nedeľa, 28. júna 2015

Jahodovo-mangový dezert







Dnes vam ponukam tento nadherny letny dezert. Zaujimava kombinacia manga a jahod. Oba druhy ovocia su sladke, ale zaroven maju v sebe jemnu,  kyselkavost. Dezert je lahky, s prijemnou jemne sladkasto-kyselkavou chutou.  Aj ked pri priprave bola pouzita zelatina, jeho konzistencia nie je velmi tuha. Je jemny a doslova ropzlyvajuci sa v ustach. Vyzaduje skladovanie v chladnicke. Je to naozaj naozaj nadherny letny dezert plny letnych farieb a chuti.
Ingrediencie:
rozpis je na:
 6 ks obruci o priemere  6 cm, vyska 4,5 cm 
a 6 kusov vacsich o priemere 7,5 cm a  vyska 4,5 cm   
alebo na tortovu formu o priemere 20-24cm

Spodna podlozka:
300 g keksov ( napr. Bebe a pod.)
60 g masla -roztopeneho

Mango vrstva:
2 ks dobre zreleho manga ( vacsie)
2 PL citronovej  stavy
100 g krystaloveho cukru
250 g jemneho tvarohu ( rozmixovaneho, prip mozete pouzit mascarpone)
150 ml slahackovej smotany
20 g zelatiny v prasku alebo 5ks platkovej zelatiny

Jahodova vrstva:
250 g jahod
2 PL cukru
2 PL citronovej stavy
100 ml slahackovej smotany
12 g praskovej zelatiny, prip.3 ks  platkovej zelatiny

okrem toho: cerstve jahody a trochu manga, listky maty na ozdobu

Postup:

Zelatinu zalejeme asi 2-3 PL vody a nechame napucat. Olozime bokom. 
Keksy postruhame na struhadle (pripadne ich dame do mikrotenoveho sacka a valcekom ich potlcieme). Maslo roztopime a pridame ku keksom. Dobre premiesame. Obruce naplnime priblizne 2 PL postruhanych keksov a utlacime na spodok. Davame pozor , aby obruce ostali ciste. K utlaceniu dobre posluzi  mensi poharik, flasticka s rovnym dnom. Odlozime do chaldnicky zachladit. 

Mangova vrstva:
Tvaroh dobre rozmixujeme. Mango ocistime a spolu s citronovou stavou ho rozmixujeme. Pridame cukro a privedieme k varu. Odstavime. Zelatinu zahrejeme a ked je uz tekuta, tak ju pridame do tepleho manga a dobre rozmiesame. Nechame ochladit do izbovej teploty. 
V pripade platkovej zelatiny: zelatinu namocime do studenej vody, kym zmakne. Vyzmykame a pridame ju do teplej mangovej zmesi a dobre premiesame, kym sa zelatinove platky rozpustia. 
Ked je mango ochladene postupne ho pridavame k tvarohu a miesame , kym sa obe hmoty dobre spoja. Nakoniec pridame do tuha vyslahanu slahackovu smotanu a opatrne zamiesame do mangovo-tvarohovej zmesi. Na schadeny keksikovy zaklad rozdelime mangovu zmes a odlozime opat do chladnicky stuhnut. 

Jahodova vrstva:
Na jahodovu vrstvu so zelatinou postupujeme rovnako ako pri mangovej vrstve, iba mnozstvo upravime. Vid rozpis.
Jahody, cukor a citronovu stavu rozmixujeme, privedieme k varu  a pridame zelatinu. Odstavime k vychladnutiu. 
Slahackovu smotanu vyslahame do tuha a pridame k vychladnutej jahodovje zmesi. Opatrne premiesame. Jahodovu zmes rozdelime do obruci na stuhnutu mangovu vrstvu a odlozime do chladnicky. (Pozn. posledna vecsia obruc nebola uplne plna az do vrchu). 


Pred podavanim vyberieme z chladnicky a nechame postat pri izbovej teplote a opatrne vytlacime zo spodu dezert a prelozime na tanierik. Ozdobime cerstvym ovocim, pri. listkom maty. Dobru chut!


6 komentárov:

  1. Ježiško zlatý :) toto som nemala objaviť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherný, krásne skombinovaný farebný dezertík... pastva pre oči a zrejme aj pre jazyk a chuťové poháriky, čiže mňam!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obdivuhodný dezert, na pohľad luxusný a spája pre mňa dokonalé chute. Určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adriana gde mas kavana ja tam zastavim jesses ty mas dorty mam takove chut.Zdravim Karin

    OdpovedaťOdstrániť
  5. wow Adrianka, to je niečo úžasné a tie fotky nádherné a ešte keby som tak mohla ochutnať :)

    Milá Aďka, prepáč, že tak oneskorene, ale o to uprimnejšie...dodatočne všetko najlepšie k Tvojim meninám, vždy veľkú radosť z tvojej krásnej vnučky, veľa zdravia, šťastia, lásky, radosti a ešte veľa takýchto krásnych receptov ♥♥♥

    ...dúfam, že sa mi už podarí nakuknúť častejšie

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)