nedeľa 27. apríla 2014

Ako som cestovala po Indii alebo India mojimi ocami - 3.cast Agra

Rano sa rozlucime s  nasim rozpravkovym hotelom a minibusom vyrazame za dalsim poznanim. Smer Agra. Plni ocakavania,  nedockavosti a tuzbe po vzhliadnuti jedneho zo siedmich  divov sveta - Taj Mahalu. Som milo prekvapena cestou. Je to vlasnte stvorprudova  cesta  predelena krasne ruzovo a cerveno  kvitnucimi krikmi. Cesta prebieha bez problemov. Pomerne casto stojime a platime myto. Stojime v jednej z restauracii a davame si kratku obednajsiu pauzu. Opat si vyberame zahradnu restauraciu. Celkom pekne prostredie, ochotny personal. Jedlo ponukane bufetovou formou, takze mame moznost  vybrat si jedlo vizualne. Zahrada ponuka opat potesenie z pritomnosti pobehujucich vevericiek a nadherne kvitnucich stromov. Aj ked je prave v Indii jesen o pestrofarebne kvitnuce kvety a dreviny nie je nudza.









Po kratkej prestavke pokracujeme v ceste dalej. Pred Agrou stojime vo Fatehpur Sikri a navstivime Panch Mahal. Panch znamena v hindu jazyku pat (5). Je to patpodlazny stlpovity  palac postaveny v style budhistickeho chramu. Piate poschodie je prikryte krasnou kopulou. Tato vrchna terasa sluzila pre kralovnu a princezne ako oddychove miesto s prijemnym vankom a nadhernym vyhladom na  nedaleku pevnost a mesto Sikri. Palac bol postaveny pre potesenie cisara Akbara. Sluzil na zabavu a relaxaciu. Panch Mahal je znamy aj pod menom Badgir - veterna veza. 
Nas minibus sme museli odstavit na zachytnom parkovisku pod kopcom a dalej sme mohli pokracovat iba miestnou kyvadlovou dopravou. Boli sme upozorneni nasim sprievodcom, aby sme sa nezastavovali pri predavajucich a vobec nechytali nic do ruky, pokial nemame vazny zaujem kupit predmetnu vec. Okrem predajnych stankov opat individualni predajcovia suvenirov ( dost otravni, ale ved musia sa nejako uzivit), tancujuce hady a obstojne toalety :) ( asponze  nie slapaky). Ked sme prisli na nadvorie, pridruzila sa k nam skupinka asi troch mladych teenegerov. Pytali sa, ci sa mozu odfotit s dcerou. Ja som sa usmievala a jeden z nich sa ma dost vazne opytal, ze preco sa smejem. Waw.... vysvetlila som mu, ze ja sa nesmejem iba sa usmievam lebo som stastna....uspokojil sa s tymto vysvetlenim.....Obcas sme si pripadali ako vyskerene opice, ked sme rozdavali usmevy na kazdu stranu s fotenia sa chtivymi domacimi. Boli sme pre nich atrakcia. Dokonca jedna mamicka s malym dietatom prosila dievcinu ( je blondina) z nasej vypravy, ci sa moze odfotit s jej dietatom na rukach. Samozrejme zapozovala s dietatom a mlada rodinka odchadzala stastna ako mozno by sme boli my, keby sme sa odfotili s nejakou holywoodskou hviezdou. Aj toto je India. 
Panch Mahal



Panch Mahal ma krasne upravene zahrady


detailny zaber na architekturu
Pokracujeme dalej a vchadzame do Agry. Agra s nieco  vyse 1,2 mil. obyvatelov sa rozprestiera na brehoch rieky Jamuny. Jej znamou dominantou je slavny  Taj Mahal. Toto mesto s takmer 600 rocnou historiou nas vita typickym pohladom velkomestkeho obrazu plneho spiny, biedy( zobrajucich ludi) a chatrci. Nechapem ako je to mozne, ze vsetci upratuju a vsade je spina. Vobec im nevadi urobit si skladku odpadu uprostred mesta. Skonstatovali sme, ze mnohi z tychto ludi neboli za hranicou svojho mesta, mozno nemaju ani televizor a nemaju moznost vidiet ako sa zije inde a tak ziju v presvedceni, ze je to tak spravne, ze to tak ma byt. No neviem, ale je to velka skoda lebo tieto obrazy zbytocne kazia dojem z celej tej nadhery, co vam India inak vie poskytnut. Pravdupovediac pre nas s manzelom  (po Kube a Keni) to uz nebol az tak velky sok, ale nasa mladsia dcera  tieto obrazy znasala dost tazko. Prichadzame do hotela Howard Plaza. Hotel je pekny, cisty v modernom style s prvkami indickej kultury.  Jedlo v restauracii je velmi chutne. Opat formou bufetu. Cena je jednotna za cely obed, veceru a mozes jest kolko chces. V ponuke je jeden druh polievky, 6-8 druhov hlavneho jedla a 2-3 druhy dezertov a cerstve ovocie. Cena toho menu na osobu je 560 rupii, co je asi 5.60 GBP. Pitie si platite zvlast. Ochotny personal, cistota ako v jedalni, tak v celom hoteli. Takze super. Pivo 600 ml ( to najlepsie) stalo 370 rupii, koktaily 200-300 rupii.




