Po vybornych brioskach vam prinasam opat jeden recept na skvele lupacky. Su makucke, vonavucke a sladke. Presne take, ake maju byt. Pamatate si ranajky s horucim kakaukom a k tomu lupacky, brioska alebo aj vianocka s maslom a domacim dzemom? Tieto tri sladke peciva vo mne evokuju spomienky na detstvo a este k tomu aj uzasnu bielu kavu od mojej milovanej nagymamy. Ach jaaaj, ale to uz bolo velmi, velmi davno. Vianocku nikdy nestihnem odfotit lebo sa pecie ako posledna na sviatky a zje ako prva. Zapletam ju zo siestich vrkocov. Budem musiet to napravit a skompletizovat tak moju zbierku receptov na sladke ranajkove pecivko. Tieto lupacky su na pripravu velmi jednoduche a dokonca sa mi podarilo ciastocne nafotit postup. Takze, vsetci milovnici domacej kuchyne urcite ich zvladnete pomocou popisu a obrazkov. Pozrite sa ako nato.
rozpocet na 14 kusov lupaciek
550 g hladkej muky
100 g krystaloveho cukru
300-320 ml mlieka
7g suseneho drozdia
1 vajce
60 g rozpusteneho masla
1 vanilkovy cukor
1/2 KL soli
okrem toho:
1 vajce na potieranie
1 KL cukru
1 KL vody
mak na posyp
Postup:
Z mlieka odoberieme 100 ml a pridame 1 KL cukru a zahrejeme ho. Mlieko ma byt teple , ale nie horuce. Nasypeme drozdie, zamiesame. Jemne poprasime mukou, prikryjeme tanierikom a nechame podkysnut na teplom mieste.
Do misy si preosejeme muku, pridame sol, vajce, vanilkovy cukor, roztopene a ochladne maslo. Pridame vykysntuty kvasok a vypracujeme pekne, hladke a pruzne cesto. Prikryjeme ho a nechame nakysnut, kym nezvacsi svoj objem. Trva to cca hodinu. Nakysnute cesto prelozime na dosku a rozdelime ho na dve polovice. Jednu polovicu vratime spat do misky a prikryjeme utierkou, nech cesto zbytocne neobsycha. Z polovice cesta urobime 7 bochnikov. Bochnik dlanou jemne roztlacime a vyvalkame cesto. Nevalkame az do konca, ale nechame taky akokeby sulok. Zvinieme a este jemne dlanou rozvalkame sulok, Ohneme do tvaru mesiaca a ulozime na plech vystlany papierom na pecenie. Nechame nakysnut asi 25-30 minut. Po deistich minutach kysnutia lupackiek zacneme robit druhu polovicu cesta. Nakysnute lupacky potrieme roslahanym vajickom , do ktoreho sme pridali 1 KL cukru a 1 KL vody. Posypeme makom a dame piect do vopred vyhriatej rury na cca 15 - 18 minut. Doba pecenia zavisi od rury, kedze kazda rura pecie inak. Pecieme pri teplote 180 stupnov C. Po upeceni vyberieme z rury a nechame vychladnut prikryte utierkou. Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta. Lupacky skladujeme v sacku alebo uzatvaracej doze, nech zbytocne neobsychaju. Zopar z nich sa zvysilo aj na druhy den. Boli makke, ale samozrejme nie az take ako v den upecenia. Su velmi chutne a verim, ze ked ich vyskusate, tak si na nich rovnako pochutnate ako aj my.
Dobru chut!
Vyzerajú ako kupované.Adka,skúšali ste aj Lúpačky metoda TANG ZHONG(Varecha,Monty469)sú fantastické,trochu prplavá robota,ale stojí to za to!
OdpovedaťOdstrániťAďka, krásny recept.
OdpovedaťOdstrániť