utorok 31. mája 2016

Rebarborovo-malinová torta








Priprava tejto torty mi dala poriadne zabrat. Ani sa nepamatam, kedy som sa tolko natrapila pri peceni. Vsetko sa zacalo tym, ze som na stranke Najlepsie pozbierane recepty na Fb nasla tuto uzasne vyzerajucu tortu. Ked ma nieco oslovi, tak to musim vyskusat. Vyhladala som si recept TU a zacala piect. Upiekla som korpus na tortu podla receptu. Vraj rozpis na 24-26 cm tortovu formu. Ja som pouzila  23 cm. Vysla mi z toho taka placka, ktoru som ani prerezat nemohla. Tak som upravila recept ( pridala som 1 vajce naviac) znizila hmotnost muky a zmenila postup pripravy a to tak, ze som pridala nakoniec vyslahany tuhy sneh z bielkov. Druhy korpus uz bol o trochu vyssi, ale aj tak to nebolo ono.  Moje zasoby sa znizili o 7 vajec a korpus nikde. Tak som upiekla dalsi korpus  ( podla receptu mnou velakrat odskusaneho) zo 4 vajec. Aby aby boli korpusy rovnake, piekla som ich na dvakrat. Dalsia chyba v povodnom recepte rozhodne je mnozstvo rebarbory. Mne 400 g nestacilo na moju 23 cm formu. V postupe sa pise, ze rebarboru povarime s cukrom a tortovym zele. Nemam poruke tortove zele od Dr. Oetkera, ale nie som si ista, ci toto sa moze varit. Zatial som s takym zele nestretla, co by sa mohlo varit. Ja som pouzila ovocne zele kupene v Anglicku a to sa rozhodne nesmie varit lebo strati svoju zelirovaciu schopnost.
Mnoho ludi si ani neuvedomuje, ake vyhodne je cerpat recepty-inspiracie  z foodblogov. Preco? Pretoze foodbogeri vam ponuknu recept odskusany " na vlastnej kozi ", s pripomienkami, doporuceniami. Potom sa vam nestane to, co mne. Ako sa hovori mozete  "ist rovno na vec". Foodblogeri tvoria akysi, dovolim si to nazvat vyskumny  team, v sirokej rodine  gurmanov. Odskusaju, otestuju, spracuju, pripomienkuju a vy, ako sa hovori mozete  "ist rovno na vec".  Ked uz som pri tom spracovani, tak raz som ukazala moju pracovnu foto z pripravy ( z fotenia)  nejakych receptov na blog mojej kolegyni. Bola prekvapena a povedala, ze nikdy si neuvedomila, kolko prace a casu to odnasa, kym uzrie svetlo sveta novy prispevok na blogu. No a ked sa vam pripletie do cesty aj "nepodareny recept", tak niekedy mate chut s tym aj prastit. Nehovoriach o tom, ak  vam niekto skopiruje recept z blogu aj s fotografiami a vydava to za svoju pracu.
Ach jej, dnes som sa akosi rozpisala. Napriek vsetkym peripetiam je torticka chutovo vyborna. Rebarboru sme zvyknuti vacsinou spajat s jahodami. Teraz je vsak v kombinacii s malinami a musim povedat, ze im to spolu pasuje. Torta chuti vyborne. Je takej  sladkasto-kyselkavej chuti. Ak vam imponuje taka chut, doporucujem vyskusat.

Ingrediencie:
na tortovu formu 22-24 cm

korpus:
2 vajcia
80 g krystaloveho cukru
80 g polohrubej muky
2 PL vody
2PL oleja slnecnicoveho
stipka soli
1/2 KL prasku do peciva
( pecieme 2 korpusy )

Na malinovu vrstvu:
350 g malin ( mozu byt aj mrazne, ak  pouzijeme mrazene, tak maliny nerozmrazujeme)
200 ml vody
100 g cukru
1 ovocne zele malinovej prichute ( moze byt aj Galaretka,, resp. tortove zele cervene od dr.Oetkera)

na slahackovu vrstvu:
1 slahackova smotana
2PL praskoveho cukru
3 platky zelatiny Dr.  Oetker


na ozdobu:
500 g rebarbory
8 PL krystaloveho cukru
1 ovocne zele malinovej prichute ( moze byt aj Galaretka,, resp. tortove zele cervene od dr.Oetkera)
250 ml vody

