pondelok 2. mája 2011

Torta s plnkou z gastanoveho pyre






Kedze minuly tyzden sme neboli doma, tak narodeninova torta sa konala o tyzden neskor. Nie som ja zrucna v peceni tort, ale tak take 3-4 za rok zvladnem. Nie su vzhladovo ziadne vystavne kusy, ale su jeditelne a dokonca vraj aj velmi chutne. Jednu z nich vam ponukam. Pre milovnikov gastanoveho pyre urcite nebicko v papulke:) Colkoladova roladka uprostred gastanovej plnky robi tortu velmi atraktivnou aj vzhladovo.
Inspiraciu som nasla TU. Urobila som v recepte mensie upravy podla seba:)


Ingrediencie:
na roladu:
2 vajcia
2 PL polohrubej muky
2 PL krystaloveho cukru
pecieme 1 plat 

na 1 korpus:
2 vajcia , stipka soli ( par zrniecok)
2 PL krystaloveho cukru
2 PL polohrubej muky
1 KL kakaa (preosiateho)
vsetko 2x! pecieme 2 kakaove korpusy  ( jeden na spodok a druhy na vrch)

cokoladova plnka na roladu:
100 g cokolady
 50  g masla

gastanova plnka:
250 gastanoveho pyre  ( ja som mala 430 ml konzervu, ale pouzila som formu s 24 cm priemerom)
400 ml slahackovej smotany
1 PL zelatiny
1 PL rumu ( moze aj viac, podla chuti)
100 ml mlieka
na ozdobu:
300 ml slahackovej smotany
coko hoblinky a pod. podla vlastneho uvazenia

rozpis surovin je na 22 cm tortovu formu, ja som mala 24 cm. Vsetky suroviny som dodrzala, akurat gastanove pyre som dala viac lebo som mala malo plnky:)

Postup:
Ako prve si upecieme okruhly kakaovy korpus v tortovej forme. Mozete si aj na plech na papier nakreslit spodok formy 2x  a  piect obe korpusy naraz, ale mne to takto viac vyhovuje. Potom upecieme 1 svetly plat na roladky. Potom opat kakaovy korpus v tortovej forme. Kym sa pecie plat na roladky , tortova forma sa ochladi a mozeme ju opat pouzit. Ak mate dve rovnako velke tortove formy, mate o starost menej a mozete piect obe kakaove korpusy naraz. OK, takze dalej. Bielka slahame so stipkou soli, pridame 1 PL krystaloveho cukru. Vyslahame tuhu penu. Zltka naslahame s 1 PL cukru. Naslahane zltka pridame do bielok a uz len rucne zamiesame. Nakoniec pridame preosiatu muku a zlahka zamiesame. Pri kakaovych korpusoch postupujeme rovnako, iba do muky zamiesame preosiate kakao.Plat pecieme vo velkosti 30x28cm. Korpus o velkosti 22 cm ( 2x!).





Upeceny plat rozdelime na dve casti 28x15 cm. Este teple, rozrezane  platy  stocime po dlzke do rolady a nechame vychladnut. Stacala som aj s papierom, po vychladnuti som roztocila,  odstranila papier a natrela cokoladovou plnkou. Cokoladu rozpustime nad parou. Maslo vyslahame a pridame rozpustenu cokoladu, vymiesame. Cokoladovou masou  natrete platy zrolujeme opat do rolady,  odlozime bokom.


V studenom mlieku rozmiesame zelatinu, nechame chvilu postat,potom ju zahrejeme na horuce, ale nevarime! Gastanove pyre dochutime rumom, praskovym cukrom podla chuti. Ak pouziteje madarske, ktore je u nas dostat, tak to uz je ochutene,staci mozno iba trosku dochutit. Moje bolo v konzerve bez dochutenia, takze som pridala aj praskovy cukor aj rumovu esenciu. 


Slahacku vyslahame a 1-2 PL pridame do ochuteneho gastanoveho pyre. Trochu tym pyre  zriedime. Potom  jemne primiesame zbytok slahacky do ochuteneho gastanoveho pyre.  Opat odoberieme 2 PL tejto zmesi (gastanove pyre a slahacka) a primiesame do zelatinoveho mlieka a rozmiesame. Tuto zelatinovu zmes za staleho miesania postupne pridavame do gastanoveho pyre, az kym vznikne kompaktna zmes.



Zacneme skladat tortu. Na tanier dame kakaovy korpus, natrieme trochou gastanovej plnky. Pripneme okraj tortovej formy. Vlozime roladky do vnutra asi 2cm od okraja formy a spojime ich, aby nam vznikol vencek. Ja som odrezala asi 2 cm z kazdej rolady, aby mi pekne konce sadli k sebe. Zakryjeme zbytkom kremu, prilozime druhy kakaovy korpus a odlozime do chladnicky. Vyslahame slahackovu smotanu a potrieme tentkou vrstvou slahacky celu tortu. Lubovolne ozdobime. 



Tip: nabuduce mozno by som nepouzila slahacku na potretie celej torty, aj ked sa ku gastanovemu pyre naramne hodi. Kvoli dobe spotreby by som asi radsej poliala bielou coko polevou. Inak torticka nema chybu.

