nedeľa 13. októbra 2013
Lemon curd
Lemon curd je citronovy krem. Mam velmi rada jeho jemne kyselkavu chut. Nikdy som nevedela urobit dobry citronovy krem, az kym som si neurobila pred nejakymi tromi rokmi prvykrat doma Lemon curd. Krem je vhodny na priamu konzumaciu napr. na palacinky, dolky, do pecenych buchiet alebo ho mozno natriet na pecivo. Mozno nim ochutit maslovy krem do zakuskov alebo do tort a v kombinacii s mascarpone je to hotove nebicko v papulke. Videla som uz aj z pomarancov urobeny Orange curd, ale ten som este ja neskusala. Pre vsetkych, ktori este nevyskusali Lemon curd, vrele doporucujem vyskusat . Najma pre milovnici kyselkavej chuti by rozhodne nemali otalat s jeho vysusanim......
Ingrediecnie:
3 vacsie citrony ( stava aj kora)
200 g krystaloveho cukru
2 zltka
2 vajcia
1 PL solamylu ( u mna cornflour)
1 PL oleja
Postup:
V hrnci zmiesame citronovu koru, citronovu stavu ( precedenu), vajcia, zltka, solamyl rozslahame metlickou a za staleho miesania uvarime kasu. Davame pozor, aby nam krem neprihorel. Obsahuje skrob, ktory rychlo a lahko sa pripali. Mozeme obcas dat mimo sporaka a dobre premiesat, aby krem nezhrckavel. Vratime na ohen a opat miesame a varime do zhustnutia ( ma mat konzistenciu riedsieho pudingu). Opat stiahneme z platne a primiesame olej. Dobre premiesame a vratime na sporak. Za staleho miesania povarime asi 1 minutu a odstavime z ohna. Prelejeme do uzatvaratelnej flase (potravinoveho kontajnera) a nechame uplne vychladnut. Chladnutim este trohu viac stuhne. Drzime v chladnicke. Vraj by krem mal vydrzat uzatvoreny v chladnicke dva tyzdne, ale u nas sa to vzdy zjedlo pred tymto terminom :)
Zverejnil
Adriana
o
0:48:00
Odoslať e-mailomBlogovať!Zdieľať v službe TwitterZdieľať v službe FacebookZdieľať v službe Pinterest
Menovky:
Kremy,
Zakladne materialy
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
chcela by som sa spytat nakolko je tam dolezita kora z citrona, lebo v obchodoch dostat len citrony, pri ktorych je upozornenie, ze su chemicky striekane, tym padom je kora nepouzitelna ..:-(
OdpovedaťOdstrániťMily anonym ak nemate cerstvu koru, tak mozte pridat aj susenu...kora dava intenzivnejsiu chut, ale aj ked date iba stavu z citrona malo by to fungovat...tato info bez zaruky , nemam to odskusane.....
OdpovedaťOdstrániťMilá Adrianka, som veľmi rada, že som natrafila na tvoj recept. Lemon curd používam na naše obľúbené citrónové rezy a kupujem ho v M&S. Nemám však z toho dobrý pocit, pretože sa to vôbec nekazí. :( Rada si robím všetko svoje z poriadnych surovín. Mám v pláne vyskúšať aj jeden francúzsky dezertík a tak tvoj recept veeeľmi rada vyskúšam. Asi tiež použijem kôru zo sušeného citrónu, som vďačná za túto info, ja dodávam, že na Slovensku ju dostať vo veľmi dobrej kvalite v rakúskej Bille.
