Briosky. Makkucke a jemne sladke. Ano,su presne take, ako ich opisala Adka vo svojom recepte na MMB. Odkedy som ich vyskusala, piekla som ich uz mnohokrat. Su naozaj vyborne a rovnako vyborny je aj recept. Este nikdy sa nestalo, aby sa briosky podla tohoto receptu nevydarili. Ak si kliknete na povodny reept, Adka ho krasne nafotila aj popisala. Ti , ktori ma poznaju, vedia, ze uverejnujem recepty iba mnou odskusane. Tento je mnohokrat odskusany a velmi rada posuvam dalej.
900 g hladkej muky
1KL soli (mala)
150 g krystaloveho cukru
60 g masla ( roztopeneho)
1 kocka drozdia
560 ml mlieka
2 vajicka
na potretie:
1 vajicko
1 KL vody
1 KL krystalovho cukru
asi 100 ml mlieka
na posyp:
nemlety mak
sezam
Postup:
Asi 100 ml mlieka odoberieme z celkoveho mnozstva a zohrejeme s 1 PL cukru. Mlieko nesmie byt horuce (prilis horue mlieko zapari drozdie a to by nam nevykyslo). Do tepleho mlieka rozmrvime drozdie, jemne poprasime mukou a prikryjeme. Nechame podkysnut na teplom mieste. Muku preosejeme do misky, pridame sol, zbytok cukru a premiesame. Pridame nakysnute drozdie, zbytok zohriateho mlieka, vajicka, rozpustene ( ochladene) maslo a varechou vymiesame cesto. Cesto je riedsej konzistenice. Ked je cesto dobre vypracovane, prikryjeme ho cistou utierkou a nechame minimalne 1a 1/2 hod. nakysnut na teplom mieste.
Nakysnute cesto rozdelime na polovicu. Jednu vratime spat do misy. Cesto rozvalkame na jemne pomucenom vali na velkost 30x40 cm a radielkom ( samozrejme moze aj nozom) porezeme na zhruba 4 cm pasiky. Malo by ich byt 10 kusov.
Zacneme stacat ( vid obrazok). Tocime dovnutra spiralu ( slimaciky) a koniec zospodu vopchame do stredu slimacika. Prstami upravujeme, formujeme cesto. Prelozime na plech vylozeny papierom na pecenie a nechame ich este 20-30 minut podkysnut.
Pripravime si vajicko na potretie. Nakysnute briosky potrieme naslahanym cukrovym vajickom. Pospypeme makom ( sezamom) a pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov asi 10 minut. Spravne upecene briosky ak poklepeme po vrchu vydavaju duty zvuk. Ihned po vybrati z rury ich potrieme mliekom. Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta. Nechame vychladnut. Z tejto davky vyjde 20 kusov chutnych sladkych briosiek.
.... pěkné a určitě chutné zkusím vyzkoušet, prosím pěkně a kolik Vám vyjde ks, jelikož jt z velkého množství mouky. Díky Ivana
OdpovedaťOdstrániťIvanka 20 kusov. Su priblizne v takej velkosti ako je ich bezne dostat v obchode. Kludne si mozete urobit aj z polovicnej davky. Peknu nedelu zelam
OdstrániťNádherné !!!!!!!! Jindra
OdpovedaťOdstrániťDakujem Jindra 😊
OdstrániťAdrianka, vyzerajú krásne. Ja makovky pečiem tiež, ale určite vyskúšam i tento recept. Andrea
OdpovedaťOdstrániťAndrejka , ze receptus nesklame. Pekny den zelam
OdstrániťSkvěle vypadají a určitě i dobře chutnají. Vyzkouším :-) Ivana.
OdpovedaťOdstrániťDakujem ivanka, doporucujem vyskusat.
OdstrániťAďka, tvoje briošky vyzeraju nádherne, urcite tento recept vyskúšam!pozdravujem ťa a prajem pekne leto. Z virtualneho sveta som sa takmer celkom stiahla, nájdeš ma ešte na instagrame - skorica211. Je tam moznost komentovat, pripadne formou direct sprav. Papa Andrea M., Na háji
OdpovedaťOdstrániťVyskúšané, sú super. Najlepší recept aký som na briožky našla na internete.
OdpovedaťOdstrániť