28 komentárov:

  1. Adrika, ja vzdy tvoje torticky a zakusteky obdivujem, podla mna to mas vycibrene do dokonalosti! No a tato s gastanovym pyre je pre mna obrovskym lakadlom! nemam sa tu k tomu pyre ako dostat, takze mi zostane len predstavovat si ako torticka uzasne chuti...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adrika torticka je prekrasna a urcite nesmierne chutná...mnam gastanové pyré

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam, také chute si mi Aďka narobila, receptík ukladám, vyskúšam. Teší ma, že tam ide málo múky

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No tak toto je paráda! Moj muz miluje gastanove pyre, tak toto ma urcite neminie, je uzasna, krasne aj nazdobena, Adrika SUPER!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krasna torticka vo veeeelmo zaujimavom podani!!!!tak ,ako to vies len ty ,Adka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. to je zas parádna tortička, ja si vždy vravím, že už si pridala všetky výnimočné torty a ty vždy niečím prekvapíš , len tak ďalej , na túto sa chystám, ešte uvidím, čo povie Timka, ale isto ju schváli, lebo milije gaštanové pyré ( ako jej mamka )chichi

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adka, nadhera... a ta roladka vo vnutri, vuav, tak toto ma fakt dostalo. Ty si kralovna tort!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dievcence, dakujem za vsetky mile komentariky. Torticka je vyborna a napad nie je z mojej hlavy. Na tuto torticku som sa chystala mozno rok, az teraz prisla ta spravna chvila:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Milá Adriano,
    moc děkuju za krásný komentář na mém blogu. Jsem zároveň ráda, že jsem se takto dostala na ten tvůj. Při prohlížení všeho dobrého, co vaříš, jsem dostala hlad :-D Vypadá to úúúúžasně!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. adka, chvala bohu, ze ma ocino meniny a narodeniny v rozpäti jedneho tyzdna:o) ako som pisala, pred tyzdnom som tvoju robit nemohla, ale dnes uz ano:o) vsetkym velmi chuti a vyzera krasne, mali sme super zlte vajicka, co je vidiet na roladke, dakujem pekne za recept, urcite budem casto robievat:o) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=798383

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nagyon klassz lett. Ez majdnem olyan, mint a tavalyi ország tortája nálunk Magyarországon:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Sandra dakujem pekne za navstevu. Ja u teba vzdy najdem krasne veci, ktore pohladia moju dusicku:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Kikuska, pozrela som fotecku. Velka pochvala. Torticka sa ti podarila na vybornu. Dufam, ze ste si pochutnali. Dakujem pekne za tvoju spravicku aj fotecku. Velmi potesili a vazim si to.Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Kedves Gesztenye, meglehet hogy az az, mert magyar recept, Kiskuktatol hoztam.Orulok hogy beneztel hozzam. Udvozlet. Adri

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Adka originálna torta podla tohto vôbec nevidno,že nevieš piecť torty Betka

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Jaaaj Betka:) ved ja len take obycajne. Tie umelecke diela na MMB mi niekedy az dych vyrazali. Tak na taketo sa ja veru nechytam.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Máš pravdu tam niektoré sú už umelecke diela,mala by som už aj ja nabrať odvahu a nejaku tortu konečne upiecť Betka

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Adrika, pisem Ti teda sem, ked si mi tak promptne odpovedala na tie papriky.Chcela by som upiect takuto nejaku torticku gastanovu.Navrch chcem dat spidermana.No a tu je problem...pani mi urobila dost velku a tazku figurku.Mam obavy, ze to ta piskota, rsp.slahacka neunesie...Mam urobit piskotu z viac vajicok???A este...upiect radsej 1 korpus a prerezat alebo viac korpusov?Vdaka!Lia

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Liuska, ja nie som odbornicka, cukrarka, ale myslim, ze korpus asi na trikrat, ale ja by som dala aj na ten druhy tu roladku do stredu. Samozrejme by bola mensia, aby sa hlavne ten stred neprepadol. Naozaj neviem zodpovedne poradit, pretoze to nemam odskusane. Mozno by som sa v tomto pripade rozhodla pre iny druh torty. No neviem, skus sa este poradit s pani cukrarkou, co ti robila tu postavicku. Ona by mala vediet (podla vahy a velkosti figurky), co by bolo najlepsie pod to polozit.Mozes mi potom pisnut na mail ako to dopadlo. V kazdom pripade drzim palceky, nech sa ti torticka vydari. Pa Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  20. milujem gastanove pyre,takze pri vhodnej prilezitosti urcite vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. To vyzera fakt dobre, mnam. Tetrisss

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Myslíte, že by se kaštanové pyré dalo něčím nahradit? U náš v ČR ho nemůžu sehnat.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Anonymny: myslim, ze nie. Jeho specificka chut a konzistencia sa podla mna neda nahradit.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Tak v krajnom pripade by sa podla mna dalo nahradit a to velkou skvrnitou fazulou, uvarenou a prelisovanou a dochutit cukrom a rumom. Moja mama mala taky recept na tortu a bolo to fakt dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Anonymny neviem, mozno to funguje. Nemam to odskusane, tak nemozem doporucit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Milujem gaštanové .... určite to vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Milujem gaštanové...určite to vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)