nedeľa 20. januára 2013

Karamelovo-penova torta



Pri tejto torticke  milovnici karamelu si zarucene  pridu na svoje... Na moj vkus prilis sladka, ale zas ta lahodna chut... Ved predsa nemusime zjest pol torty na jedno posedenie....Karamelovej chuti skvelym doplnkom  su prazene arasidy. Penova cast torty okrem toho, ze vyzera velmi efektne uprostred karameloveho zavoju, vam poskytne pratricnu rozkos ako pri chrumkami penovych pusiniek. Doporucujem, ale jednoznacne pri tejto torte plati:  jeden a dost !
Ingredienncie: 
na tortovu formu o priemere 24 cm
4  vajcia
100 g hnedeho cukru
4 PL teplej vody
75 g polohrubej muky
25 g Solamylu ( u mna corn flour)
1 PL preosiateho kakaa
1 KL prasku do peciva
stipka soli


Plnka:
1 konzerva salka ( varit vo vode 2,5 - 3 hodiny)
150 g masla

Snehovy korpus:
4 bielka
240 g krystaloveho cukru

Poleva: 
100 g horkej cokolady
30 g masla

Okrem toho:
200 g arasidov ( lupanych, prazenych)

Postup:
Salko dame varit do vody na 2,5 az 3 hodiny.Pri vareni stale dolievame vodu  a dbame aby plechovka bola stale ponorena  vo vode. pocas varenia plechovku prakrat otocime. Nechame vychladnut. Otvorime az po vychladnuti, inak moze vystrieknut a horuce vas moze popalit. Salko si kludne mozete uvarit vopred. Je dobre, ak si uvarite naraz dve, kvoli uspore energie. Druhe, neotvorene mozete skladovat aj mesiac, dva, a v pripade potreby ho uz mate pripravene. Upecieme korpus. Zltka naslahame  s cukrom dopenista. Potom pridame vodu a opat slahame, kym sa cukor nerozpusti. Primiesame muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Zamiesame. Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked su pevne, tak ich uz len rucne opatrne zamiesame do zltkovej masy. Vylejeme do tortovej formy o priemetre 24 cm a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 175 stupnov C asi 30 -35 minut. Zbytocne korpus   nevysusujte . Kontrola spajlou. Korpus nechame vychladit na mriezke.
Na penovy korpus vyslahame bielka s cukrom, kym je pena pekna , biela a leskla. Na papier na pecenie si nakreslime kruh o priemere 24 cm, alebo si prilozite odnimatelnu obruc z tortovej formy a naneste vyslahane bielka na papier na pecenie. Tenkym nozom oddelte dokola obruce bielkovu penu a obruc odstrante. Dame susit do rury 90 stupnov C ( teplovzdusna rura) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus  pekne ususeny, ale vo vnutri bol este trochu "mokry". Nechame dobre vychladnut a az potom opatrne odstranieme papier. Ked je salko dobre vychladene, po lyziciach pridavame do masla, ktore sme si predtym naslahali. Vzdy dobre preslahame, aby sa hmoty spojili.
Skladanie torty:
 korpus rozrezeme na polovicu. Spodnu cast potrieme karamelovym kremom a posypeme posekanymi arasidami, nato ulozime penovy korpus. Opat potrieme karamelovym kremom, posypeme posekanymi arasidami a prilozime druhy koprpus. Vrch polejeme  roztopenou cokoladou a posypeme zvysnymi posekanymi arasidami. Pripadne si mozete zvolit lubovolne zdobenie .  






 je dobre, ak si polozite na podnos dva kancelarske papiere, ktore po dozdobeni torty odstranite a tanier tak ostane cisty




32 komentárov:

  1. Teď na večer jsem při pohledu na tento dort přibrala dvě kila. Prostě vypadá úžasně!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. odpadla som prave (ako uz neviem kolky krat pri tvojich dobrotach)!!! Adka, toto je proste tyranie.. neuveritelny pohlad na uzasne fantasticku sladkost... preco preco PRECO nie je mozne prenasat cez monitor aj chut??!!!! :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uuužasné skvelé mnaaam.toto musim ale musim skusiť

