pondelok 29. septembra 2014

Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou prichuťou






Viem, viem, ze som dlho nic nepublikovala. Varila som , piekla som vela novych veci, len som nestihala. Boli u nas nasi mladi a samozrejme, ze deti su prvorade. Dufam, ze tymto postom postesim aspon niekoho z vas. Je tu uz jesenne obdobie a to je cas na kolaciky s jablckami, hruskami a samozrejme slivkami. Typicke jesenne ovocie v nasich koncinach.  Ak najdem nieco zaujimave, tak mozno urobim aj nieco s tekvicou. Mam vela planov, len keby toho casu bolo viac a koniec koncov aj zaludok mame iba jeden. Dnes vam ponukam jeden vyborny slivkovy kolac s pistaciami. Kolac je dochuteny kardamonom, ktory  posuva  uroven chuti minimalne o jeden level vyssie a s pridanym kopcekom vanilkovej zmrzliny chuti priam bozsky. Cesto je vlacne a pistacie okrem jemneho sfarbenia obohacuju chut tohoto skveleho kolaca. Velmi doporucujem vyskusat ho.
Ingrediencie:
175g  masla
175g  praskoveho cukru
3 vajcia (velkost L )
175 g polohrubej muky
75 g   mletych pistacii ( nesolenych)
1 KL prasku do peciva
8-10 strukov kardamonu
6-8 vacsich sliviek ( vid. na fotografii) do kolaca
4 slivky na vrch kolaca

Ozdoba:     podla vlastneho uvazenia

moja ozdoba:
8 mini masrhmallow cukrikov  namocenych  v roztopenej bielej cokolade ( asi 3 male kocky) a obalene v mletych pistaciach ( stopky),
8 ks matovych listkov, 1 PL mletych pistacii na posyp 
( tuto ozdobu mozeme vynechat, staci, ak upeceny kolac jemne poprasime  s praskovy cukrom)

Postup:
Slivky umyjeme, odkostkujeme a pokrajame na mensie kocky. Odlozime stranou. V maziariku si potlcieme kardamonove struky. Supky odstranime a zrniecka pridame k presiatej muke. Maslo vymiesame s praskovym cukrom. Po jednom zaslahame vajcia. Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva, kardamonovymi semiackami  a mletymi pistaciami. Premiesame, kym sa nam obe hmoty nespoja. Ak je cesto velmi huste, mozno pridat 2-3 PL mlieka. Ja som nepridavala.  Dno tortovej formy ( priemer 20 cm) vystelieme papierom na pecenie. Polovicu hmoty rozotrieme do formy. Ulozime na kocky pokrajane slivky a prikryjeme druhou polovicou cesta. Na vrch ulozime rozpolene slivky ( vnutornou stranou hore). Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C 40-50 minut. Kontrola spajlou. Cesto a nesmie lepit na spajlu. Vyberieme z rury a nechame mierne ochladit. Kolac vyberieme z tortovej formy,  prelozime na mriezku a nechame uplne vychladit. Odstranime papier na pecienie a prelozime na podnos, na ktorom kolac (tortu)  budeme podavat. Mozno dozdobit alebo iba porasit praskovym cukrom. Vyborne sa k tomuto kolacu hodi creme fraiche alebo kopcek vanilkovej zmrzliny. Prajem vam dobru chut!











8 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Miska dakujem pekne....ja neviem, ci dobre ( neviem, co mam sledovat, aby bola dobre fotka) len sa snazim, aby sa dalo nato pozerat:)...obcas sa zadari :)

      Odstrániť
  2. Vyzerá skvele, budem sa snažiť suť tak sám, je celkom sezónne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne....doporucujem vyskusat, je vellmi chutny :)

      Odstrániť
  3. Připravil jsem velmi chutné, moje děti mají jíst v jeden den. díky za recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. MIla Luliana dakujem za komentar, velmi potesil.....som rada, ze vam kolac chutil....dakujem a pozdravujem vas

      Odstrániť
  4. To vypadá nááááádherně. Hned bych si kousek dala :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Recept je zajímavý a i nádherný. :-D

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)