piatok 25. júna 2021

Nutelové rožky

 






Tieto nutelove rozky a la croissant su z kysnuteho cesta.  Isteze, prave croissanty sa robia z plundrovaneho cesta, ktore sa pripravuje inym postupom a ma vyrazne maslovu chut, je lahucke, nadychane a krasne listkuje. Tieto rozteky  tym, ze sa cesto preklada a potiera maslom, tiez sa pekne listkuju  a preto som ich nazvala  a  la croissant. Ja som este neskusala, ale isto sa daju urobit tieto rozteky aj s inymi naplnami,  ( tvaroh, mlete orechy, mak, slivkovy lekvar a pod.)  Ak ste este neskusali domacu nutellu podla tohoto  receptu   je to skvela prilezitost vyskusat ju. S cestom sa robi velmi dobre, len jeho priprava je trosku narocnejsia na cas ( doba kysnutia ) . Mam rada kysnute cesto a tento recept zaradujem na svoj zoznam oblubenych. 

Ingrediencie: 

400 g hladkej muky
150 ml mlieka
100 ml bieleho jogurtu ( najlepsie Greek Style )
1 vajce
10 g drozdia ( pouzila som susene)
1 Kl cukru ( do kvasku)
1 PL cukru do cesta
1/2 KL  soli 
4 PL oleja
150 g roztopeneho masla ( na premazanie cesta) 

Na mazanie rozkov
1 zltko
1 PL oleja

Postup: 

Najprv si pripravime kvasok.  50 ml mlieka zahrejeme s lyzickou cukru a pridame drozdie. Nechame podkysnut. Zbytok mlieka a jogurt zahrejeme. Pozor, nesmie byt horuce, inak by sme zaparili cesto.

Vykysnuty kvasok pridame do preosiatej, osolenej muky. Pridame cukor, zahriate mlieko s jogurtom, olej a vypracujeme hladke, pruzne cesto, ktore sa nelepi. Cesto nema byt ani riedke ani velmi huste.  Ak je potrebne, mozeme pridat este trochu muky. Cesto jemne potrieme olejom  a misu prikryjeme utierkou. Nechame podkysnut cca 40 minut.  

Nakysnute cesto jemne premiesime a rozdelime ho na 6 rovnakych bochnikov. Nechame ich este asi 15 minut podkysnut. Potom kazdy bochnik rozvalkame na kruh s priemerom cca 20 cm. Potrieme rozpustenym maslom. Potom dalsi bochnik rozvalkame na kruh, polozime na prvy, vrch potrieme maslom a  tak pokracujeme, kym neminieme vsetkych 6 bochnikov. Posledny kruh na vrchu uz nemastime. Takto poskladane a namastene cesto odlozime do chladnicky asi na 20 minut, kym stuhne maslo. Potom cesto rozvalkame na hrubku 3 mm a porezeme na 16 trojuholnickov. Na sirsiu stranu trojuholnika ulozime napln  ( kraje mozeme jemne zahnut, aby nam nevytekala plnka) a stacame k uzsiemu koncu ( tak ako stacame klasicke rohliky) . 

Ulozime na plech vylozeny papierom na pecenie. Rozslahame zltko s olejom. Rozky nechame podkysnut na plechu este asi 20 minut.  Potrieme s rozslahanym zltkom  a pecieme vo vyhriatej rure pri 200 stupnoch C do zlatista.  Dobru chut!




3 komentáre:

  1. Mňam, vyzerajú skvelo, škoda, že ich nesmiem... iba v bezlepkovej verzii.
    Pekné dni,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hmmm vyskusam urcite! vyzeraju velmi lakavo papa Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňamky vyzerajú skvele a určite aj tak chutnajú...

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)