Postup:
Upecieme korpusy. Najlepsie den vopred. Bielka naslahame so stipkou soli. Ked su bielka naslahane pridavame po lyziciach cukor. Dobre vyslahame. Ked su bielka pekne leskle a metlicky zanechvaju stopu pridame zltka, Preslahame. Pridame po lyziciach vodu a olej. Zakazdym dobre preslahame. Nakoniec uz len rucne primiesame  preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno vylozime papierom na pecenie (boky formy nemastime). Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov celzia cca 15-20 minut. Ak by ste sa predsalen rozhodli upiect korpus naraz zo 4 vajec treba dobu pecenia predlzit 5-10 minut. Nechame dobre vychladnut a potom 1 korpus ( ak peciete korpus naraz, tak 1 polovicu z rozrezaneho korpusu) vratime spat do umytej tortovej formy. Upevnila som okolo korpusu odnmatelnu obruc , aby zelatina nestekala na korpus. Ak nemate taku manzetu, mozno takuto zabranu vyrobit z alobalu.

Malinova vrstva:
1.Zele pripravime podla navodu a primiesame cerstve maliny. Nechame ochladit a ked zacina tuhnut ( ale este  stale je tekute) opatrne lyzicou nanesieme na piskotovy korpus. Odlozime do chladnicky minimalne na jednu hodinu.

2.Ak pouzijeme  mrazene maliny pridame  na nerozmrazne maliny vodu a cukor. Zahrievame , az kym sa  maliny nerozpustia a rovnako aj cukor. Odstavime  z ohna a pridame  zele k malinam. Miesame,kym sa zele nerozpusti. Nechame  ochladit a ked zacina tuhnut ( ale este  stale je tekute) opatrane lyzicou nanesieme na piskotovy korpus. Odlozime do chladnicky minimalne na jednu hodinu.

Platkovu zelatinu namocime do studenej vody asi na 10 minut, kym zmakne. Zo smotany odobberieme 3-4 PL smotany. Zelatinu vyzmykame a pridame k odobratej smotane. Zahrievame a stale miesame, kym sa zelatina rozpusti. Pozor! Nesmie sa varit! Odstavime, kym vychladne. Slahackovu smotanu vyslahame s praskovym cukrom. Asi  2 PL  vyslahanej slahacky rozmiesame v rozpustenej zelatine. Obe slahacky spojime a kratko preslahame mixerom, ab sa zelatina rovnomerne rozlozila v celej vyslahanej slahacke. Davame pozor, aby sme ju nepreslahali, nechceme mat predsa maslo :). Natrieme na malinovu vrstvu. Uhladime a prikryjeme druhym ( prip. druhou polovicou) korpusom. Odlozime do chladnicky.

Rebarborova vrstva:
Rebarboru umyjeme a nakrajeme na 2 cm kusky. Zalejeme  ju vodou a pridame cukor. Povarime 2-3 minuty. Musime byt opatrni lebo rebarbora sa rychlo rozvari a budeme mat z nej kasu. Rebarboru mozeme opatrne vybrat zo sirupu a dat na tanier, rychlejsie sa ochladi. Z horuceho sirupu, v ktorom sa varila rebarbora, odoberieme 150 ml a za staleho miesania rozpustime v nom zele.

Ochladenu rebarboru ulozime dookola na vrch torty. Opatrne lyzickou zalievame rebarbor s ochladenym zele. Zele musi byt vychladene a zacina tuhnut. Ked mame rebarboru poliatu so zele, odlozime tortu na par hodin do chladnicky. Najlepsie cez noc, nech sa chute dobre prepoja.
okraje torty som este spevnila manzetou  s nastavitelnoou velkostou , vyska manzety je 8 cm

tuto zelatinu som pouzila. Je na 500 ml tekutiny, ale ja som pouzila iba mnozstvo uvedene v recepte

4 komentáre:

  1. adka, vyzerá to úžasne, hneď by som si dala:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Adka, chcem robit nahu poschodovu tortu a chcem sa ta spytat, ci by som na korpus mohla dat malinove zele z tejto torty a na to to krem z nepecenej citronovej torty, jasne, ze bez citronovej stavy. Ci by spodne korpusy udrzali tu vahu vrchnych/priemery 26 a 20cm/ a neroztekalo sa to alebo aby sa korpusy neklzali. Vopred vdaka za radu Jana :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka nemam odskusane, ale na nahu tortu sa nedava zele. Nemyslim, ze to bude dobra kombinacia. Na nahu tortu doporucujem pribinacikovy krem: 500ml slahackovej smotany, 500 g jemneho tvarohu a dva Ole pudingy bez varenia a praskovy cukor podla chuti cca 4 PL, Slahacku s cukrom naslahat do tristvrte a pridat tvaroh a Ole puding a doslahat dotuha. super krem na nahu tortu. Mozes na jednotlive poschodia pridat rozne ovocie podla chuti.

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)