vchod do nasho hotela

tento mily pan v tradicnom odeve nam otvaral dvere
rad zapozoval pre foto





Vecerny program spociva v navsteve miestneho divadla. Nikdy sa mi nesnivalo, ze prave v Indii navstivim divadlo. Bol to pekny vecer. Divadlo sa nachadza v historickej budove, zhodou okolnosti nedaleko nasho hotela ( my sa vsak premiestnujeme nasim minibusom) a Taj Mahalu. Uprimne povedane po vsetkych tych chatrciach a spine bolo toto  predstavenie svojim sposobom takym pohladenim duse. Vobec mi nevadili preafektovane herecke vykony. Silny pribeh lasky, nadherna hudba, tanec, krasne kostymi a pekne prostredie zanechali vo mne prijemny kulturny zazitok. Skoda, ze sa nedalo v divadle  fotit. Po predstaveni odchadzame do hotela, kde este dame male priatelske posedenie  a sup do postele. Rano nas caka jeden zo siedmich divov sveta - Taj Mahal.
budova divadla v Agre
Taj Mahal -  symbol Indie,  architektonicky skvost Indie, oznacovany za najvacsi monument lasky vsetkych dob. Pamiatka zapisana v zozname svetoveho kulturneho dedicstva  UNESCO. Jeden zo siedmich divov sveta. Nadherna stavba z bieleho mramoru a rucne vytesanymi vzormi vyplnenymi farebnymi kamenmi. Ziadna malba, ale poctiva rucna praca. Obdivuhodne. Taj mahal je znamy svojou symetriou. Nech pozriete nan z ktorelkovek strany naskytne sa vam vzdy  rovnaky pohlad. Z kazdej strany je rovnaky.  Prichadzame k vstupnej brane. Napatie a vzrusenie stupa. Predsalen vidiet na vlastne oci jeden zo siedmich divov sveta nie je kazdodenou zalezitostou. Pekne upravene travnate plochy, kvitnuce kvety, kriky, rozlahla a priesranna plocha pred impozantnou vstupnou  branou do arealu Taj  Mahalu. Nas sprievodca nam kupuje vstupenky. Letmym  pohladom som registrovala rozdielne vstupne  pre cudzincov a domacich ( markantny rozdiel v poplatku za vstupne je pri vsetkych pamiatkach, ktore sme doteraz navstivili). Vstup pre domacich 20 rupii, pre cudzincov 750 rupii. Prechadzame prisnou bezpecnostnou kontrolou. Zakazane su zuvacky, cokolady, pripadne farby (vsetko, co by mohlo znehodnotit tuto nadhernu kulturnu pamiatku), prehravace, telefon musite mat vypnuty. Fotit priamo v samotnom chrame je zakazane. Tak bezpecnostnu prehladku mame za sebou a prechadzame podchodom. Obraz, ktory sa mi naskytol bol jedinecny, uchvatny, nadherny, neskutocne emotivny. Ako sa hovori: vsetky chlpy na mojom  tele stali vzpriamene. Taj Mahal pred nami vo svojej plnej krase. Zahaleny jemny oparom, osvieteny jemnymi slnecnymi lucmi, tyciaci sa na vyvysenom pozadi krasneho parku s dobre znamou fontanou uprostred. Nemohla som tomu chvilu uverit, ze je to skutocnost a nie sen. Prezivam silne emocie. Neskutocne silne. Po chvilke sa upokojujem a ideme sa fotit. Nas sprievodca nam dohodol miestneho fotografa ( urcite za proviziu, ale nech...to nie je pre mna dolezite) a tak sa davame fotit. Ved akoby sme mohli nemat spomienku na tento jedinecny zazitok.
prichadzame k vstupnej brane do arealu Taj Mahalu

