piatok 2. októbra 2020

Cuketovo-čokoládový zákusok

 




Mozno vas prekvapi kombinacia cukety a cokolady. Vedzte, ze tu pridanu cuketu vobec nie je citit v kolaciku. Jej ulohou je zvlacnovat cesto a tuto ulohu zvlada uplne bravurne. V ceste je citit cokoladu a jej chut je podfarbena pridanou skoricou a vanilkou. U nas sa tento zakusok stal velmi oblubenym a v poslednom case som ho piekla niekolkokrat. Recept som dostala od dcerinej svagrinky a pochadza z webovej stranky: Zeny v meste . Recept pridavam  s mojimi upravami.  Priprava zakusku nie je narocna a ja len mozem odporucit vyskusat ho. Nech sa paci, tu je recept:

Ingrediencie:

rozpis je na plech 30x40 cm

1 hrncek = 250 ml


3 hrnceky polohrubej muky
3 PL kakaa 
1 KL  soda bicarbony  ( zarovnana)
2 KL prasku do peciva
2 KL mletej skorice
1,5  hrnceka mlieka
3/4  hrnceka oleja
4 vajcia
1-1,5 hrnceka krystalovaho cukru
1 KL vanilkoveho extraktu  ( ak nemate, pouzite 2 vanilkove cukre) 
3 mensie cukety alebo 1 vacsiu ( 3 hrnceky nastruhanej cukety)
200 g  horkej cokolady

okrem toho:
malinovy alebo ribezlovy dzem na potretie upeceneho zakusku
2-3 PL kokosu na posyp

Postup:
Nastruhame cuketu na struhadle na jablka. Ak mame mladu, netreba osupat, mozeme struhat aj so supou. Ak mate starsiu ( vacsiu) z, ktora uz ma supku  starsiu, tak osupeme, rozpolime a vyberieme jadierka. Odlozime bokom.
Muku, kakako, prasok do peciva, skoricu, soda bicarbonu preosejeme, pridame nasekanu cokoladu a dame stranou. 
Vajcia naslahame s cukrom do penista. Pridame vanilkovy extrakt, mlieko, olej a spolu preslame. Pridame sypke suroviny a nakoniec vyzmykanu, postruhanu cuketu. Premiesame a vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech. Pecieme pri 180 stupnoch C asi 25- 30 minut. Skuska spajlou. Ja som potrela upeceny zakusok dzemom a posypala struhanym kokosom. Mozete iba posypat praskovym cukrom, alebo podavat s kopcekom zmrzliny. Fantazii sa medze nekladu. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)