nedeľa 22. septembra 2019

Kokosový zákusok





Tento zakusok rozhodne nemozeme zaradit medzi zdrave maskrty. No, ale ked on je taky dobry. Musim sa s vami podelit o recept. Bala som sa trochu tej bielej cokolady, ze pouzite mnozstvo  urobi zakusok presladenym. Na pocudovanie vsak  sladka poleva s kokosovou vrstvou a tenkou piskotou spolu chutili fajn a vobec nie presladene. Ja stale hovorim, ze zakusok ma byt sladky, ale nie presladeny. Nemam rada presladene zakusky, z ktorych po troch sustach je vam zle ( slusne napisane :) ) , ale na druhej strane nemam rada ani zakusky, ktore vyzeraju uzasne a po ochutnani su mdle, bez chuti. Koniec koncov cukor je hadam jedina ingrediencia, ktoru si moze kazdy sam podla seba regulovat. Kazdemu podla chuti.  Zakusok som robila na mensi plech a preto je pekny vysoky. Tak nech sa paci, tu je recept: 
Ingrediencie: 
rozpis na formu 24x24 cm

Korpus:

2 bielka
stipka soli
115 g krystaloveho cukru
1 KL Solamylu
50 g mletych mandli
20 g struhaneho kokosu

Kokosova vrstva:
500 ml slahackovej smotany
200 g bielej cokolady
1 praskova slahacka ( mozno vynechat, ale pridanim praskovej slahacky bude kokosova vrstva viac                                      nadychana, konzistenciou  pripominajuca pevnu penu )
400 ml kokosoveho mlieka
2 PL zelatiny 

Poleva:
100 g bielej cokolady
40 g masla
1 PL mlieka

Okrem toho:
struhany kokos na posyp
kokosove bonbony 

Postup: 
Bielka naslahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor a vyslahame do tuhej peny. Pridame  mlete mandle zmiesane s kokosom a skrobom. Zamiesame uz iba rucne, jemnymi kruzivymi pohybmi, aby sme sneh "nedolamali". Vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie ( iba spodok). Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 150 stupnov C do jemne zlatista asi 40 minut. Piskota je po upeceni ( ususeni) tvrda, ale od plnky zmakne. Skontrolujete spajlou, doba pecenia je orientacna. kazda rura pecie inak. Ak by piekla rura silnejsie , treba znizit teplotu.  Po uplnom vychladnuti stiahneme papier z korpusu a vratime ho spat do plechu. Najlepsie je upiect si vecer korpus a pripravit cokokoladovu zmes. Na druhy den dokoncit zakusok. 

Smotanu zahriat a do horucej nalamat cokoladu. Vymiesat na hladku zmes, prikryt foliou, aby sa neutvorila korka a po vychladnuti dame do chladnicky najlepsie na celu noc.

Zelatinu nechame napucat s 2-3 PL studenej vody. Slahackovo-cokoladovu  smotanu vyslahame do 3/4. Pridame kokosove mlieko a praskovu slahacku a preslahame spolu. Zelatinu zahrejeme na miernom ohni. Este teplu zelatinu vslahame do slahackovo-cokoladovej zmesi. Opat preslahame, tak, aby sa zelatina dostala rovnomerne do celej zmesi.  Davame pozor, aby sme nepreslahali na maslo. Zmes chladenim este stuhne, ked zacne posobit v chlade zelatina. Dame aspon na dve hodiny do chladnicky zachladit. 

Cokoladu spolu s maslom a mliekom rozpustime nad parou. Vymiesame dohladka. Nechame mierne ochladit a nalejeme na vychladnutu cokoladovo-kokosovu vrstvu. Posypeme struhanym kokosom a mozeme ozdobit kokosovymi gulkami. Zakusok drzime v chladnicke, je dobre vrch prikryt foliou,aby neobsychal. 

Poznamka:
Pouzila som tento nastavitelny plech .


Dobru chut !


1 komentár:

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)