nedeľa 8. apríla 2018

Lupačky






Po vybornych brioskach vam prinasam opat jeden recept na skvele lupacky. Su makucke, vonavucke a sladke. Presne take, ake maju byt. Pamatate si ranajky s horucim kakaukom a k tomu lupacky, brioska alebo aj vianocka s maslom a domacim dzemom?  Tieto tri sladke peciva vo mne evokuju spomienky na detstvo a este k tomu aj uzasnu bielu kavu od mojej milovanej nagymamy. Ach jaaaj, ale to uz  bolo velmi, velmi  davno. Vianocku nikdy nestihnem odfotit lebo sa pecie ako posledna na sviatky a zje ako prva. Zapletam  ju zo siestich vrkocov. Budem musiet to  napravit a skompletizovat tak moju zbierku receptov na sladke ranajkove pecivko. Tieto lupacky su na pripravu velmi jednoduche  a dokonca sa mi  podarilo ciastocne  nafotit  postup. Takze, vsetci milovnici domacej kuchyne urcite ich zvladnete  pomocou popisu a obrazkov. Pozrite sa ako nato.

Ingrediencie:
rozpocet na 14 kusov lupaciek

550 g hladkej muky
100 g krystaloveho cukru
300-320 ml mlieka
7g suseneho drozdia
1 vajce
60 g rozpusteneho masla
1 vanilkovy cukor
1/2 KL soli

okrem toho:
1 vajce na potieranie
1 KL cukru
1 KL vody

mak na posyp


Postup:

Z mlieka odoberieme 100 ml a pridame 1 KL cukru a zahrejeme ho. Mlieko ma byt teple , ale nie horuce. Nasypeme drozdie, zamiesame. Jemne poprasime mukou, prikryjeme tanierikom a nechame podkysnut na teplom mieste.

Do misy si preosejeme muku, pridame sol, vajce, vanilkovy cukor, roztopene a ochladne maslo. Pridame vykysntuty kvasok a vypracujeme pekne, hladke a pruzne cesto. Prikryjeme ho a nechame nakysnut, kym nezvacsi svoj objem. Trva to cca hodinu. Nakysnute cesto prelozime na dosku a rozdelime ho na dve polovice. Jednu polovicu vratime spat do misky a prikryjeme utierkou, nech cesto zbytocne neobsycha. Z polovice cesta urobime 7 bochnikov. Bochnik dlanou jemne roztlacime a vyvalkame cesto. Nevalkame az do konca, ale nechame taky akokeby sulok. Zvinieme a este jemne dlanou rozvalkame sulok, Ohneme do tvaru mesiaca a ulozime na plech vystlany papierom na pecenie. Nechame nakysnut asi 25-30 minut. Po deistich minutach kysnutia lupackiek zacneme robit druhu polovicu cesta. Nakysnute lupacky potrieme roslahanym vajickom , do ktoreho sme pridali 1 KL cukru a 1 KL vody. Posypeme makom a dame piect do vopred vyhriatej rury na cca 15 - 18 minut. Doba pecenia zavisi od rury, kedze kazda rura pecie inak. Pecieme pri teplote 180 stupnov C. Po upeceni vyberieme z rury a nechame vychladnut prikryte utierkou. Rovnako postupujeme s  druhou polovicou cesta. Lupacky skladujeme v sacku alebo uzatvaracej doze, nech zbytocne neobsychaju. Zopar z nich sa zvysilo aj na druhy den. Boli makke, ale samozrejme nie az take ako v den upecenia. Su velmi chutne a verim, ze ked ich vyskusate, tak si na nich rovnako  pochutnate ako aj my.

Dobru chut!










2 komentáre:

  1. Vyzerajú ako kupované.Adka,skúšali ste aj Lúpačky metoda TANG ZHONG(Varecha,Monty469)sú fantastické,trochu prplavá robota,ale stojí to za to!

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)