streda 24. augusta 2016

Čučoriedková torta - nepečená

 



Mali sme navstevu zo Slovenska, tak som chcela pripravit nieco rychle, pekne a samozrejme chutne. A presne takouto dobrotou je tato nepecena cucoriedkova torta. Bola som velmi potesena , ze navsteve torticka chutila a veru padla aj dupla. Mozno zaujme aj vas a vyskusate tuto nepecenu tortu aj vy. Je to taka variabilna torta, pretoze okrem cucoriedok mozete pouzit akekolvek ovocie. Fantazii sa medze nekladu a kludne si ju viem predstavit aj v dvojfarebnej kombinacii. Tak ako? Vyskusate ju  aj vy?




Ingrediencie:
rozpis na tortovu formu 24 cm


nepeceny keksikovy zaklad
200 g keksov (pouzila som digestiv z Tesca)
85 g  horkej cokolady (74% kakaa)
80 g masla  ( rozpusteneho)

cucoriedkova vrstva
350 g cucoriedok ( mozu byt aj mrazene)
120 g krystaloveho cukru
500 g jemneho tvarohu ( u mna Quark)
500 g Greek style jogurt ( biely)
250 ml slahackovej smotany
36 g praskovej zelatiny ( 3 sacky po 12 g Dr. Oetker)

na ozdobu
250 ml slahackovej smotany
2-3 PL praskoveho cukru
zopar cerstvych cucoriedok na ozdobu
matove listky

1PL= polievkova lyzica
1KL- kavova lyzicka

Postup:
Keksiky pomelieme (nastruhame). Nad parou rozpustime cokoladu spolu s maslom. Pridame k mletym keksom a dobre premiesame. Tuto masu utlacime na dno tortovej formy a odlozime do chladnicky zachladit.

Pripravime cucoriedkovu masu.

Jogurt a tvaroh zmiesame spolu a dame bokom.
Zelatinu pokropime cca 5 PL vody. Nechame napucat. Cucoriedky zasypeme cukrom a na miernom ohni za staleho miesania ich zahrievame, az kym sa cukor neroztopi. Jemne popucime varechou, pekne pustia stavu a nie je potrebne ich podlievat vodou. Odstavime z ohna. Cucoriedky prelejeme do vyssej nadoby a ponornym mixerom ich rozmixujeme. Prepasirujeme cez huste sitko. Mala by ostat zhruba 1PL odpadu.
Zelatinu za staleho miesania zahrejeme, kym sa pekne rozpusti, ale davame pozor , aby nezovrela lebo strati tuziacu schopnost. Z este stale teplych , prepasirovaych cucoriedok pridame asi 4 PL do rozpustenej zelatiny, premiesame a vsetko vlejeme spat do nadoby s prepasirovnymi cucoriedkami. Nechame ochladit, ale davame pozor, aby nezacala tuhnut,pretoze by sa nam  mohli narobit hrudky.Cucoriedkove pyre  pridame do jogurtu zmiesaneho s tvarohom. Vsetko spolu premiesame, aby sa zelatina dostala rovnomerne do celej masy. Nakoniec vmiesame dotuha vyslahanu slahackovu smotanu ( ochutname, ak je malo sladke, mozetme pridat 1-2 PL praskove cukru, ja som nedavala). Vsetko spolu premixujeme a vylejeme do tortovej formy na tuhy  keksikovy zaklad.  Dame do chladnicky stuhnut. Minimalne na tri hodiny, ale najlepsie celu noc.

 Pred podavanim ozdobime slahackovou smotanou, do ktorej sme pridali 2-3 PL praskoveho cukru a cestvymi cucoriedkami, prip. listkami maty.






7 komentárov:

  1. Adrianka, recept ukladám, určite vyskúšam. Vyzerá to fantasticky, teraz ku káve by bodla, mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hallo,
    ich habe eine Frage zur Gelantine.
    Ich habe gemahlene Gelantine mit 9g je Päckchen, dafür wird eine Wassermenge von 4-6 Eßlöffel zum quellen angegeben.
    Im Rezept werden für 36g Gelantine nur 5 Eßlöffel Wasser angegeben.
    Ist das so richtig?
    Gruß Hans

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hi Hans, Ja, das ist richtig. :) :) :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)