piatok 15. januára 2021

Medvedie labky









Medvedie labky a Vanilkove rozky, tak hadam. ze  to su dve najtradicnejsie cukrovinky na Vianoce. U nas rozhodne nesmu chybat. Prinasam vam jeden skutocne starodavny recept. Bez pridanych hodnot ako su Horalky, kakao a pod. Tradicny recept, ktory vas rozhodne vrati do detstva a zaspominate na medvedie labky od vasej babicky. Vyborna chut, krehucke cesto. Jednoducha priprava  a zarucene sa podaria. Medvedie labky , take  prave od babicky.  
Ingrediencie:

260 g hladkej muky
120 g praskoveho cukru
160 g masla
80   g mletych orechov
1 vajce
kora z jedneho citrona ( chemicky neosetreneho)
1/2 KL mletej skorice ( ja mam skoricu rada, tak davam1 KL )

okrem toho na obalovanie :
praskovy cukor ( preosiaty ) zmiesany s vanilkovym cukrom

Postup:
Vsetky igrediencie spolu zhnetieme a vypracujem cesto.  Zabalime do folie a odlozime zachladit na pol hodinu do chladnicky.
Z cesta si kusok odstipneme a vyplnime formicku cestom, tak, aby bola mierna priehlbinka vo formicke. Formicky nemastime. 
Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri 180 stupnoch C asi 12-15 minut. Zavisi od rury ako  pecie. Upecene medvedie labky nechame mierne ochladit a vyklapame z formiciek. Obalujeme v praskovom cukre zmiesanom s vanilkovy cukrom.  
Uskladnujeme  na chladnejsom mieste, najlepsie v plechovej doze. 

Poznamka: 
Formicky na medvedie labky, kosicky, ci vykrajovatka neumyvam jarovou vodou. Uplne staci vytriet papierovou utierkou a mozu sa opatovne pouzit. Ak predsalen umyjete formicky v jarovej vode doporucujem ich pred pecenim prazdne dobre vypalit aspon pri 200 stupnovej teplote cca 10 minut. Cesto sa tak nebude lepit na formicky a po upeceni pojde lahko vybrat z formicky. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)