Mam rada jednoduche veci. Takymi su aj tieto mini chutovky z batatov. Nenarocne na pripravu, obsahuju same dobre veci, ktore su chutnym malym obcerstvenim. Dokonca mozem kludne povedat, ze aj zdrave. Vacsinu surovin mame doma a tak tieto male, nazvime ich "batatove sendvice" mozete pripravit aj pre necakanu navstevu, ci ako lahku veceru. Okrem toho, ze vyborne chutia a su zdrave aj vdaka svojej nadhernej oranzovej farbe vyzeraju na tanieri velmi dobre. Mam rada farby na tanieri. Ved nie nadarmo sa hovori, ze jeme aj ocami.
Bataty obsahuju velke mnozstvo vitaminu A, okrem toho vitamin C, K ale aj vyssi obsah glukozy a prave preto ich radi vyzivovy poradci doporucuju pre sportovcov po narocnom treningu. Napriek vacsiemu obsahu glukozy sa doporucuju aj dokonca pri chudnuti, pretoze maju vyssi obsah rozpustnych sacharidov, ktore zvysuju hladinu cukru v krvi pomalsie ako klasicke zemiaky. Bataty sa pripravuju ovela rychlejsie ako klasicke zemiaky. Zemiaky vo vseobecnosti by sa nemali jest ihned po uvareni, ale treba ich nechat trochu ochladit.
Mozem povedat, ze mna k batatom doviedla moja vnucka. Ona ich velmi lubi a tak som sa ich naucila viacej pouzivat v kuchyni. Dnes vo forme pecenych "sendvicov" (neviem ako lepsie ich pomenovat) . Pouzivate aj vy bataty vo svojej kuchyni? Ake su vase skusenosti a poznatky pri ich priprave?
pre 2-3 osoby
1 velky batat
olivovy olej
1-2 struciky cesnaku
sol, korenie cerstvo namlete
na oblohu:
feta syr
cervena cibula
paradajka
olivy
na posyp:
zerucha (prip, pazitka, bazalka a pod.)
Postup:
Bataty ocistime, umyjeme a osusime. Nakrajame na hrubku asi 5-7 mm. Ulozime na plech vylozeny papierom na pecenie (ja som pousila podlozku), potrieme olivovym olejom do ktoreho sme pridali prelisovany cesnak, osolime a pecieme vo vyhriatej rure pri 185 stupnov C. asi 8 minut a potom otocime platky a potrieme cesnakovym olejom a dopecieme dalsich 8-10 minut. Pomocou lopatky prenesieme na tanier a ozdobime nadrobno nakrajanou zeleninou a namrvenou fetou. Mozeme jemne poprasit cerstvo namletym ciernym korenim. Posypeme zeruchou a mozeme si pomlsat. Dobru chut!
Aďka, fantastický recept. Bataty milujem. Viem, čo budem mať dnes na obed.
OdpovedaťOdstrániť