Ingrediencie:
rozpis je na plech 20x30cm
Cesto
4 vajcia
120 g kryst. cukru
1 PL Solamylu ( u mna cornflour)
40 g polohrubej muky
2 PL kakaa
stipka soli
Cokoladova vrstva
300 ml slahackovej smotany
200 g horkej cokolady
1 PL praskoveho cukru ( ja som vynechala)
350-400 g malin
kavovo-rumovy rozvar na piskotu ( robila som uz aj bez rozvaru a nebola sucha piskota)
1 PL instantnej kavy
150 ml vody
1- 2 KL rumu alebo Amaretta ( ak robite pre deti alkohol vynechajte, mozno staci iba trochu dzusu)
Vanilkova vrstva
300 ml slahackovej smotany
1 KL vanilkoveho extraktu ( alebo 1/2 vanilkove struku - vyskriabat zrniecka)
1 KL praskovej zelatiny ( alebo 1 smetafix)
2 PL praskoveho cukru
Okrem toho:
cokoladove hoblinky, maliny, listky z maty a pod. podla vlastneho uvazenia
Postup:
Upecieme piskotu. Bielka slahame so stipkou soli, az kym nezacnu beliet. Postupne pridavame cukor a stale dobre slahame. Potom po jednom zaslahame zltka na nizsich otackach . Nakoniec uz len rucne vmiesame preosiatu muku, kakao a Solamyl. Vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie ( iba spodok ). Pecieme vo vyhriatej rure 170 stupnov C asi 25-30 minut. Kontrola spajlou. Nechame vychladnut.
Pripravime s kavovo-rumovy rozvar na zvlhcenie piskoty. Kavu zalejeme prevarenou vodou a nechame vychladit. Pridame rum.
Cokoladu nechame rozpustit nad parou. Odstavime bokom a nechame ochladit. Obcas premiesame.
Slahackovu smotanu vyslahame. Ja som praskovy cukor nepridavala. Prave najviac nam chutila horkava chut cokolady v spojeni s malinami a vonava vanilkova sladkasta slahacka na vrchu. Ak vsak chcete, kludne si lyzicu praskoveho cukru pridajte a spolu so slahackou vyslahajte dotuha. Potom uz len rucne zamiesajte roztopenu, vychladenu , ale este stale tekutu cokoladu. Opatrne iba jemnymi kruzivymi pohybmi, kym sa obe zmesi nespoja. Uz neslahame mixerom, aby sme nepreslahali na cokoladove maslo.
Vychladnutu piskotu polejeme kavovo-rumovym rozvarom. Natrieme cokoladovu slahacku a naukladame maliny. Odlozime do chladnicky, kym pripravime vanilkovu slahacku.
Ak pouzijeme zelatinu. tak ju zalejeme asi s 1PL lyzicou vody a nechame chvilu napucat. Potom ju mierne zahrejme, kym je hladka , tekuta. Slahackovu smotanu vyslahame s cukrom, vanilkovym extraktom a smetafixom , ak nepouzijeme zelatinu. Ak pouzijeme zelatinu, tesne pred koncom slahania smotany odoberieme asi 1 PL slahacky a primiesame do rozpustenej zelatiny a potom vsetko vlejeme do slahacky a zaslahame velmi kratko ( asi tromi otackami mixera). Davame pozor, aby sme nepreslahali a nedostali z toho vanilkove maslo.
Vyberieme zakusok z chladnicky a natrieme na maliny vanilkovu slahacku. Ozdobime stuhanou cokoladou, cerstvymi malinami alebo podla vlastneho uvazenia. Zakusok uskladnujeme v chladnicke.
Prajem vam dobru chut!
Adi, tak tento určite vyskúšam. Maliny zrejú, tak nech je z nich nejaká nová dobrota. Ďakujem za recept. Andrea
OdpovedaťOdstrániťAndrejka vdaka za navstevu. Dufam, ze aj vy si pochutite na tomto zakusku rovnako ako aj my :)
OdpovedaťOdstrániťAdi, krásny zákusok. Čoskoro vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťAďka, robila som ako tortu. Dávala som aj rozvar, do čokoládovej šľahačky som cukor nepridávala. Bolo to fantastické, všetkým chutilo. Teším sa na ďalšie Tvoje príspevky. Mirka
OdpovedaťOdstrániťDakujem Mirka za navstevu aj komentarik. Tesim sa, ze zakusok chutil.
Odstrániť