piatok 29. januára 2021

Mandľovo-marcipánové stromčeky

 





Piekla som na  Vianoce  tieto mandlovo-marcipanove stromceky. Mozete vsak zvolit na vykrajovanie akykolvek tvar tychto kolacikov. Ci uz to budu kvietky, srdiecka, hviezdicky, cizmicky,  atd. Aj ked oneskorene, ale pridavam tento recept lebo je to chutovo velmi dobra, trvanliva cukrovinka, ktora pri zmene tvaru sa kludne da piect napr. aj na Velku noc, ci svadbu, oslavu.  Ja som zvolila tvar stromcekov, kedze som ich piekla na Vianoce. Recept je zverejneny a v buducnosti mozno niekomu posluzi na inspiraciu. 
Ingrediencie:
250 g hladkej muky
100 g praskoveho cukru
100 g mletych mandli ( mandlova muka) 
200 g masla ( resp. Hery)
1 vajce
stipka soli

Marcipan

okrem toho: 
 marhulovy dzem na zlepovanie
cokolada na namacanie cca 150 g 
50 g Cery alebo 2 - 3 PL oleja
rozne ozdoby podla vlastneho uvazenia 

Postup:
Vsetky suroviny na cesto zhnetieme, zabalime do folie a odlozime do chladnicky aspon na pol hodiny.

Spracujeme marcipan podla receptu. Mozeme ho pripravit aj vopred. 

Schladene cesto vyvalkame asi na hrubku 2mm a vykrajujeme tvary podla vlastneho uvazenia. Ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie a pecieme pri teplote 180 stupnov C 8-10 minut, kym zacnu kraje jemne ruzoviet. Nechame ochladit.

Marcipan si po troske rozvalkame priblizne na 2 mm a tou istou formickou ako sme vykrajovali mandlove cesto vykrajujeme tvary. Lepsie sa pracuje s mensim cestom. Ide to raz-dva. 
Mandlove cesto potrieme marhulovym dzemom, prilozime marcipanove cesto. 

Roztopime  nad parou cokoladu s cerou alebo olejom. Stale miesame, aby sme dostali hladku cokoladu. Ked je cokolada mierne ochladena, namacame marcipanovu cast do cokolady, ulozime na mriezku a ozdobime . Nechame cokoladu stuhnut. Skladujeme v doze na chladnejsom mieste. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)