Ponukam vam jednu nepecenu dobrotu. Ak sa vam nechce zapinat ruru a mate chut na nieco mnamkove, tak toto vam urcite pohladi chutove pohariky. Je to nepeceny zakusok na baze detskej krupice, cokolady, kakaa a vrch tvori lahodna, vanilkova kremova vrstva s ovocim. Ja som pouzila jahody. Ovocie mozete pouzit akekolvek, najlepsie vsak cerstve. Zakusok podavajte dobre vychladeny z chladnicky. Povodne je recept bez susienok pod cokoladovou krupicou, ale ja som ich pridala a to nielen kvoli efektu, ale prisiel mi taky ten zakusok nedokonceny. Susienky pod krupicou dost navlhli, ale na chuti zakusku to absolutne nic neubralo. Nech sa paci, tu je recept:
Ingrediencie:
1 l mlieka
200 g detskej krupice
140 kryst. cukru
3 PL preosiateho kakaa
140 g horkej cokolady
Krem:
500 g mascarpone
250 ml slahackovej smotany
2 - 3 PL praskoveho cukru
6 platkov zelatiny
500 g cerstvych jahod
1 KL vanilkoveho extraktu
okrem toho:
cca 150 g susienok ( Petit Buro, Bebe a pod.)
Jahody na ozdobu, prip. slahacku
Postup:
Pripravime si plech o velkosti 25x30cm a vylozime ho susienkami. Mne vyslo 24 kuskov ( 4x6). V mlieku za staleho miesania uvarime detsku krupicu. Ked krupica zacina hustnut, pridame cukor zmesany s preosiatym kakaom. Na miernom ohni, za staleho miesania povarime do zhustnutia. Stale miesame, aby sa nam nenarobili hrudky. Ked je uz krupica husta, odstavime ju zo sporaka a pridame nalamanu cokoladu. Stale miesame, kym sa cokolada uplne rozpusti. Este teplu krupicu nalejeme na susienky a uhladime ju. Odlozime bokom vychladnut.
Jahody umyjeme, osusime a nakrajame ich na mensie kusky. Platky zelatiny namocime do studenej vody. Zo slahackovej smotany odoberieme asi 2-3 PL. Pridame do nej vyzmykane zelatinove platky a na velmi miernom ohni zahrejeme. Miesame, kym sa zelatina nerozpusti. Pozor, nesmie vriet! Mascarpone, slahacku, praskovy cukor, vanilkovy extrakt vyslahame do tuha. Odoberieme asi 2 PL z vyslahanej mascarpone-slahackovej zmesi a pridame do rozpustenej zelatiny. Dobre premiesame a potom tuto zelatinovu zmes zaslahame do vyslahanej slahacky s mascarpone. Uz len rucne zamiesame nakrajane jahody. Smotanovu zmes vylejme na vychladnuty krupicovy zaklad. Rovnomerne rozotrieme a odlozime stuhnut do chladnicky aspon na 3 hodiny. Krajame pomedzi susienky, tak aby jedna susienka bola zaklad jednej porcie. Vrch mozete zdobit vyslahanou slahackou, pripadne cerstvym ovocim.
Dobru chut!
Aďka,
OdpovedaťOdstrániťkoláčik vyzerá fantasticky, niekedy vyskúšam, len budem musieť nahradiť jahody iným ovocím... hneď by som si dala :-)
Prajem pekný deň,
A.
Adka dakujem za navstevu aj za komentarik :)
OdstrániťEste neviem kedy , ale urcite ho vyskusam :)
OdpovedaťOdstrániťEste neviem kedy , ale urcite ho vyskusam :)
OdpovedaťOdstrániť