nedeľa, 6. januára 2013

Spenatovo-sampinonove kocky




Uz davnejsie som videla toto na  vzhlad velmi pohladne predjedlo na mojej oblubenej stranke . Vzdy som to chcela vyskusat a teraz na Silvestra bola na to vhodna prilezitost. Spenatove kocky plnene smotanovo-syrovou plnkou, do ktorej su pridane sampinony. Skvelu chut dotvara  kopor. Kocky boli velmi syte a pre mna by stacila aj polovicna davka. Je dobre urobit ich aj den vopred, aby sa chute dobre prepojili. Skutocne  zaujimave predjedlo, ktorym mozete na svojich hosti zaposobit. Predjedlo, ktorym mozno zacat akukolvek domacu party....

Ingrediencie:
na piskotu:
6 vajec
6 PL oleja
3 PL kyslej smotany ( zarovnane)
6 PL polohrubej muky
3 KL prasku do peciva
6 PL spenatoveho pretlaku
sol

na plnku:

250 g smotanoveho syra
100 g Fety alebo iny syr balkanskeho typu
3 PL kyslej smotany
1 konzerva sampinonov cca 400 g
sol, biele mlete korenie, prip. trochu vegety ( podla vlastnej chuti)
posekany kopor cca 2 PL
5 g zelatiny

Postup:
Zltka naslahame s olejom, pridame spenatovy pretlak , preslahame . Potom pridame smotanu, preslahame. Vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a solou. Bielka vyslahame na tuhu penu a opatrne vmiesame do zltkoveho zakladu. Cesto vylejeme na papierom vylozeny plech ( 30x40cm). Pecieme vo vyhriatej rure  na 180 stupnov cca  20 minut. Nesmie zhnednut, piskota musi ostat pekna zelena.  Vyberieme z rury a nechame vychladnut.
Plnka:
Syr rozdrvime v miske. Pridame smotanovy syr, nadrobno pokrajane sampinony, kopor . Podla potreby mozeme dochutit solou, bielym mletym korenim , prip. vegetou. Pridame 2 PL kyslej smotany.  Vymiesame krem.  Zelatinu dame nabobnat s 1 PL vody a potom nahrejeme,ale nevarime. Energicky miesame, kym sa zelatina roztopi. Pridame do nej  1 PL smotany a dobre rozmiesame. Ak sa zelatina nechce rozpustit ,  mierne ju zahrejeme. Tuto smotanovu zelatinu vmiesame do syrovo-sampinonovej  plnky a dobre preslahame, aby sa zelatina rovnomerne rozmiesala v celej plnke.  Pridanim tohoto maleho mnozstva zelatiny krem mierne stuhne a bude mat konzistenciu , pri ktorej plnka bude pekne medzi piskotami drzat tvar. Piskotu orezeme po krajoch ( zarovname kraje)  a rozdelime po sirke na tri rovnake casti. Na jednu cast natrieme polovicu plnky, prilozime druhy plat piskoty. Natrieme  druhu polovicu plnky a prikryjeme tretim platom piskoty.  Odlozime do chladnicky, najlepsie cez noc, ale stacia aj dve- tri hodiny. Je lepsie, ak dlhsie postoji, lepsie sa prepoja chute. Pred podavanim mozeme dozdobit troskou majonezy, prip. kecupu a malou vetvickou cerstveho kopru.







21 komentárov:

  1. I'm glad you liked the recipe. It will come out nice. Thanks for the appreciations! Happy new year!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To už hej, parádne...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Uz pri pohledu ma tzto rezy se zbihaji sliny v ustech. PISTE DAL VASE SPECIALITY.Dasa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. krása! a myslím, že keď sa do krému dajú namiesto sterilizovaných šampiňónov šampiňóny čerstvé (a podusené chvíľku na troške oleja), tak to bude úplne že wow...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak tyhle rezy vypadaji fantasticky! Jen tak by me to nenapadlo, jako predkrm paradni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veeeľmi debre to vyzerá. Na fotke ako sladučký zákusok a schováva to v sebe niečo úplne iné :)
    Zvítaj na moju giveaway: http://momosbeautydiary.blogspot.sk/2013/01/giveaway-ii.html

    OdpovedaťOdstrániť
  7. to je pecka, už viem, kedy to vyskúšam, bude to miesto torty na slano, pre môjho mäsožravca k meninám

    OdpovedaťOdstrániť
  8. vypadá to jako dobrota z kiwi,ale určitě je to dobrota i tak...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tak to vypadá zajímavě, určitě tyto kostky vyzkouším. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Toto je úplne perfektné!!! Zíram na tie kocky rovnako, ako keď som prvýkrát zbadala Tvoje Kilimandžáro :-) Naozaj by si to mala vydať ako knihu... Si taká kreatívna, super pečieš, varíš, vieš všetko krásne nastajlovať, aj fotky robíš dobré... Aďka, ale v slovenčine :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Teraz je mi ľúto,že som neskoro otvorila túto výbornú stránku.Na Veľkú noc som vyberala nejakú špenátovú roládu alebo niečo podobné.A teraz je tu po čom som tak bažila.Nie len dobré ale aj pekné!Teraz už viem,že to určite urobím a zakladám do môjho receptára.Ďakujem aj já za dobré nápady.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, radsej neskoro ako nikdy :)...ja mam tolko veci, co by som chcela vyskusat, ale jednoducho to nejde ....museli by sme mat styri zaludky :)....tesim sa za navstevu a tesim sa na buducu :) pekny den zelam

      Odstrániť
    2. Mrzí ma že som "ako" anoným,ale nemám skúsenosti ako sa správne ohlásiť.Teda,nechcem sa skrývať,ale jednoducho to neviem.Ale dúfam,že zistím ako nato.......Hlavná vec ,že máte chuť! To nám dáva nádej, že čoskoro prídú ďalšie spoľahlivé recepty. Já Vám prajem dobrú noc.

      Ale aspoň sa podpíšem Agi

      Odstrániť
    3. Tak je to OK Agi, tesi ma :)...Ada

      Odstrániť
  12. Vypadá to krásně, chystám se, že to udělám jako předkrm na narozeninovou oslavu. Akorát bych se prosím zeptala co znamená 3 KL prášku do pečiva. S výrazem KL jsem se ještě nesetkala :-(. Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne :)...KL = kavova (mala) lyzicka, 1 PL = polievkova ( velka) lyzica :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)