OdpovedaťOdstrániťJa som na tom rovnako :) tiez mam radsej domace :)...dakujem za komentarik aj za info, ktore snad niekomu pomoze :) peky den zelam
OdstrániťDobrý den. Natrefila jsem čistě náhodně na vaše stránky a pár receptů si uložila do oblíbených . Tento receptík s citrónkem hodlám vyzkoušet jako první. Díky za receptík/y
OdpovedaťOdstrániťHezký den Silvie
MIla Silvie, dakujem pekne a navstevu aj za mily komentarik :) Lemon curd je skvela vec a veri, ze nesklame. Recept je velakrat odskusany ...nech sa vam dari a pekny den zelam
OdstrániťLemon curd už jsem podle několika receptů vyzkoušela, tento recept je zase jiný, takže vyzkouším i ten :-)
OdpovedaťOdstrániťP.S. Adi, Tvůj blog se mi moc líbí :-) Jana - senky
Už jsem vyzkoušela Lemon curd podle několika receptů, každý byl v něčěm jiný. Tento je zase jiný, vyzkouším i ten :-)
OdpovedaťOdstrániťP.S. Adi, Tvůj blog se mi moc líbí a ráda sem nakukuju :-) Jana-senky
Velmi inspirativne . Rozhodne vyskusam :-)
OdpovedaťOdstrániťVelmi inspirativne. Rozhodne vyskusam :-)
OdpovedaťOdstrániťVelmi inspirativne . Rozhodne vyskusam :-)
OdpovedaťOdstrániťAhoj chcela by som sa ťa spýtať kde v Anglicku kupuješ práškový cukor.Ja som ho už hľadala ale nikde som ho nenašla tak ak môžeš tak mi poradiť kde by som ho mohla kúpiť a takisto aj tu náhradu za ten solamyl.Dakujem
OdpovedaťOdstrániťAnka praskovy cukor je dostat v v kazdyh potravinach mozes kupit 500 g-movy alebo 1 kg....ma taky ruzovo-biely obal ICING SUGAR....miesto solamylu pouzivam Cornflour je to kukuricny skrob, ktory dostanes kupit taktiez v takmer kazdych potravinach...ja vacsinou nakupujem v Morissons, Tesco alebo Sainsburys....v Sainsburys to maju v tkom modro-bielom baleni....dufam, ze som pomohla
OdstrániťVyskusane a je to mnamka ;o). Moj manzel by ho zjedol na posedenie!
OdpovedaťOdstrániť:)...dakujem za spravicku
OdstrániťA môže sa použiť aj do zákuska?
OdpovedaťOdstrániťmily anonym, v uvode som uviedla, kde vsade sa da pouzit tento citronovy krem ; " Lemon curd je citronovy krem. Mam velmi rada jeho jemne kyselkavu chut. Nikdy som nevedela urobit dobry citronovy krem, az kym som si neurobila pred nejakymi tromi rokmi prvykrat doma Lemon curd. Krem je vhodny na priamu konzumaciu napr. na palacinky, dolky, do pecenych buchiet alebo ho mozno natriet na pecivo. Mozno nim ochutit maslovy krem do zakuskov alebo do tort a v kombinacii s mascarpone je to hotove nebicko v papulke."....ano aj do zakuskov do kremu :)....pre milovnikov kyselkavej chute je to velka mnamka :)
Odstrániťadriana, sestra pouzila lemon curd do plnky, kde vsak pouzila len light tvaroh.. plnka sa roztekala na kolaci .... myslis, ze to bude tým, ze nepouzila kvalitnejsie mascarpone ? Lucia
OdpovedaťOdstrániťLucka,moze to byt aj tym , ze mascarpone nebolo take huste, mozno to bolo tym, ze mascarpone slahala mixerom, mozno pridala vela lemon curd-u . Tazko povedat, ked nevidim. Ked je takato plnka riedka, staci pridat 3 platky zelatiny. Krem trochu stiahne, ale nebude prilis tuhy.
OdstrániťAhoj Aďka, veľmi pekne ti ďakujem za skvelý recept. Na tento lemon curd, je na nete veľa receptov, ale vybrala som si pre istotu, na tvojom blogu. Akurát som namiesto oleja, dala maslo.
OdpovedaťOdstrániťSrdečne pozdravujem, cmuk:)