pondelok 21. novembra 2011

Skvely tvarohovo-ovocny zakusok od Gupky

Tento zakusok som nasla u Lucky Gupky   na MMB. Vyzeral tak lakavo. Zaujala ma aj farebna kombinacia. Hneda, oranzova, biela. No a zlozenie tvaroh, ovocie,kakao,slahacka sa rovna predpokladu, ze ide o skvelu mnamku. Konecne doslo aj na tento zakusok . A konstatujem, ze je vynikajuci. Urobila som oproti povodnemu receptu malilinke zmeny, ale ci uz s marhulami, ci s broskynami a predpokladam, ze aj s akymkolvek inym ovocim je to zarucene skvely zakusok.  

Ingrediencie:

6 vajec
2 PL kakaa ( preosiateho)
3 PL hrubej muky
5 PL polohrubej muky
1 KL prasku do peciva
6 PL krystaloveho cukru
50 ml oleja
50 ml vody
stipka soli
dzem na potretie piskoty

Plnka tvarohova: 
2x250 g tvarohu ( u mna Quark)
1 slahackova smotana ( u mna Elmea =284 ml )
1 vanilkovy cukor
3 PL praskoveho cukru
20 g zelatiny
2x broskynovy kompot ( u mna 2x 410 ml plechovky)

Plnka slahackova:
1 slahackova smotana  (u mna Elmea =284 ml v UK)
1 kopcovita  PL kakaa
1 PL praskoveho cukru

Postup:

Bielka vyslahame so stipkou soli. Pridame cukor a slahame, kym  je pena biela a leskla. Potom pridame zltka, zaslahame. Pridame vodu, olej a nakoniec preosiatu muku zmiesanu s preosiatym kakaom a praskom do peciva. Cesto vylejeme na plech ( 30x40) vylozeny papierom na pecenie a upecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C cca 15-20 min.





Piskotu nechame uplne vychladnut. Stiahneme z nej papier a vratime spat do plechu. Potrieme dzemom ( velmi tenuckou vrstvou) a ulozime na piskotu dobre odkvapkane ovocie. Pripravime si tvarohovu plnku. Zelatinu dame napucat do 100ml studenej vody.  Potom zahrejeme zelatinu , ale nevarime!!! Ja som zohriala v mikrovlnke asi 20 sekund. Tvaroh rozmiesame s cukrami. Slahacku vyslahame. Do tvarohovej zmesi za staleho miesania pomaly vlievame zelatinu. Nakoniec rucne vmiesame vyslahanu slahacku . Tvarohovu plnku natrieme na ulozene ovocie. Trochu sa to zle rozotieralo. Rychlo mi to tuhlo a tej masy bolo len tak, tak. Mozno predsalen by bolo lepsie pouzit dve slahackove smotany ako pise Lucka vo svojom recepte. Nabuduce:)



Odlozime do chladnicky stuhnut. Ked je tvarohova masa stuhnuta, vyslahame slahackovu smotanu s kakaom a 1 PL praskoveho cukru. Vyslahanu kakaovu slahacku natrieme na zatuhnutu tvarohovu zmes. Odlozime do chladnicky a nechame dobre zatuhnut. Najlepsie chuti dobre vychladeny.




15 komentárov:

  1. Wau! tak na tomto by si urcite pochutila moja polovicka, kedze vcera spominal,ze on by si dal nejaky tvarohovo ovocny kolacik ;o) ak by som urobila z polovicnej davky, vmestilo by sa to do tortovej formy s priemerom 23cm?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mariannka , myslim, ze by to mohlo byt. Spodny korpus urcite a tvaroh pouzi len jeden a tu slahacku kludne mozes dat jednu celu. Na vrch tiez, aspon budes mat pekne vrstvenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adrianko, to je jako z cukrárny! Takové krásné přesné kostky a ještě ta dekorace napovrchu, skvělá práce! A ta chuť musí být vážně skvělá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. naozaj vyzera krasne a lakavo, tvarohove zakusky, to je moja salka kavy :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vynikajuci zakusok, skusala som ho cez vikend, ale dala som dve slahackove smotany a dva vanilkove cukre do bielej plnky. Bol krasny vysoky a genialne chutny. Dakujem za recept. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  6. nádherný blog, aj recepty, či fotky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. NÁDHERNÝ ZÁKUSOK, URČITE AJ VEEEĽMI CHUTNÝ. UKLADÁM SI RECEPT A V NAJBLIŽŠEJ DOBE VYSKÚŠAM. ĎAKUJEM

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vždy, keď chcem urobiť zákusok, čo sa určite podarí a bude skvelo chutiť, nakuknem do Vášho blogu. Ďakujem za ďalší výborný recept, piekla som ho teraz na sviatky a nevieme si ho vynachváliť :) Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Teraz ho vychutnávame s manželom pri kávičke,nielen,že pekne vyzerá ,ale je svieží a chutí...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. hotovo a v lednici..ale měla jsem jeden problém. Želatina mi v tvarohu udělala želatinové hrudky..nějaká rada?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nic ine mi nenapada iba to, ze zelatina bola prilis tepla a tvaroh prilis studeny...so zelatinou treba pracovat rychlo.....hadam nabuduce sa podari bezchybne :)

      Odstrániť
    2. Na aky velky plech ste to robili,rozmery?

      Odstrániť
  11. Na aky velky plech ste to robili,rozmery?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. nahodou som natrafila na vasu stranku a hned som uz vyskusala 2 recepty a musim povedat, ze oba boli vynikajuce. dakujem krasne :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)