piatok 14. februára 2014

Kavove muffiny

S tymito muffinami som bola velmi spokojna. Vyborne cesto, rychlo urobene a chutne. Do tridsatich minut boli muffiny hotove aj s polevou na vrchu. Poleva sa dava na este teple muffiny, ale kludne ju mozete vynechat. Viac-menej je len na ozdobu muffin a lepsie vynikne ich rustikalna kresba. Jemna kavova chut podfarbena chutou skorice, ktoru vyborne doplnaju orechy v  posypke. Iba z jedneho vajicka vyslo 12 skvelych muffin zo surovin, ktore vacsinou mame bezne doma. Plnila som ich dzemom, ale viem si ich predstavit napriklad s tvarohovou alebo nutellovou plnkou, pripadne s ovocim uprostred. Ti, ktori kavu velmi nemusia mozu ju nahradit mliekom. Myslim, ze potom uz muffina straca ako celok na chuti, Ten, kto ma uz pozna dlhsiu dobu vie, ze ja nie som nejako extra na muffiny, ale tieto su naozaj vyborne a mozem vam ich  vrele odporucit.

Obdivujem kolegyne blogerky, ktore vedia pisat predslov k receptu aj na pol strany. Ja naozaj neviem, co by som k tymto muffinam este mohla napisat. Snad uz len to, ze pozrime sa ako na to............

Ingrediencie:
1 vajicko
1/3 salky oleja
3/4 salky silnej uvarenej kavy ( u mna 2 PL Nescafe zaliate cca180 ml prevarenej vody)
1a 1/2 salky hladkej muky
1/2 salky hnedeho cukru
1 KL mletej skorice
2 KL prasku do peciva
1/4 KL soda bicarbony
1/4 KL soli ( ja som dala iba na hrot noza)
jahodovy alebo malinovy dzem
salka=250 ml
KL= kavova lyzicka (klasicka0
PL = polievkova lyzica

Poleva:
1/2 salky praskovho cukru
1 PL mlieka
1 KL vanilkoveho extraktu

Posypka:
1/4 salky hladkej muky
1/4 salky hnedeho cukru
1KL mletej skorice
3 PL studeneho masla ( cca 30 g pokrajane na male kusky)
1/4 salky  jemne posekanych orechov ( u mna polovica pomleta a polovica  posekana na jemno)

Postup: 
Do misy preosejeme muku, zmiesame  s cukrom, skoricou, praskom do peciva, soda bicarbonou a solou. V druhej mise iba metlickou rozslahame vajce, pridame uvarenu a ochladenu kavu, olej. Vsetko spolu  iba rucne  premiesame.  Pridame sypke suroviny. Kratko premiesame, kym sa suroviny spoja . Cesto netreba zbytocne preslahat. A zacneme plnit pierove kosicky.Cesto je dost tuhe. Plnime pomocu dvoch lyziciek, pripadne davkovacom na zmrzlinu. Do jedneho papieroveho kosicka dame 1 PL cesta, tak aby zakrylo dno. Potom dame 1KL dzemu a prikryjeme opat cestom. a ukoncime plnenie papierovych kosickov posypkov.

Posypka:
 Maslo narezeme na drobne kusky, pridame muku, cukor mletu skoricu,orechy a rychlym mrvenim pomedi prsty si urobime posypku. Struktura posypky je hrudkovita. Muffiny pecieme vo vopred vyhriatej pri teplote 180 minut asi 15 - 20 minut. Vyberieme z rury a nechame ich postat asi 5 minut a mozmeme este teple polievat polevou. Polevy je dostatok, este mozeme pouzit aj na druhy den, ak sa muffiny zvysia.

Polevu si pripravime zmiesanim uvedenych surovin. Ak je husta, zriedime pridanim par kvapiek mlieka, ak je riedka zahustime pridanim praskoveho cukru.


                                  Dobru chut!

15 komentárov:

  1. to vypadá moc dobře, ráda vyzkouším. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adri, nadherne fotky! a taky muffincek by mi teraz padol vhod...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aďka, neviem, akým zázrakom, ale konečne som sa dostala k tebe na blog...hurááááá :-). A mufinky vyzerajú super, my ich môžeme akékoľvek. No ale tie košíčky a polievačik.... N°1 !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka tak to sa velmi tesiiiiim :)... dakujem za mily komentarik.....zdravim vas hore na sever :)

      Odstrániť
  4. Vyzeraju uzasne a tie kosicky, ach...zavidim ten uzasny sortiment v UK, u nas je toto stale v plienkach, ked chce clovek nieco zaujimavejsie, nezostava mu nic ine, len to nahanat cez net :( Lubka K

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Lubka, ano, to je pravda, ze sortiment tychto milych drobnosti je v UK je omnoho lepsi ako na SVK ....tieto som si ale tiez musela objednavat z ebay :)

      Odstrániť
  5. Aďka, tvoje nádherné fotografie nemajú chybu a tiež aj recepty, palec hore! .:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka, ty si velmi mila...technicky su hrozne, ale mozno su aspon pozeratelne :)...ved ty davas krasne fotecky a o receptoch uz ani nehovorim :)...dakujem pekne za mile slovicka :)

      Odstrániť
    2. ja tam nič technicky hrozné nevidím, ale vidím nádherné fotky a aranžmá, tie detaily, no nádhera :)

      Odstrániť
    3. Ivka, som zvedava , co by povedal D.K. ......urcite by sa dobre na nich zasmial :) ale on je profesional a len len amater :)....cmuk :)

      Odstrániť
  6. muffiny dokonale, fotky dokonale, chut si dokonale predstavujem a tie kosicky su uplne top! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ach jejejej , tolko chvaly.....musim to nejako stravit:)....dakujem krasne a tesim sa :)

      Odstrániť
  7. Tak muffinky som dopiekla a su famooozne..ta kombinacia kavoveho cesta, dzemu a posypky je skvela :). Navyse je cely recept uplne jednoduchy.
    No mnam! :)
    Mirka

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)