nedeľa 27. októbra 2013

Mini tekvicky z kysnuteho cesta




Tomuto receptu sa velmi, ale naozaj velmi tesim. Okrem toho, ze tekvicky z kysnuteho cesta pravdepodobne vyvolaju usmev na tvari vasich najblizsich, pre ktorych ich s laskou upeciete, su aj chutovo vyborne. Cesto je velmi chutne a je makke aj na druhy den. Tieto tekvicu pripominajuce kolaciky mozete konzumovat iba tak, alebo na ranajky s maslom a dzemom, ale  aj ako zemlicky k nejakej polievke. Zakladom je dobre vypracovane kysnute cesto, ktore je trochu riedsie ako zvyknem robit, ale napriek tomu sa s nim celkom dobre pracovalo. Ostatne je uz iba hracka. Kedze som nedostala tekvicove pyre v konzerve, tak som si ho vyrobila doma sama. Nic narocne, podrobnejsie v postupe. Tekvicu som doma nikdy nepiekla, ale z detstva si pamatam, ako moja starka vzdy mala v zahrade okrem beznej tekvice aj tekvicu na pecenie a veru bola to skvela lakocinka. Pouzila som maslovu tekvicu - butternut squash, ktora je sladsia ako Hokaido tekvica - ta sa hodi skor na varenie. No a kedze som nemala odhad, kolko tej tekvice treba upiect, tak sa mi zvysilo vela tekvicoveho pyre a urobila som este jednu tekvicovu tortu. O tej vsak az v dalsom prispevku ......( teda ak bude dobra :) )
Ingrediencie:

stredne velka maslova tekvica  ( ja som piekla dve, ale na tento recept to bolo vela - vid obrazok)

Cesto:
5 salok polohrubej muky (750 g )
3/4 salky  mlieka             (180 ml)
1 salka  tekvicoveho pyre ( 250ml)
1/3 salky hnedeho cukru   (60 ml)
1/3 salky bieleho cukru     (60 ml)
100 g masla
1 vajce
1 KL soli
zopar orechov ( pekanovych alebo vlasskych) na stonky

kvasok:
60 ml mlieka
14 g suseneho drozdia ( 2 sacky)
1 KL cukru

na potretie:
1 vajicko ( pred pecenim)
asi 50 g masla rozpustit ( po upeceni )

Postup:
Najprv si pripravime pyre z tekvice. Pyre si mozete pripravit aj den vopred. Ak si pripravite vacsie mnozstvo, kludne si ho mozeme nadavkovat do sackov a uskladnit v mraznicke. V pripade potreby pouzijeme rozmrazene pyre. Takze tekvicu umyjeme, osusime a rozpolime. Lyzicou vyberieme jadierka a ulozime na plech. Pod tekvicu mozeme dat papier na pecenie. Vlozime do vyhriatej rury a pecieme do makka. Trva to zhruba 50-60 minut. Po upeceni tekvicu nechame vychladnut. Supeka sa pekne oddeluje. Duzinu dame do misky a ponornym mixerom dobre rozmixujeme duzinu. Pyre mame hotove. 

Mlieko, cukre a maslo za staleho miesania zahrievame, kym sa cukor a maslo nerozpusti. Dame bokom vychladit. Z mlieka, cukru a drozdia urobime kvasok. Ked sa maslove mlieko ochladi, pridame ho k pyre  a miesame, kym sa hmoty spoja. Pridame nakysnute drozdie, premiesame, pridame vajce, premiesame. Nakoniec vmiesame varechou aj preosiatu, osolenu muku. Miesame s varechou a ked cesto zacne hustnut, tak prelozime do mixera a vypracujeme hladke, pruzne  cesto, ktore sa odlepuje od stien misky. Mozeme miesit aj rucne .  Ak by sa nam cesto prilis lepilo pridame malicko muky. Vymiesene cesto prelozime do olejom potretej misky, prikryjeme cistou utierkou a na teplom miest  ho nechame kysnut zhruba 1 hodinu, kym zdvojnasobi svoj objem. 
                                         mlieko, maslo a cukre

                                         maslove mlieko a tekvicove pyre
                                          pridame kvasok a vajce
                                         nakoniec preosiatu, osolenu muku
Nakysnute cesto prelozime na dosku a rozdelime na dve polovice. Kazdu polovicu pokrajame na 15 rovnakych kuskov. Ja som pokrajala iba na 10, ale doporucujem mensie kusky, krajsie vyniknu kolaciky.
Spracujeme do malych bochnikov. Bochniky ostry nozom narezeme na 8 rovnakych casti, ale davame pozor, aby sme stred neprerezali. Prelozime na plech vylozeny papierom na pecenie. urobime malym prstom alebo opacnym koncom varechy malu dierku a nechame este asi 30 minut podkysnut. Opat dierku zatlacime, potrieme rozslahanym vajickom a pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 12 minut, kym chytia lahko zlatu farbu. Zbytocne ich nevysusujte. Po vybrati kolacikov z rury potrieme roztopenym maslom ( dostanu pekny lesk a krasne vonaju po masle) napichame z narezanych jadierok orechov stonky a nechame uplne vychladnut na papieri. Ak davame dole z plechu este  teple kolaciky, moze sa stat, ze sem-tam kusok  spodoku  ostane na papieri. Mozno by bolo vhodne pred pecenim  potriet papier slabou vrstvou oleja. Zavisi to aj od kvality papiera na pecenie.




Verim, ze ak vyskusate, nebudete sklamani. Vrele doporucujem tieto mini tekvicky :)

11 komentárov:

  1. Adriánka, toto je nádherné a milé ;) Určite vyskúšam!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V poslednej dobe som sa vrhla na pečenie kysnutého pečiva a toto je super nápad :)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tieto tekvičky sa mi pozdávajú oveľa viac ako tie háčkované a šité z látok. Ďakujem ti za komentáre, tvoj odkaz na blog u mňa nefunguje. A s tými tvojimi fotkami mám pravdu, vieš to všetko veľmi pekne nafotiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka dakujem za tvoju navstevu aj za mily komentarik :)

      Odstrániť
  4. Ahoj.mohla by som tieto tekvičky piecť aj z Hokaido tekvicky? Ďakujem. Koláčiky sú krásne.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, ja si myslim, ze mohla....hokaido podla mna skor na varenie a toto ma trochu taku sladsiu duzinu, tak na pecenie je vhodnejsia tato maslova tekvica....ale tekvicovu chut ma i jedno i druhe :) a farbu vlastne tiez :)...daj potom vediet , ked vyskusas :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nádherné, roztomilé dýničky! Skvělý nápad, který chtěl hodně trpělivosti :D Jsou nádherné a dala bych si je jak na sladko, tak naslano - třeba s nějakým dobrým sýrem :)
    Měj se krásně, P.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. dakujem za recept práve kysnú a robím ich z hokaido tekvice cesto je sladké dcérka ho vyjedala tak uvidím aké budú upečené

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem práve kysnú robím ich z hokaido tak uvidíme cesto bolo chutné

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)