeme semiackami ( lanove, sezamove , prip. kmin, lupana mandla). Mozeme aj posypat hrubou morskou solou. Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov asi 15 minut dozlatista. Dobru chut!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)