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No,to je fakt kaloricka bomba:) ale vyzera naaadherne a prudko papatelne !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aďka, nebola som tu dlho predlho, a veru dobrotky samé...a táto tortička...no - musím upiecť !!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak toto musím vyskúšať, ale bude to "kalorická vražda". Vyzerá úžasne.Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adrianka,
    tortička vyzerá famózne. Už sa teším, ako ju vyskúšam, určite to bude veľká mňamka :-)
    Prajem pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. jé, to musí být mňamka .... koukám samé prima recepty, musím se u vás porozhlédnout:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Adriana muje kaloty so male koukam na tvuje SUPR RECEPTE ses viborne cukraska nechces tady otevit cafe ? Ja u tebe sem furt a nucka taky hahaha hezky tebe zdravim Karin

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Adka, torticka nadherne ladi torta, same moje farby. Na nejaku oslavu by som mohla taku vyskusat, vyzera sladko ako najsladsie pusinky mojich syncekov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. milujem karamel :-D Adrianka, torta je nádherná a poriadne lákavá! :-)) Prajem krásny víkend! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adrianko, tento dort je zase nádhera. Jako všechny tvoje dorty. Je sice hóóódně kalorický, ale určitě výborný. Tento dort je pro větší počet strávníků, aby nezbylo na přidání.:-)))

    OdpovedaťOdstrániť


  13. I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first
    comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog.
    I will keep visiting this blog very often.
    flights to Umrah
    cheap flight to jeddah
    flights to jeddah
    umrah jeddah flights
    umrah flights from London
    cheap flights to umrah

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Vyzerá úžasne, až budem najbližšie robiť tortu, tak určite túto :) Veď to musí byť hotová rozprávka na jazyku... Musím ju vyskúšať, inak nebudem dobre spávať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Me encanta esta receta luce muy bonita y exquisita,saludos desde Chile,abrazos y abrazos.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Adrika, málokedy sa teraz dostanem na blogspot. Ale sem k tebe som musela nazrieť :-) inak sa nedá. A aké je toto nebezpečné teritórium..! :-) No a ohúrene čumím :-) Musí to byť božské,mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. No to je ale přímo božský dort. Vypadá skvěle a chutnat musí ještě víc. Ukládám, mám favorita na manželovy narozky.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Aj ja som milovnik karamelu, tato torticka je teraz u mna number ONE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Deniska pocula som, ze je objednana na narodky :)

      Odstrániť
  19. Adriana, nádherná torta, myslíte, že arašidy by mohli byť aj slané? mám rada slaný karamel, Reese's čokoládky.. alebo by to pokazilo chuť? ďakujem, Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenka, myslim, ze by mohli byt aj slane, ale rozhodne prazene...ak oblubujete slany karamel, tak viete aku chut mate ocakavat.... ja preferujem radsej sladky karamel, ale kolko ludi , tolko chuti :)

      Odstrániť
    2. Zdrvím Vás Adriana.Já som po prvý krát na vašej stránke,ale určite Vás budem navštevovať častejšie.Páčia a my Vaše recepty,popisy aj úprava,všetko zrozumiteľné.Dnes som vybrala na sobotňajšiu oslavu -čokoládovo -marcipánovú tortu.Dúfam,že dobre.Ďakujem.

      Odstrániť
  20. Karamelova torta nema chybu, ani som ju nestihla odfotit a bola fuc. Vsetkym nam velmi chutila.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Tato torticka vyzera a urcite aj chuti famozne. Vyskusam ju a dokonca sa mi snivalo, ze sa po nej aj chudne.... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Baby ja ju robim tak 3x do roka , ale je to niečo neopísateľné, fakt delikatesa..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. ahoj adka, ak použijem karamelové salko v plechovke, aj ták ho mám ešte variť?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie janka uz nevaris, uz je skaramelizovane :)

      Odstrániť
  24. dakujem a ešte obrazovka môžem si oba korpusy upiecť deň vopred, snehovej to nebude vadiť?:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)