sobota 19. januára 2013

Fašiangové šišky



Fasiangy, Turice, Velka noc ide, kto nema kozuska zima mu bude..... 

Tak, urobila som prvykrat v zivote sisky podla receptu... Kysnute cesto  som sa ucila robit od mojej nagymamy... spominam si s usmevom na tie casy, ale veru, ked ma to ucila, tak dosmiechu mi nebolo :).... Nikdy nerobim sisky, ani buchty, ani knedle podla receptu.... vzdy iba tak od oka ...:) mam to akosi v oku a v rukach...ja totizto miesim  kysnute cesto zasadne rucne...pekne poctivo, tak ako ma to ucila moja nagymama.... handmade is handmade :).... Na moje gusto bolo velmi huste cesto....ja robievam na sisky omnoho, omnoho riedsie cesto....S cestom sa pracovalo velmi dobre....odrezky som zhnietla spolu a vykrojila z nich sisky, takze odpad som nemala ziadny...vyslo mi asi 30 sisiek....prostriedok som neplnila, iba som podavala s dvomi roznymi dzemami a lemon curdom....moj drahy ich zhodnotil slovami: "tie tvoje "od oka" su i tak lepsie"....no, co k tomu dodat?...

Ingediencie:
700 g polohrubej muky
35 g cerstveho drozdia ( alebo 1 sacok suseneho)
5 PL praskoveho cukru
300 ml mlieka
1 vajicko
3 zltka
1 KL soli ( mensia)
70 g roztopeneho masla
1 vanilkovy cukor
50 ml rumu
mozno pridat nastruhanu pomarancovu kora
olej na vyprazanie - cca 500 ml

Postup:

Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridame 1 PL cukru a zahrejeme na ( nesmie byt horuce, inak sa drozdie zapari a nevykysne). Do vlazneho mlieka pridame drozdie, zamiesame a jemne poprasime mukou. Prikryjeme pokrievkou ( prip. malym tanierikom) a nechame vykysnut. Dame roztopit maslo, nechame ho ochladit.  Do misy preosejeme muku a praskovy cukor, pridame vanilkovy cukor,  sol a premiesame. Zvysne mlieko zhrejeme. Ked je kvasok vykysnuty pridame ho k muke. Pridame vajcia, rozpustene maslo, zohriate mlieko. Vypracujeme cesto. Pred koncom pridame rum a nastruhanu pomarancovu koru ( ja som nedavala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a nechame nakysnut cca 40 minut.


 Cesto rozvalkame na plat priblizne na hrubku prsta a formickou  s priemerom 6-7 cm vykrajujem sisky.  Koncom varechy urobime dierku a prikryte utierkou este nechame podkysnut cca 20-25 minut.


V panvici ( na ktoru mame pokrievku, prip. pouzite kastrol) rozohrejeme olej, stiahneme na nizsi plamen a polozime sisky do oleja vrchnou stranou dolu ( strana, ktora bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pecieme pod pokrievkou asi 1.5 - 2 minuty a potom otocime a druhu stranu pecieme uz odkrytu priblizne rovnako dlho. Je dolezite piect ich na miernejsom ohni, pretoze v horucom oleji by sa korka hned upiekla a prostriedok by ostal surovy. Olej by mal byt v dostatocnom mnozstve,   na hrubku asi 2 palcov. Vyberieme na papierovu utierku, aby odsala tuk.


Posypeme praskovym cukrom a podavame . Dobru chut!

8 komentárov:

  1. tie sú krásne! od detstva to poznám ako pampúchy a moja maminka mi ich robievala s jahodovou penou :) skúsim urobiť konečne aj ja! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som robila sisky pred 100 rokmi naposledy...je najvyssi cas to napravit! tieto vyzeraju obzvlast chutne!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja sa priznavam dobrovoľne, ja som šišky ešte nikdy nerobila. U nas sa to radi ku nezdravej strave, preto to nema ani miesto v našom jedálničku ale u babky si ich radi dáme...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adriánka, parádne šišky, ja ich mám dnes za sebou, robila som s jahodou penou, ale moje telo zažilo inzulínový šok :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Aďka super šišky.Ani som nemala v pláne ich robiť , ale keď som videla tie tvoje tak som neodolala.Pred chvílou som ich dorobila sú super.Urobila som ich s jadodovo-ríbezľovo-malinovou penou.Nie som kamarátka s kysnutým cestom.Len raz som robila šišky ale tie sa mi nepodarili.Tieto vyšli super ,mám aj foto len neviem kam ti ho mám poslať?Dala som aj "RHUM" vanilkový ktorý som si priviezla z Mauríciusu aj pomarančovú kôru som pridala.
    Katka S.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Adi, vyskúšam aj tvoje, máš ich krásne, robievam od Táničky recept "babkine šišky", mám ho odskúšaný, idem na istotu, ináč ja sa nekašlem, prstom zatlačím stred a šup na panvicu. Cesto nechám vykysnúť v ľadničke, medzi tým môžem porobiť kopec iných vecí, zvykla som si, je to super.
    Robila som teraz za sebou po dva dni , včera išli neveste, , len sa tak zaprášilo a bolo po šiškách. Pozdravujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. dakujem za dobry recept na šišky určite ho vyskušam ešte ras dakujem. gabika

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)