Vyborny kolacik. Ta nandlova plnka je neskutocne lahodna. Fotky su hrozne, tak som ani nechcela pridavat tento recept. Akosi sa mi nedari v poslednom case s fotkami. Ta mandlova plnka je vsak taka vynikajuca, ze bola by skoda nepodelit sa s vami o tento uzasny recept. A v kombinacii s kyselkavou rebarborou mozem len naozaj odporucat vyskusat tuto dobrotu. Mne sa ani mriezka nepodarila az tak pekna,ale ani rebarboru som nemala idealnu. Dobre je, ak vsetky stonky mate priblizne rovnakej hrubky. Ja som mala dve hrubsie a dve tensie, dve cervene a dve zelene stonky. Takze vysledny efekt nie je bezchybny, ale ta chut.... Uz som piekla vela tartov, ale ani jeden korpus nebol taky vyborny ako tento. Mozno sa niekto inspiruje aj napriek tymto malym nedostatkom mojho tartu. Verim, ze vy budete uspesnejsi pri jeho priprave.
Ingrediencie:
rozpis na formu 12x36cm
200 g polohrubej muky
120 g praskoveho cukru
100 g masla
1/4 KL soli
1 zltok
1 PL smotany ( ja som mala slahackovu, ale myslim, ze sa da nahradit aj mliekom)
1 KL vanilkovej extraktu
Mandlova napln:
1 PL masla ( rozpustit)
80 g mandlovej muky ( velmi najemno zomlete mandle bez supky)
60 g jemneho krystaloveho cukru
1 velke vajce
1 PL rumu
1 KL vanilkoveho extraktu
1/2 KL mandloveho extraktu
1/2 KL nastruhanej citronovej kory
stipka soli
Rebarborova mriezka:
500-600 g rebarbory
250-300 ml vody
100g krystaloveho cukru
Postup:
Maslo cukor, zltko, esenccie, muku a stipku soli spracujeme na cesto. Ak je potrebne pridame lyzicu smotany (mlieka). Zabalime ho do folie a odlozime zachladit na tridsat minut do chladnicky.
Zapneme ruru na 180 stupnov C. Cesto rozvalkame na obdlznik a vystelieme nim formu na tart. Cesto prikryjeme papierom na pecenie, zatazime keramickymi gulickami ( ak nemate pouzite fazulu
a pod.) a pecieme zhruba 12 minut. Po predpeceni cesto vyberieme a nechame trochu ochladit.
Medzitym si pripravime mandlovu napln.
Maslo rozpustime a odstavime bokom. V miske zmiesame vajce, mandlovu mucku, esencie, cukor, rum, extrakty, citronovu koru, sol. ochladene roztopene maslo a nanesieme na predpeceny tart. Pecieme este asi 20-25 minut. Kazda rura pecie inak, treba si to odsledovat. Skuska spajlou.
Priprava rebarborovej mriezky
Rebarboru umyjeme. Narezeme ju na 13 cm a 37 cm kusky. Tieto pomocou skrabky na ovocie nakrajame na cca 2mm platky. Mozeme krajat aj nozom. Potrebujeme 2 kusy 36 cm a zbytok nakrajame na 13 cm. Do hrnca dame varit vodu s cukrom. povarime platky rebarbory v sirupe. Davame pozor, aby sme ju nerozvarili. Mne sa to trosku podarilo.
Platky zmaknutej. ale nie rozvarenej rebarbory ukladame na papier na pecenie a to tak, ze si ulozime najprv 4 dlhe pasiky vedla seba a potom kazdy druhy pas (prvy a treti) akoby dvihneme (prehneme) dozadu. Cize dva pasy su rovne a dva zahnute dozadu. Ulozime 13 cm pas a ti prehnute vratime spat. Dvihneme druhy a stvrty pas a opat ulozime kratky 13 cm pas zmaknutej rebarbory. Opat vratime spat prehnute pasy. Opakujeme 1. a 3. pas dvihneme a zahneme dozadu, ulozime 13 cm pas rebarbory a pokracujem, az kym nemame hotovu mriezku vo velkosti tartu.
Pomocou papiera preklopime mriezku na tart a kraje popritlacame. Previsajuce kraje zarovname noznicami.
Nakoniec pomocou stetca potrieme tart sirupom, ktory ostal z varenia rebarbory.
A mame hotovo. Mozeme konzumovat. Tart krajame velmi ostrym nozom a po kazdom krajani noz utrieme do papierovej utierky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)