nedeľa, 10. februára 2013

Bryndzove pirohy


Moje mladsie dieta  na mna nalieha, aby som pridavala na blog aj obycajne recepty ( rozumej buchty, sulance, pirohy atd.), na ktore ja vsak presne mierky nemam. Robievam ich " od oka". Blog jej sluzi ako kucharska kniha a chcela by to mat vsetko pekne-krasne pokope. Koniec-koncov su to oblubene jedla aj z mojho detstva.  Doniesli sme si zo Slovenska bryndzu a na  Vareche.sk som u Tatranky nasla tento recept. Velmi ma oslovil, kedze Tatranka ma skvele recepty, takze som mu doverovala ihned ako som ho precitala. A veru urobila som dobre. S cestom sa pracovalo velmi dobre. Vyvarila som polovicu pirohov a druhu polovicu som odlozila do mraznicky. Z davky sa v pohode najedia 4 osoby.  Jedine, co som si upravila, bolo to, ze som znizila mnozstvo zemiakov a zvysila mnozstvo bryndze do plnky, aby bolo viac citit bryndzu....

Ingrediencie:
450 g zemiakov uvarenych v supke ( najlepsie den vopred)
500 g polohrubej muky
1 vajicko
200 ml teplej vody
1,5 KL soli
125 g bryndze
70 g masla
cca 100 g udenej slaninky
smotana
cibulka (prip. pazitka, kopor)

Postup:
Zemiaky uvarime v supke. Najlepsie den vopred. Ostruhame a najemno postruhame. Z muky, vajca, soli, vody,  2 PL postruhanych uvarenych zemiakov  zahnetieme cesto. Rozdelime na dve polovice a nechame postat cca 10 minut. Medzitym si pripravime plnku . Zbytok postruhanych zemiakov, bryndzu a maslo vymiesame na plnku. Mierne osolime. Cesto rozvalkame  na hrubku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktore naplnime plnkou. Cesto prelozime a pritlacime kraje vidlickou.Mam aj formicku na pirohy, ale akosi mi to takto lepsie pasuje :)


Pirohy varime v dostatocnom mnozstve vody, do ktorej sme pridali 1 PL oleja a trochu soli. Ked pirohy zovru, este ich kratko povarime cca 5-7 minut. Po vybrati z vody ich oplachneme vlaznou vodou.
Slaninu pokrajame na drobne kocky a poprazime. Polejeme nimi pirohy na tanieri a pridame kyslu smotanu, pripadne kopor, pazitku, cibulku ( poprazenu), kto co ma rad.
 Dobru chut!

9 komentárov:

  1. Tak toto som jedla ani už nepamätám kedy , vďaka za pripomenutie mňam :-) .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No idem ja zohnať zajtra bryndzu...mám prázdniny, prídu deti...budú pirohy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. joooj, dalsia nasa srdcovka! esteze idem domov o tyzden, urobim zasoby bryndze ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. prave som ich dovarila, vyslo mi 70 piroztekov, ale tolko vela plnko mi ostalo:(pritom som nesetrila s plnkou, teraz co s nou?:)Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. asi neskoro, ale ja by som pridala do tej masy trochu kyslej smotany a normálne natrela ako nátierku na toustík, mňam

      Odstrániť
  5. Adrika, ty varievaš aj takéto slovenské jedlá? Skoro mi oči vypadli :-) aj sa čudujem, že som to tu skôr nezbadala? No a teraz mám problém... :-D
    mňam!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kristinka ja velmi lubim slovensku kuchynu a varim slovensken jedla...iba sem-tam vyskusam aj nieco netradicne :) a na brudzaky nedam dopustit :)

      Odstrániť
  6. Dnes sme mali na obed :) Boli výbroné! Ďakujem za recept! Ostalo mi ale ešte dosť plnky, možno by stačilo kľudne 300g zemiačikov, ale boli mňamkové :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)