impozantna vstupna brana, po absolvavani bezpecnostnej
kontroly nou prechadzame 

a naskytne sa nam tento uchvatny pohlad
 Taj Mahal vo svojej plnej krase


aj so svojou fontankou
v prekrasnom udrziavanom parku



nasa mini vyprava
Rozpoviem vam kratko silny pribeh lasky, ktorej vysledkom je tato monumentalna stavba - symbol vecnej lasky, jeden zo siedmich divov sveta. Legenda hovori, ze ho dal postavit moslimsky cisar Mughalskej rise Shah Jahan ako prejav velkej a nehynucej  lasky k svojej milovanej manzelke Mumtaz Mahal (v preklade- Ozdoba Palaca). Jej prave meno vsak bolo Mumtaz-ul-Zamani. Bola tretou manzelkou ( informacia od nasho sprievodcu, celkovo ich mal 5) a porodila mu 14 deti. Bola jeho  "full vife" ( volny preklad- manzelkou na plny uvazok). Okrem toho, ze bola velmi pekna, bola aj mudra a svojim radami mu pomahala  pri rozhodovani v dolezitych zalezitostiach pri riadeni krajiny. Zial, pri poslednom porode Mumtaz zomrela.Ked sa to dozvedel Shah Jahan za jedinu noc osedivel od sameho zialu. . Dalej legenda hovori, ze palac sa staval 22 rokov a pracovalo na nom vyse 20 tisic robotnikov. Shah Jahan mal v plane postavit rovnaku monumentalnu stavbu na opacnej strane rieky z cierneho mramoru. Mala to byt zrkadlovo obratena stavba - miesto jeho  posledneho odpocinku. Prave tento plan mal byt  dovodom, ze jeho syn, ktory prebera vladnutie po otovi, ho da uvaznit do nedalekej pevnosti. Smutny koniec vlady Shaha Jahana, ktory je nakoniec pochovany vedla svojej manzelky Mumtaz v Taj Mahale. Vraj su nejake historicke  studie, ktore vyvracaju tento pribeh o Taj Mahale, vraj je minimalne o tristo rokov starsi ako samotny vladca Shah Jahan ( z toho vyplyva, ze ho nemohol dat postavit on), ale indicka vlada sa mozno  obava o pokles zaujmu turistov z celeho sveta, ak by  sa tato legenda o Taj Mahale potvrdila ako iba vymysleny pribeh na prilakanie turistov. Zrejma sa obava o znacny pokles prijmov do statnej pokladne z tejto turistickej atrakcie. Ja nie som historik a nebudem skumat ci je pravdive to alebo ono. Ci uz je to tak alebo onak Taj Mahal  je impozantou architektonickou stavbou, ktora si zasluzi nas zaujem a rozhodne sa oplati vidiet ho. Jeho navsteva vam poskytne silny,  nezabudnutelny zazitok.
Taj mahal to nie je iba samotny palac ale subor roznych stavieb
 mensich palacov
tento je na zapadnej strane palaca postaveny z cerveneho pieskovca

kazdy roh obvodoveho muru je ukonceny
40 metrovym minaretom


uchvatna rucna praca a mramor zdobia cely palac

vsade samy mramor

pohlad od taj Mahalu k vstupnej brane



tu na tomto kusku vidno ze cely palac je zdobeny
vytesanym vzorom do mramoru
zial , "turisti" tuziaci aspon po kusku mramoru z tejto pamiatky
ho pomaly vylupuju, neuvedomuju si, ze svojim nezodpovenym
konanim ublizuju dalsim genereciam....po par sto rokoch po najazde takychto
tiez "turistov" nemusi ostat z palac nic :(

pred vstupom do Taj Mahalu sme si museli navliect
ochranne navleky, miestni sa vyzuvaju a chodia
bosi

Po ukonceni prehliadky sa presuvame do sidla Shaha Jahana a jeho manzelky Mumtaz do Agra Fortu do pevnosti znamej aj ako Red Fort. Pevnost je dobre udrziavana a svedci o luxusnom sposobe zivota panovnikov. Nadherne z bieleho maramoru postavene stavby zdobene klasicky vyrezavanim vzorov vyplnenych farebnycmi kamenmi. Samotne mury pevnosti su postavene z cerveneho pieskovca.






