nedeľa 3. novembra 2013

Tekvicova torta - Butternut squash cake





Uz ako som avizovala v predchadzajucom prispevku, robila som si doma tekvicove a pyre a dost sa mi zvysilo, takze som este urobila tuto tekvicovu tortu. Je velmi zaujimavej chuti, trosku v nasich koncinach nezvycajnej. My, Slovaci, mame nastavene nase chutove bunky na ine chute. Napriek tomu tuto tortu doporucujem vyskusat. Tekvicove pyre posobi v torte osviezujuco a keksikovy zaklad s pecenou castou z Philadelphie uzatvara kremova chut nesladenej slahacky, dochutena jemnym poprasenim skoricou. Torta je  chutna, pomer surovin spravny, postup tiez, tak nieto dovodu sa nepodelit aj s vami priatelia.

Ingrediencie:
rozpis je na tortovu formu o priemere 20 cm

keksikovy zaklad:
200 g maslovych susienok ( bez plnky)
80 g rozpusteneho masla
2-3 PL praskoveho cukru

na bielu, pecenu cast:
300 g Philadelphie ( kremovy syr)
2-3 PL praskoveho cukru ( prip.podla chuti)
2 zltka

na tekvicovu cast:
400 ml tekvicoveho pyre
1/3 salky cukru
1/2 salky mlieka
1/2 KL soli
1 KL mletej skorice
4 bielka
4 PL cukru
stipka soli
15 g zelatiny
2-3 PL vody
okrem toho:
250 ml slahackovej smotany
2 PL cukru ( ja som vynechala)
mleta skorica na posyp

Postup:
Pripravu tekvicoveho pyre si pozri TU.
 Keksiky pomelieme (postruhame) a pridame cukor, premiesame.. Maslo roztopime a nechame mierne ochladit. Pridame ho ku keksom a miesame, kym sa obe hmoty spoja. Na dno tortovej formy nasypeme tuto zmes a dobre utlacime. Inak sa nam bude spodok rozpadat.  Mozeme  aj na boky do vysky 1-1,5 cm. Dobre nam pri utlacani pomoze pohar s rovnym dnom.

 Philadelphiu rozmiesame s cukrom a zltkami a nalejeme na keksikovy zaklad. Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C asi 20-25 minut. Ak by vrch  velmi tmavol , staci prehodit cez tortovu formu papier na pecenie. Nechame uplne vychladnut.

Mlieko, tekvicove pyre, cukor ( si regulujte podla svojej chuti),sol a skoricu za povarime asi 10-12 minut, potom teplotu znizime a za staleho miesania povarime, kym nam kasa pekne zhustne.

 Medzitym  dame napucat zelatinu. Zelatinu pokropime 2-3 PL vody a nechame postat, kym napuci. Potom na miernom ohni za staleho miesania ju rozpustime. NEVARIME!.Ak by zacala zelatina tuhnut, kludne nahrejeme znovu. Z tekvicovej kase  odoberiem 1-2 PL do zelatiny, dobre rozmiesame a potom pridame spat do tekvicovej kase  a dobre preslahame, aby sa zelatina rovnomerne rozlozila v celej kasi.

Z bielkov a stipky soli vyslahame bielka, ked su uz biele, pridame cukor a pokracujeme v slahani nad parou. Slahame 10-12 minut, pokym nie je pena z bielkov tuha, leskla. Bielka vmiesame do  tekvicovo-zelatinovej zmesi. Tuto tekvicovu zmes nalejeme na upeceny a vychladeny zaklad. Odlozime do chladnicky stuhnut. Najlepsie na celu noc.

Vyslahame slahackovu smotanu ( mozete s cukrom, ja  som ho vynechala). Vrch nemusime urovnavat. Velkou lyzicou urobime take priehlbinky a vrcholceky poprasime mletou skoricou ( resp. muskatovym orieskom). Prajem dobru chut !








5 komentárov:

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)