nedeľa 10. januára 2021

Orechové koláčiky s penou


 





Zostalo mi este zopar receptov, ktore som uz nestihla pridat pred Vianocami a tento je jednym z nich. Vyborne mini kolaciky s vyraznou orechovou chutou. Spodok je linecke a vrch tvori orechove koliesko so snehovou ciapockou. Zlepene dzemom. Maju dlhsiu trvanlivost, takze sa daju upiect v dostatocnom casovom predstihu. Mozete kludne  ich napiect pocas roka a mat ich pripravene v pripade necakanej navstevy . Nic zlozite na pripravu a chutovo aj na vzhlad mile male kolaciky. 
Ingrediencie:

300 g hladkej muky
200 g masla
100 g praskoveho cukru
2 zltka
kora z jedneho citrona ( chemicky neosetreneho)

orechove cesto:
300 g mletych orechov
200 g praskoveho cukru
1 vajce
kora z jedneho citrona ( chemicky neosetreneho)

na snehove ciapocky
2 bielka
140 g krystaloveho cukru
stipka soli
1 KL solamylu

okrem toho:
marhulovy dzem na zlepovanie

Postup: 

Najprv si pripravime linecke cesto. Zhnetieme vsetky suroviny na cesto. Cesto zabalime do folie a odlozime do chladnicky zachladit aspon na pol hodinu.
Mlete orechy zmiesame s cukrom, vajcom, citronovou korou. Vypracovane cesto rozvalkame na 4-5 mm hrubku a vykrajujeme okruhlou formickou orechove kolieska, ktore kladieme na plech vylozeny papierom na pecenie. 
Bielka naslahame so stipkou soli. Ked su uz bielka pekne biele pomaly ( aspon na trikrat) vslahame cukor. Prelozime misku na hrniec s vriacou vodou a dalej slahame bielka na parou. Pridame Solamyl a dalej slahame  az kym sneh je tuhy a cukor je roztopeny. Nechame sneh trochu ochladit a prelozime ho do cukrarenskeho vrecuska s okruhlou spickou a sneh nastriekame na pripravene orechove kolieska. Pecieme ( susime) vo vyhriatej rure pri teplote 80-100 stupnov C asi 15 - 20 minut. Zavisi od rury ako pecie. Odlozime bokom vychladit.
Linecke cesto rozvalkame na hrubku 4-5 mm a tym istym vykrajovatkom ako sme pouzili pre orechove cesto vykrajujeme kolieska. Dame ich na plech vylozeny papierom na pecenie a upecieme pri teplote 180 stupnov C asi  8 -10 minut. 

Upecene a vychladnute linecke kolieska potrieme dzemom, polozime nan orechove koliesko so snehovou ciapockou a mame hotovo.  Nech sa vam dari pri peceni a prajem dobru chut !









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)