piatok 29. júna 2018

Marhuľový zákusok s včielkami





Na tento zakusok som sa chystala uz velmi davno. Vzdy som jeho pripravu akosi odsunula na neskor. Teraz mala moja  vnucka meniny, tak som jej upiekla namiesto torty. Zakusok je velmi lahodny a krasne farebny s napaditym ozdobenim. Vcielky vyvolali usmev na tvari aj dospelym. Bala som sa , ze tou vrchnou zelatinou bude zakusok presladeny, ale podla mna nie je. Ta biela vrstva z jogurtu a pudingu po zachladeni je prijemne osviezujuca. Myslim, ze ak ho vyskusate nebudete sklamani. tak pozrime sa ako na tieto mile vcielky.


Ingrediencie:
rozpis na plech 30x40 cm

Piskota
6 vajec
120gr krystaloveho cukru
100 g polohrubej muky
100 g kukuricneho skrobu
1 PL vanilkoveho pudingu
1 KL prasku do peciva
5 PL oleja
stipka soli
marhulovy dzem na potretie piskoty


Plnka
500 ml mlieka
2 vanilkove pudingy
100 gr.  praskoveho cukru
600 g    husty, kremovy  jogurt ( greek style) alebo lahodna kysla smotana (husta)
1 KL vanilkoveho extraktu

Marhulove zele
1 marhulovy dzem  460g
asi 100 ml kompotovej stavy
2 cl pomarancoveho likeru
15 gr zelatiny
5 PL kompotovej stavy

Okrem toho:
2 marhulove kompoty  ( lupanych)
60 gr cokolady ( na pasiky)
mandlove lupienky
cukrikove oci ( mozno nahradit tmavou a bielou cokoladou)



Postup:
Bielka slahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor a slahame do tuhej peny. Pridame zltka a jemne zaslahame. Pridame olej a opat zaslahame. Potom uz len rucne vmiesame muku zmiesanu so skrobom, pudingom a praskom do peciva. Vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie a pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C asi 20-25 minut. Je to orientacny cas, pretoze kazda rura pecie inak. Po vychladnuti stiahneme z piskoty tu vrchnu koru ( ak sa da) a natrieme dzemom. Nezabudneme odstranit aj papier na pecenie. Ak mame ram na zakusok, tak piskotu orezeme na potrebnu velkost (okraje) tak, aby ram presne sedel na piskotu. Ak ram nemame, vratime po stiahnuti papiera piskotu spat do plechu v ktorom sme piskotu piekli. Moj ram ma rozmery 24 x 36cm.

V mlieku rozmiesame puding a za staleho miesania uvarime husty puding. Prikryjeme foliou, tak aby sa folia dotykala uvareneho pudingu   a nechame ho vychladnut.
Jogurt (kyslu smotanu) vymiesame s praskovym cukrom a vanilkovym extraktom. Vychladnuty puding preslahame a postupne do neho zaslahavame ochuteny jogurt (smotanu). Dostaneme krasnu kompaktnu masu, ktoru natrieme na dzemom potretu piskotu. Odlozime do chladnicky zachladit.

Pripravime vcielky.
Marhulovy kompot rozlozime na papier. Je dobre polovice marhul osusit papierovou utierkou. Lepsie budu  drzat coko pasiky. Cokoladu roztopime nad parou. Pomocu cukrarskeho sacku urobime tenke pasiky na rozlozenych marhuliach. Ostrym nozom urobime maly zarez a vsunieme don dva mandlove lupienky . Troskou roztopenej cokolady prilepime ocka. Ak nemame cukrove oci, urobime tmavou cokoladou vpredu  vacsiu ciernu bodku a do toho roztopenou bielou cokoladou dve biele bodky a po zaschnuti spratkom alebo velmi tenuckym stetcom  drpbnu tmavu bodku. S cukrikmi su oci rychlejsie hotove.

Marhulove zele.
Praskovu zelatinu zalejeme 5 timi PL kompotovej stavy a nechame napucat.
Marhulovy dzem, kompotovu stavu za staleho miesania prehrejeme. Tekuty dzem prepasirujeme, aby sme mali krasnu bezhrudkovitu hmotu, do ktorej pridame napucanu zelatinu. Ak je potrebne, mozeme na chvilu vratit dzem  na ohen a zahriat, aby sa nam zelatina v teplej mase rozpustila. Stale miesame. Dzem so zelatinou v ziadnom pripade sa nesmie varit. Zelatina by stratila tuziace schopnosti. Pridame pomarancovy liker, zamiesame a nechame ochladit. Predtym nez zacne tuhnut nalejeme marhulovu zmes na ochladeny zakusok. Ulozime ozdobene marhule a vratime spat do chladnu. Marhule ukladame v pravidelnych rozostupoch tak, aby po nakrajani zakusku bol svorce bola marhula-vcielka bola uprostred. Po zatuhnuti marhulovej zmesi mozeme zakusok podavat. Krajame ostrym nozom na kocky pomedzi marhule. Zakusok skladujeme v chladnicke.


Poznamka:
Po upeceni som dost citila skrob v piskote. Ked vsak zakusok postal v chladnicke a chute sa prepojili, chut po skrobe ustupila. Skrob urcite zohrava svoju ulohu pri celkovej konzistenicii piskoty. Robi ju takou nadychanejsou. Mozno by som nabuduce pouzila cely vanilkovy puding ( 40 gr. a zostavajuce mnozstvo  by som doplnila mukou. V konecnom dosledku vsak bola piskota pod celou tou masou plnky  a marhulovym zele  v potrebnej konzistencii. Pevna a zaroven nadychana.

















                                                                Dobru chut!


4 komentáre:

  1. Je to opravdu krásný zákusek se včeličkami. Vnoučata už mám trochu větší, ale i tak to mohu někdy zkusit. Recept si určitě uložím.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Hanka, dakujem za navstevu na blogu aj za komentarik. Je to taky letny zakusok a isto potesi aj oko dospeleho :) Pekny vikend zelam

      Odstrániť
  2. Vnučka musela mať velikánsku radosť. Krásne sú tie tvoje zákusky so včeličkami. Obdivujem!

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)