štvrtok 23. februára 2012

Cokoladovo - marcipanova torta




Jemna piskota, nie prilis tuha plnka a chrumkave  kusky cokolady v kombinacii s marcipanom. Takto jednoducho by som charekterizovala tuto skvelu mnamku. Robila som v poslednom case  zopar veci, ale nie vsetky sa daju publikovat, pretoze dam  na blog iba taky recept, ktory chuti aj inym  ( minimalne aspon jednej osobe okrem mna:) ) . Toto je vsak rozhodne vecicka, ktora si zasluzi , aby sa sirila dalej a potesila chutove pohariky nejedneho z nas.  Nenarocna priprava, nenarocne ingrediencie a vysledny efekt je viac ako uspokojivy. Torticka dobre vyzera a v nekonecnom rade vyborne chuti.  Tak podme sa pozriet ako nato:


Ingrediencie:
rozpis na tortovu formu o priemere 24 cm
korpus
3 vajcia
100 g krystaloveho cukru
70 g polohrubej muky
20 g kakaa
1 KL prasku do peciva
2 PL oleja
3 PL vody

Plnka:
500 g jogurtu Greek style ( alebo pochutkovej smotany alebo bieleho jogurtu)
1 slahackova smotana
2 PL praskoveho cukru
15 g zelatiny
100 ml vody
100 g horkej cokolady
100 g Golden marcipan  ( mozno nahradit tycinkou Margot)
okrem toho
cokoladove hoblinky, prip.  postruhana cokolada


Postup:
cele vajcia slahame s krystalovym cukrom cca 5 minut. Postupne pridavame vodu a potom olej. Zakazdym dobre preslahame. Rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Rovnomerne rozotrieme do tortovej formy, ktorej  dno sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C cca 15-20 minut. Skuska spajlou. Korpus nechame postat v tortovej  forme asi 5 minut a potom ho  vyberieme z tortovej formy.Nechame uplne vychladnut na mriezke. Ked je korpus  vychladnuty,  odstranime papier zo spodu a korpus vratime spat do cistej, umytej formy.





Medzitym, kym korpus chladne dame napucat zelatinu do 100 ml vody. Ked je napucana, tak ju zahrejeme, ale nesmie sa varit. Z nepriesvitnej masy sa zelatina stane priehladnou tekutinou, to znamena, ze uz nezahrievame dalej.Odstavime a nechame trochu ochladit. Cokoladu nasekame nozom na drobne kusky. Ja som struhala na struhadle a nozom som nasekala iba ten zbytok, co som uz nevedela postruhat. Vidi sa mi vsak lepsie cokoladu nasekat . Ked bola torta hotova, tak nastruhana cokolada bola velmi jemna a ziadaju sa v torte chrumkave kusky cokolady.Nastruhame marcipan, premiesavame s cokoladovymi hoblinkami, aby sa nam nelepil.  Jogurt rozmiesame s praskovym cukrom.  Slahackovu smotanu vyslahame. Za staleho miesania vlievame do jogurtu mierne ochladenu zelatinu, rucne vmiesame vyslahanu slahacku  Nakoniec  vmiesame  posekanu cokoladu zmiesanu s postruhanym marcipanom.  Celu zmes nanesieme na korpus v tortovej forme. Postruhame cokoladu na ozdobu a tortu  odlozime do chladnicky, aby dobre zatuhla. Najlepsie na celu noc.







Vyborne chuti, vyborne sa kraja. Tak nech sa paci, racte si pochutnat.






28 komentárov:

  1. Adri!!!!! toto je peckaaaaa!!!! a takto neskoro v noci!!! snad nepojdem vyrabovat chladnicku ;))) DRZTE MNE!!!! ;DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adrika, tak toto je zasa jeden z Tvojich úžasných receptov. Budem ho musieť vyskúšať. Ja sa vždy dlho odhodlávam, no keď niečo upečiem z Tvojich receptov, má to veľký úspech.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnam, cokolvek s marcipanom je bombove! torticka krasna! taketo kolaciky s obrovskou vrstvou plnky su tie najlepsie! :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jéééj Adri , to je krásne, ja lúbim marcipán všade, tie fotky súúú kráásne,mňam, toto určite vyskúšam

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. martinka dakujem velmi pekne za pochvalu a verim, ze ked vyskusas, nebudes sklamana

      Odstrániť
  5. ehja,Adrika..to musi byt ale "pecka" tortickovaaaaa :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kraasna a urcite aj veelmi chutna torticka hoda vyskusania!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Lucka. Chutna bola a veru nelutujem, ze som ju urobila.

      Odstrániť
  7. Páni, ja som teda práve robím čokoládovú od Alky, že som sem skôr nenakukla, ale určite čoskoro bude .... Adrika už teraz sa teším! Vyzerá úžasne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika, myslim, ze aj cokoladova od Alky je fajn vecicka. Ja sa nanu chystam, ale akosi este nanu nedoslo. Raz urcite:)

      Odstrániť
  8. Dortík vypadá božsky. Těším se, že ho také při nejbližší příležitosti vyzkouším. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka, dakujem a budem sa tesit, ked ju vyskusas, verim, ze nesklame.

      Odstrániť
  9. Adrika, ty si proste na taketo receptiky expert!!!!Mnaam

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ojoooj, Adrianka, mňammmm..tiež si myslím, že si expert, vždy mi tečú sliny pri Tvojich príspevkoch :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Andrejka, dakujem za mily komentarik.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adrika ja odpadnem, tie tvoje krásne, chutné tortičky...úžasné ich robiš :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka, len neodpadavaj, si prilis daleko, aby som ti posytla prvu pomoc:))))) ....dakujem a tesim sa, ze sa ti paci...

      Odstrániť
  13. To je naprosto uzasne :) Zvlast marcipan me tam zaujal :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Adrianka, tieto tvoje torticky to je samy skvost, ja uz ani neviem ktoru skor vyskusat:)) Velmi zaujimava plnka - jogurt+marcipan+cokolada - to je priam hriesne spojenie:) A este otazocka - pises, ze Golden marcipan - to je znacka alebo nejaky speci druh marcipanu? Vdaka:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evicka kupila som ho tu, v Anglicku, v Tescu. Je to nazov toho marcipanu a je to pravy mandlovy marcipan. Evka, ved ja na tu tvoju taliansku sa chystam od kedy si ju uverejnila na MMB, ale som presvedcena, ze raz nanu urcite pride:)

      Odstrániť
  15. Zdravím pani Aďka. Chcela by som urobiť túto tortu manželovi. Len som sa chcela spýtať že či by bolo dobré urobiť dva platy medzi to túto marcipanovu plnku A vrch obliat čokoládou. Čo myslíte? Či radšej to nechať takto?
    Magdaléna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslim Magduska, ze kludne by to mohlo ist aj medzi dva korpusy, len neviem, ce ten vrchny by sa neoddeloval lebo kym zelatina nie je stuhnuta ( plnka) tak ten vrchny korpus nemozete prilozit...a ked uz stuhne, tak korpus sa nebude mat o co "prilepit"....ja by som to radsej nechala tak....pekne pozdravujem a buydem rada , ak mi poslete fotografiu, rada uvernejim na svojej fun stranke na FB

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)