piatok 22. júla 2016

Jahodovo-penový dezert








Nadherny a chutny letny dezert. Ja som pouzila cerstve jahodky,ale mozete pouzit akekolvek cerstve drobne ovocie. Kazdemu podla chuti. Nedoprucujem vsak pouzit kompotovane ovocie. Korpusy si mozete upiect vopred. Plnenie slahackou a ovocim doporucujem pred podavanim. Penove ( bielkove) korpusy pri dlhsom posobeni slahackovej smotany mierne navlhnu, ale mne to osobne nevadilo. Prijemne chrumkajuca coko poleva v kombinacii s penovymi korpusmi a nie presladenou slahackou a kyselkavymi jahodami bola skutocne vyborna kombinacia. Jednoduche, nenarocne a dobre vyzerajuce. Take predsa lubime vsetci, No, nie?
Ingrediencie:
8-10 kusov dezertu

na bielkove korpusy

3 bielka z vacsich vajec
180 g krystaloveho cukru
1 kl octu
1 kl solamylu ( u mna conflour)
stipka soli

okrem toho:
100 g  horkej cokolady
500 ml  slahackovej smotany
2 PL praskoveho cukru

400 g cestvych jahod

Postup:
Najprv si pripravime plech ( bez jedneho okraju) a vylozime papierom na pecenie. Na papier si nakreslime tri obdlzniky 10x25 cm. Medzi obdlznikmi nechame aspon 2-3 cm medzeru. Korpusy pri peceni mierne narastu. Papier otocime na druhu stranu ( nakresom dolu). Aby sa papier na plechu nesmykal, potrieme kvapkou oleja kazdy roh plechu a prilozime papier. 

Bielka vyslahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor. Zakazdym dobre preslahame. Pridame ocot. preslahame. Pridame Solamyl, preslahame. 

Pomocou cukrarenskeho vrecka s okruhlou spickou na nesieme penu na predkreslenu sablonu. Rozdelime na tri rovnake casti. Ruru predhrejeme a susime korpusy pri teplote 140 stupnov C asi 60 minut. Ruru vypneme a korpusy nechame vychladnut v rure. 

Nad parou rozpustime cokoladu a nechame mierne ochladit.  Ked su penove platy vychladnute, odlupneme od papiera na pecenie a prelozime na tacku. Je dobre podlozit si  spodny korpus dvomi kancelarskymi papiermi, aby sme si neznecistili tacku. Po dokonceni papier vytiahneme a tacka ostane cista.

Penove platy ( spodny a stredny) potrieme tenkou vrstvou cokolady a dame asi na 10 minut do chladnicky. 

Jahody pokrajeme na mensie kusky. 8-10 kusov odlozime bokom na zdobenie dezertu.

Slahackovu smotanu  vyslahame s praskovym cukrom. Ked je cokolada stuhnuta, vyberieme penove platy a nanesieme 1/3 slahackovej smotany. Poukladame cast na drobno pokrajanych jahod, Prilozime penovy korpus a postup opakujeme. Prilozime treti, vrchny plat a potrieme poslednou tretinou slahackovej smotany. Ozdobime celymi jahodami a pofrkame cokoladou. 

Skladujeme v chladnicke. Ako som uz v uvode spominala posobenim slahackovej smotany penove platy jemne navlhnu, takze doporucujem plnit bezprostredne pred podavanim. Dezert aj po dvoch dnoch v chladnicke pekne drzal tvar a jemne navlhnute penove platy  neubrali na chuti tomuto pohladnemu letnemu dezertu.



5 komentárov:

  1. bože adka neprovokuj:-) , toto musí byť nebíčko v papulke, niekde som videla podobný recept len s mätou a čokoládovým kremom

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja si spominam, ale uz neviem kde...je vela roznych kombinacii na tento jednouchy penovy dezert :) fajnotka, vyskusaj :) pekny den prajem

      Odstrániť
  2. Bielka sa slahaju nad parou?ak sa dava krystalovy cukor:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie, neslahame nad parou...v texte: Bielka vyslahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor. Zakazdym dobre preslahame. Pridame ocot. preslahame. Pridame Solamyl, preslahame.
      pekny den zelam

      Odstrániť
  3. Dnes som piekla tento fantastický dezert. Ďakujem za super recept. Dezert je chuťovo výborný, nenáročný na prípravu. V týchto horúčavách si nič vhodnejšie neviem predstaviť.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)