štvrtok 29. augusta 2019

Mandľovo-cuketový chlebík




Neviete co s cuketou? Upecte si tento chutny Mandlovo-cuketovy chlebik. Pridavam do zbierky dalsi recept na jednoduchy a lahodny kolacovy chlebik.
Mam velmi rada tieto kolacove chlebiky. Ja ich nazyvam , ze ranajkove.  Mandlovo-cuketovy chlebik nie je narocny na pripravu a so salkou dobreho caju si na nom pochutnaju mali aj velki. Chlebiku vlacnost dodava nastruhana cuketa a v kombinacii s mletymi mandlami a stipkou skorice  je skutocne lahodnou pochutkou. Konzisenciou pripomina Bananovy chlieb. Nech sa paci, tu je recept:


Ingrediencie:
rozpis na formu 30x11cm

450 g struhanej cukety ( ak mame mladu, tak struhame aj so supkou, starsiu ostruhame supku)
80 g praskoveho cukru
80 g masla (roztopit)
190 g polohrubej muky
70 g mletych mandli
2 vajcia (izbovej teploty)
1 KL prasku do peciva
1/2 KL soda bicarbony
stipka soli do cesta a sol na osolenie cukety
1KL vanilkoveho extraktu
1 KL mletej skorice (  ja som dala dve)

Okrem toho:
cca 2 PL mandlovych platkov na posyp ( mozno vynechat)
praskovy cukor na posyp

Postup:
Cuketu umyjeme, osusime a nastruhame na struhadle na jablka.  Dame na sito a posolime. Nechame na site postat aspon 20 minut, aby odtekala prebytocna stava.

Formu na chlebik vylozime papierom a pecenie. Roztopime maslo a odlozime bokom vychladnut. Do misky preosejeme muku, pridame prasok do peciva, soda bicarbonu, mletu skoricu, mlete mandle, sol.
Vajcia nalahame ( staci iba rucne metlickou) s cukrom. Pridame roztopene, ochladne maslo vanilkovy extrakt a preslahame. Nakoniec pridame vyzmykanu cuketu. Premiesame. Potupne na dva-trikrat pridame suche suroviny, ktore sme si predtym pripravili do misky. Cesto vylejeme do formy, uhladime a posypeme mandlovymi lupienkami. Pecieme v predhriatej rure pri teplote 180 stupnoch C asi 60- 70 minut. Kontrola spajlou. Po upeceni vyberieme chlebik s papierom z formy a nechame vychladit na mriezke. Mozno posypat praskovym cukrom.

Pozn. Asi po 40 minutach pecenia som prikryla vrch papierom na pecenie, aby mandlove lupienky neboli prilis pripecene.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)