štvrtok 18. júna 2015

Jahodovo-kokosový zákusok




Jahodova sezona je v plnom prude, tak vam ponukam jeden aktualny zakusok v jahodovo-kokosovej kombinacii. Jedna sa o vrstveny zakusok. Spodnu cast ( podlozku ) tvori kokosova vrstva. Na moj vkus by mohla byt trochu hrubsia. Potom uzasna jahodova vrstva. Pouzila som cesrtve jahody, ale myslim, ze  kludne by  mohla byt  aj z konzervovanych,  pripadne mrazenych jahod. Na jahodovej vrstve je uzasny zltkovy krem.  Poslednou vrstvou je slahacka. Na zdobenie som pouzila polovice jahod, ale dekoraciu mozete zvolit lubovolnu. Jednym slovom mnamka, Len vyskusat :)
 Ingrediencie:
rozpis je na plech 30x40 cm

kokosove cesto:
7 bielkov
7 PL krystaloveho cukru
140 g struhaneho kokosu
3 PL polohrubej muky
1 KL prasku do peciva
stipka soli
150 ml mlieka na poliatie upcenej piskoty


Jahodova vrstva:
500 g cerstvych jahod
100 g krystaloveho cukru (prip. podla chuti)
2 jahodove pudingy (praskove Dr. Oetker)
250 ml vody

Zltkovy krem:
500 ml mlieka
7zltkov
5 PL hladkej muky
2 PL Gustinu ( u mna cornflour)
250 g masla
150 - 200 g praskoveho cukru

Slahackova vrstva:
500 ml slahackovej smotany

okrem toho: jahody na zdobenie

Postup:
Bielka vyslahame so stipkou soli. Po lyzici pridavame cukor  a zakazdym dobre preslahame. Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a struhanym kokosom a uz len jemne rucne kruzivym pohybmi premiesame. Cesto vylejeme na tukom  vymasteny a mukou vyspypany plech. Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C asi 15 minut, Piskotu zbytocne nevysusujeme.  Este horucu piskotu lyzicou polievame studenym mliekom. Odlozime bokom do uplneho vychladnutia.

Jahody zasypeme cukrom a pomixujeme. Rozmixovane jahody kratko povarime. Vo vode rozmiesame praskovy puding a vlejeme do rozmixovanych jahod a povarime do zhustnutia. Pocas chladenia obcas premiesame, aby sa nam neutvorila koza. Ochladenu (vlaznu) jahodovu zmes nalejeme na mliekom navlhcenu  kokosovu piskotu. Rovnomerne rozotrieme a odlozime uplne vychladnut a stuhnut.

Zltka metlickou rozslahame v mlieku. Pridame muku a Gustin a za staleho miesania uvarime velmi hustu kasu.

Maslo vyslahame s praskovym cukrom do penista. Pomaly zaslahavame vychladnutu zltkovu kasu. Musime dat pozor , aby teplota kase a vyslahaneho masla mali  rovnaku teplotu. Inak sa krem "zrazi".  Hotovy krem natrieme na jahodovu vrstvu.

Slahackovu smotanu vyslahame a potrieme nou hotovy zakusok. Mozeme zdobit cerstvymi jahodami. Zakusok drzime v chladnicke. 


7 komentárov:

  1. Moje oči si pomlsali a idem ďalej :-) Súhlasím s tebou, že tá spodná vrstva by mohla byť hrubšia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásné, opravdu pastva pro oči :) A určitě i pro chuťové buňky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milujem Váš blog:))))))) Vaše dobroty sú ozajstné umelecké diela. A tie fotografie no nemám slov proste nádhera. Už veľa krát ste mi pomohla pri mojom pečení či varení chodím k Vám pre inšpirácie pravidelne. A dnes som si pri pohľade na Váš jahodový zákusok povedala ,že už nebudem len tíško obzerať. Koláčik už tuhne v chladničke a ja sa Vám chcem poďakovať zato ,že ste:)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vsetkym dakujem krasne za vase mile slovicka. Krasne pohladenie mojej duse :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. wow nádhera, to musí byť chuťovo výborné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pani Aďka tak vas koláčik som vyskúšala, ale v prevedení narodeninovej torty pre môjho synčeka. Robila som ju z polovičnej dávky. Na vzhľad pekná a chuťovo zaujímavá kombinácia chuti kokos, jahody, zltkovy krém a šľahačka. Každému velmi chutila ��. Vrelo odporúčam! Dakujem za recept a mam rada vas blog. S pozdravom (bika79)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne Gabika, fotecka ma potesila ,uz som ju pridala na FB fun stranke...posielam pozdravy za ocean :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)