nedeľa 4. novembra 2012

Mandlovo-skoricovy jablcnik






Kolegyna mi doniesla z Polska niekolko kulinarskych casopisov a v 100+1 receptov ma zaujal okrem inych aj tento . Trochu som si recept  upravila ( cesto)  a kedze po ochutnavke sme skonstatovali s mojou drahou polovickou, ze moze ist do plena, tak vam ponukam recept....





Ingrediencie:
4 vajcia
300 g krystaloveho cukru
400 g polohrubej muky
100 g mletych mandli
2 KL mletej skorice
1 KL soda bicarbony ( alebo 1 prasok do peciva)
250 ml  oleja
250 ml  perlivej vody

jablkova vrstva:
1 kg ocistenych jablk
150 ml jablkoveho dzusu 
3 PL detskej krupice
5 PL cukru

slahackova vrstva:
2 slahackove smotany
1-2 PL praskoveho cukru
2 KL mandloveho estraktu
6 platkov zelatiny ( mozno nahradit aj praskovou zelatinou 2 PL)


Postup:
cele vajcia slahame s cukrom, kym sa cukor nerozpusti a vajcia su pekne nadychane a zbeleju. K naslahanym vajciam prilejeme  olej a preslahame, pridame mineralku a preslahame. Potom pridame muku zmiesanu s mletymi mandlami, soda bicarbonou a mletou skoricou. Muku pridavame po castiach a zakazdym dobre preslahame. Vylejeme na plech ( 30x40 cm ), vystlaty papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi tak 25-30 minut. Skuska spajlou. Kolac vyberieme z rury a nechame ho vychladit.





Jablka osupeme, pokrajame na mensie kocky, podlejeme jablkovym dzusom, pridame cukor a povarime. Doba varenia zavisi od druhu jablcok, ale od zovretia je to asi 10 minut. Ked su uz jablcka mierne rozvarene ( nie uplne ) zahustime ich detskou krupicou. Kratko povarime s krupicou. Miesame , aby nam plnka neprihorela. Plnku odstavime a nechame ju malinko ochladit ( cca 5 minut) a vylejeme na  upecene a vychladnute cesto .Nezabudnite  odstranit z vychladeneho cesta papier na pecenie. Nechame ochladit a hned ako je to mozne dame do chladnicky, aby plnka stuhla.


Platky zelatiny namocime do studenej vody. Asi po 10 minutach, ked je zmaknuta, vodu vyzmykame ( jemnym mackanim zmaknutych platkov v dlani) a dame ju do hrnca v ktorom sme si zohriali asi 100 ml smotany a dobre rozmiesame, kym sa zelatinove platky rozpustia v zohriatej smotane. Zvysok slahackovej smotany vyslahame s praskovym  cukrom a mandlovou aromou. Ked je uz slahacka takmer vyslahana odoberieme z nej asi 2 PL a rozmiesame v zelatinovej smotane. Potom ju vratime do misky so slahackou a spolu doslahame do pozadovanej hustoty. Pozor! Nepreslahat, aby vam nevzniklo maslo.



Vyslahanu mandlovu slahacku natrieme na jablkovu vrstvu a mozmeme posypat mletou skoricou, prip. inak dozdobit.


Prajem vam prijemne mlsanie :)


14 komentárov:

  1. Vyzerá vynikajúco , zaujala ma mandľová šľahačka .....vyskúšam :-) .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ˇAdrika,vďaka za recept,vyzerá mňamkovo,v najbližšom čase vyskúšam a dám vedieť.Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Práve popíjam kávičku a veľká škoda, že si nemôžem z monitora jeden kúsok zobrať...:) Koláčik vyzerá nádherne,tá kombinácia s mandľami...mňam. Adrianka zase niečo bezchybné od teba.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adrianka, zákusok je poriadne lákavý a nádherné fotky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Adrianko, další výborný recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj na internetu jsem hledala něco jak si vydělat doma i kdyby to mělo bejt jen pár stovek. A ejhle narazila jsem na slušnou věc nainstalujete si lištu do pc a stačí trávit pár hodin denně na internetu a peníze se načítají samy. Přes lištu kterou si nainstalujete projde až 100 reklam za hodinu. Takže žádné klikání a podobné věci. Stačí být jen na internetu, vše je bez poplatků takže za zkoušku nic nedáte, zrušit se to dá vždycky :). A záleží jen ná Vás kolik si budete chtít vydělat, pokud trávíte hodně času doma stačí zapnout pc najet na libovolnou internetovou stránku a jít koukat na tv nebo vařit :D. Doporučuji zkuste to :) http://www.revolucnireklama.cz/index.php?ido2=6626 (pokud by Vám blblo přihlášení do systému klikejte do zeleného okénka "přihlásit" uplně v pravo :))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adrianka, koláčik určite vyskúšam, lebo tie ovocné mám rada. Možno si upravím cesto tak, že do neho nedám mandle.
    A k tomu predošlému komentáru len toľko:
    "Okrem dôležitých a užitočných informácií sa cez internet a email šíri aj veľa zbytočného balastu. Prichádza množstvo reklamných správ a výhodných ponúk, preposlaných vtipných emailov a varovaní pred rôznymi nebezpečenstvami, ale aj vírusy a iný škodlivý softvér. Pri pozeraní webstránok vyskakujú blikajúce reklamné okná. To všetko je otravné, obťažuje nás pri práci, zbytočne pri čítaní strácame čas. Okrem toho hrozí, že naletíme na rôzne podvody alebo si nevedomky nainštalujeme vírus, ktorý poškodí počítač."
    Príjemný pozdrav do mestečka na skok od Bristolu :-) Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  8. juuuuuuuuuuuuuuuuj, ten vyzerá veľmi lahodno-chutne a ľahúčky zákusok, ten by som si dala hoci aj hneď teraz po zdolaní veľkého kusu kalorickej torty- marcipán niekde aj 6 mm hrubý.........

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Koláčik som vyskúšala a bol vynikajúci. Chutil aj návšteve. Urobila som však troška zmenu. Keďže som nemala mandle, miesto nich som použila slnečnicové semienka (pomleté). Ďakujem za super recept. Viera

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Koláčik je vynikajúci. Teším sa na ďalšie tvoje recepty. Návšteva si ho pochvaľovala a chcela aj recept :D Ak stihnem odfotiť posledné kúsky,tak pošlem nejaké foto.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Chcem sa opýtať koľko ml slahacky treba kúpiť na tento kolacik? Ďakujem ;) chystam sa napiect kolacik tento víkend

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikka dakujem za navstevu na blogu , dufam, ze nie poslednu....lutujem, ale az dnes som si precitala komentar :)...na slahackovu vrstvu potrebujeme 2 slahackove smotany.....ak sa dobre pamatam, tak 1 kelimok ma 250 ml....nech sa kolacik vyadri a hlavne, nech chuti :)

      Odstrániť
  12. Chcem sa opýtať koľko ml smotany treba kúpiť na slahacku

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)