Tieto pagaciky su naozaj absolutne fantasticke. Je to potvrdene z mnohych pramenov . Zemiaky a smotana pridana do cesta zarucuje, ze su makke aj na druhy den. Cesto je vyborne a nie je z neho ziadny zbytok, zuzitkujete ho do poslednej omrvinky. Je to jeden z receptov, ktore su u mna na zozname stalych opakovaciek. Skvele sa hodia k vinu alebo len tak na pochrumanie. Kto ich este nevyskusal, vrele doporucujem vyskusat.....spokojnost zarucena....
Ingrediencie:
1 mala hlavka kapusty ( udusenej kapusty ma byt 250 g,)
1 PL kr. cukru, ak mate hnedy, tak dajte radsej hnedy cukor
5 PL oleja,
sol, korenie
Na cesto:
650 g hl.muky
650 g hl.muky
200 ml kyslej smotany
100 ml oleja
Na kvasok:
32 g drozdia ( ja som dala sacok suseneho)
1 KL cukru,
200 ml mlieka,
Okrem toho:
1 zltok na potieranie ( mozno rozslahat s 1-2 PL mlieka)
Postup:
Kapustu posekame nadrobno, osolime a nechame postat 15 min. Ona trochu tak "sadne". D do dostatocne velkeho hrnca dame rozpalit 4-5 PL oleja a pridame kapustu. Ohen stisime a na miernom ohni za obcasneho premiesania kapustu udusime ( sparime ). Kapusta ma byt makka, ale zaroven ma ostat aj trochu chrumkava. Ked je kapusta makka, pridame cukor, okorenime ( korenie netreba lutovat). Este chvilu poprazime za staleho miesania, Odstavime, nechame poriadne vychladnut. Kapustu si mozete pripravit aj den vopred alebo urobit dve davky a jednu davku odlozit do mraznicky pre dalsie pagaciky. Usetrite si tak pracu.
Uvarime zemiaky v mierne osolenej vode. Zlejeme a popucime ich . Zemiaky mozeme uvarit aj den vopred v supke a potom ich nastruhame. K uvarenym, popucenym (postruhanym) zemiakom pridame smotanu, olej a vymiesame na hladku kasu. Z mlieka, cukru a drozdia si urobime kvasok. K zemiakovo - smotanovej kasi pridame preosiatu, osolenu muku, vykysnute drozdie. Vypracujeme cesto. Ked je uz cesto dobre vymiesene pridame podusenu kapustu a este premiesime. Cesto prikryjeme cistou utierkou a nechame odpocivat 20 minut.
Po dvadsiatich minutach cesto vyberieme na dosku, premiesime ho a este nechame odpocivat 20 minut. Potom ho rozvalkame na hrubku cca 1,5 - 2 cm a malou formickou vykrajujeme pagaciky.
Ukladame ich na plech vystlany papierom na pecenie. Nechame ich na plechu podkysnut 15 minut a tesne pred vlozenim do rury ich potrieme rozslahanym zltkom, posypeme solou a kminom ( sezamom, lanovymi semiackami...atd.). Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 200 stupnov C cca 20 minut dozlatista.
Dobru chut!
Adrika, Tz si poklad, prave som hladala nejaku inspiraciu co s hlavkovou kapustou ... Pagačiky vyzeraju fakt skvele, musim urobit, musim....
OdpovedaťOdstrániťGabika, vrele doporucujem vyskusat....som presvedcena, ze neolutujes...:)
OdstrániťMila Adrianka jesses ted umzu hladove mas furt nove recepte a dobrutky jam .Hezky tebe zdravim Karin
OdpovedaťOdstrániťKarin, dakujem za tvoje mile slova. Zdravim ta. Ada
OdstrániťJúúúúúúúúúúúúj, tak takéto kapustové som ešte nikdy nerobila a pritom kapustu mám veľmi rada...krásne pagáčiky, sú ozaj skutočné? :) Kúpim kapustu a cez týždeň určite upečiem. Ďakujem za receptík.