za tymito dverami sa skryvaju pre verejnost nepristupne
 sukromne miestnosti Mumtaz Mahal
sem chodila relaxovat a zabavala s hrou svetiel a kamienok
nas super sprievodca nam vybavil  (za prislusny baksis) sukromnu prehliadku
vstupujeme a divadlo  sa moze zacat

bolo to nieco uzasne, tak ako sa hybali plamene sviecok v rukach
tohoto zriadenca, tak sa zakazdym menil aj obraz na stenach
tejto sieni
exluzivne predstavenie iba pre nas

fotene bleskom, kvoli vzoru





Po prehladke Red Fortu si davame obednajsiu pauzu a maly odpocinok. Poobede a kratkom odpocinku pokracujeme v prehliadke mauzolea Baby Taj nazyvaneho tiez jelewery box ( sperkovnica). Su tu pochovani rodicia a Mumtaz Mahal  a niektora z manzeliek Sasha Jahna. Opat samy mramor a nadherne vzory vytesane do bieleho  mramoru vykladane farebnymi  prirodnymi kamenmi. Je velmi podobny velkemu  Taj Mahalu. Este aj vstupna brana je takmer identicka. Len je vsetko mensie. Opat je to subor budov a nadherne upravenych zahrad.









vchod do Bay Taj 
Po prehliadke dostavame pozvanie domov k nasmu sprievodcovi. Spoznavame jeho milu pani manzelku, syna a dcerku. Kupil si pred polrokom dvojizbovy  byt. V prepocte asi 20 000 GBP, ktory bude splacat  20 rokov. Ponuknu nas kavou, cajom a nejakym slanym snackom. Chvilu posedime, trochu sa porozpravame a odchadzame do hotela. Je volna chvila, vyuzivame ju na relax a pozdravy domv. Samozrejme je potrebne pridat aspon jedno foto na FB pre rodinu a priatelov. Ako inak z Taj Mahalu :). Za zmienku stoji, ze vo vsetkych hoteloch, kde sme boli ubytovani bolo v hotelovych halach WIFI pripojenie zadarmo. Skonstatovala som, ze telefonovanie je narodnym sportom Indov. Radi a dlho telefonuju.

ten kukuc ma uplne dostal

u maminky je najlepsie

pohlad z terasy nasho hotela
Mnozstvo informacii, zazitkov je potrebne aspon trochu "stravit". Ideme do postielky oddychnut si pred zajtrajsim narocnym dnom. Caka nas vyse dvesto kilometrov v nasom minibuse do Delhi a potom let z Delhi do Dehradunu a cesta autom do Rishikeshu....o tom vsetkom a este viac sa docitate v dalsom pokracovani.......

16 komentárov:

  1. Áááách, tak to sa ako stalo? Tri dni som nebola na internete a ty cestuješ po Indii. Najprv som si pomyslela, že som na inom blogu. Teším sa aj na spätné čítanie o cestovaní po Indii.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, ved my sme uz mesiac doma :), ale vies akosi ten cas prilis rychlo bezi :)...este chcem dva prispevky urobit, ale chce to este cas...nafotila som cez dvetisic fotiek a vyselektovat iba par to chce cas :)....budem sa snazit co najskor pridat aj ostatne :)...dakujem, za komentarik

      Odstrániť
  2. Nádhera. Vidieť Taj Mahal je môj sen, no viem že sa nikdy nesplní. Ale takto si mi ho trošku priblížila. Teším sa na pokračovanie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem a tesim sa, ze sa ti moj ropzravenie paci :)....budem sa snazit co najskor pridat este dva prispevky :)

      Odstrániť
  3. Krasne a zaujimave citanie....:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem pekne.....tesim sa, ze moje rozpravanie zaujalo :)

      Odstrániť
  4. Tak pekne si to napisala, ze po prečítaní tvojich zážitkov mam pocit, ze som tam bola s tebou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odpovede
    1. Ivanka, velmi pekne dakujem...tesi ma, ze som sa mohla podelit o moje zazitky a moje ropravanie zaujalo :)

      Odstrániť
  6. dakujem za doterajsie spravy a fotografie a tesim sa na pokracovanie..:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aduska ja dakujem za navstevu aj za tvoj cas, ktory si mi venovala :)

      Odstrániť
  7. Lesk a bieda - asi tak by som zhrnula to, čo si nám ponúkla o Indii. Určite ste zažili nezabudnuteľnú dovolenku, pekne si to všetko zhrnula, čítalo sa mi to fajn, doplnené o množstvo fotografií. No k jednej tvojej myšlienke sa musím vyjadriť. Nie je to tak jednoduché, ako si napísala s tou chudobou a vzdelaním. Na Slovensku máš ľudí vzdelaných a prácu aj tak nemajú :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano Danielka mas pravdu....suhlasim s tebou, ibaze nemozes porovnavat Slovensko s Indiou...dakujem za navstevu aj komentarik :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)