OdpovedaťOdstrániťEvka, vyskusaj...vrele doporucujem....isto si na nich pochutnate...
OdpovedaťOdstrániťNormálně se mi sbíhají sliny.
OdpovedaťOdstrániťtak v sobotu budu! Doobeda pride navsteva a paci sa mi ze nekysnu dlho. Ze si mozem pripravit vsetko vopred. Hladala som cez vikend recept na kapustniky, ale toto vyzera sto krat lepsie.
OdpovedaťOdstrániťKatka D.P.
Katka nech sa ti dari a hlavne nech chutia....a je ich straaaaaaasne vela :)
Odstrániťani ja som takéto ešte nerobila, ale úžasne a krásne vyzerajú! :-)
OdpovedaťOdstrániťIvetka, som presvedcena, ze ta nesklamu :D
OdstrániťDnes som ich skusila upiect, sice iba polovicnu davku a s cervenou kapustou, ale su skvele. Myslim, ze ich budem robit castejsie :). Dakujem za tento skvely recept ;-)
OdpovedaťOdstrániťMily anonym, dakujem za spravicku.... aj moja sestra ich robila s cervenou kapustou a velmi im chutili....
OdstrániťBývám v Prahe už 44 tokov, ale varím našu kuchyňu a hľadala som recept na koláče z kysnutej kapusty a našla tento - hneď sa do tohoto receptu pustím - ďakujem. Marika
OdpovedaťOdstrániťVypadaji skvele, jsem v pokuseni je vyzkouset s podusenym kyselym zelim :)
OdpovedaťOdstrániťTy jsou parádní. Určitě vyzkouším. :-))
OdpovedaťOdstrániťtie sú naozaj fantastické a trochu nesmelo poviem, že keď som ich robila polovicu cesta s bielou a druhú s červenou kapustou, tak tie chutili celej rodine viac
OdpovedaťOdstrániťtak toto som nemala vidieť, budem si asi musieť ísť dačo zobnúť :))
OdpovedaťOdstrániťahoj Adka, dnes som ich piekla, spravila som par chyb, preto nie su take ako by som si predstavovala, ta kapusta je vsak uzasna http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=880945
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adrika , u nás sa robí niečo podobné, má to názov kapustníky , tiež s praženou kapustou ale použije sa ako plnka . Vyzerajú fantasticky recept si vytlačím a určite vyskúšam pá a pekný dník :-).
OdpovedaťOdstrániťMoc krásné, lákají k nakousnutí.
OdpovedaťOdstrániťCauko Adri! vcera som robila tieto pagaciky, su naozaj uuuzasneeee!!! kuk ku mne na blog. Dakujem za recept, najlepsie pagaciky ake som jedla ;o)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adri! vcera som piekla tieto pagaciky, su naozaj fantasticke! kuk ku mne na blog, najlepsie pagaciky ake som kedy jedla ;o)
OdpovedaťOdstrániťviac by som ich už nepiekla
OdpovedaťOdstrániťMily anonym a preco?
OdstrániťAdrianka a neprekladate pagaciky? Nemaju vrstvy...mna mamka vzdy ucila min. 3x po 20min ich prelozit,aby mali vrstvy ;) na chuti to ale urcite neuberie ked su aj bez vrstiev, urcite najblizsi vikend vyskusam ;)
OdpovedaťOdstrániťMila Lub, nie tieto sa neprekladaju....klasicke aj ja prekladam :)...verim, ze nebudete sklamana.....je to velmi velakrat odskusany recept a vzdy kazdemu chutili ...dakujem za navstevu aj za komentarik :)
OdstrániťKapustové pagáčiky znejú fajn ale u nás sú na stole pravidelne Kapustníky: http://ikuchar.sk/recept/kapustniky/ :)
OdpovedaťOdstrániť