piatok 20. júla 2018

Jahodovo-špenátové kocky





Jahody a spenat? Co uz je len toto za kombinacia? Nemajte obavy a kludne tento zakusok mozete vyskusat. Ubezpecujem vas, ze ten spentat v piskote vobec nie je citit. V tejto piskote zohrava iba ulohu prirodneho farbiva,  Zakusok je velmi osviezujuci. Niesla  som do prace a velmi si kolegyne pochvalovali. Boli prekvapene, ked som im povedala o aku kombinaciu surovin ide.  Velmi pekne vyzerajuci a chutny zakusok.  Zelenu spiskotu doplna jeme ruzova  jahodova slahackova vrstva  na sposob akejsi peny,  ktora je trochu stuzena so zelatinou. Zakusok je potrebne uskladnovat v chladnicke. 
Ingrediencie:
rozpis je na plech 30x40 cm


piskota
6 vajec
150 g krystaloveho cukru
280 g plohrubej muky
stipka soli
1 KL prasku do peciva

160g baby spenatu (cerstveho)
150 ml oleja

Jahodova pena
750 g jahod
500 ml slahackove smotany
80 g krystaloveho cukru
2 PL citronovej stavy
jahodova zelatina na 500 ml tekutiny
2 platkove zelatiny Dr. Oetker

Okrem toho:
asi 250 g jahod na ozdobu

Postup:

Spenat umyjeme a osusime. V mixeri ho rozmixujeme spolu s olejom. Odlozime bokom. Bielka vyslahame so stipkou soli. Postupne zaslahavame cukor do bielok. Ked je pena z bielkov tuha vslahame zltka. Preslahame a potom pridame rozmixovany spenat. Opat preslahame. Nakoniec  uz len rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Cesto vlejeme na plech vystlaty papierom na pecenie .Upecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 170 stupnov C asi 20-25 minut. Kontrola spajlou.

Platkovu zelatinu namocime do studenej vody. Jahody umyjeme a pokrajame na mensie kusky. Posypeme cukrom, Pridame citronovu stavu . Za staleho miesania zahrievame, kym sa cukor nerozpusti. Jahody odstavime z ohna a rozmixujeme ich ponornym mixerom. Do horucich jahod pridame zelatinu a vyzmykane platky zelatiny. Miesame, kym sa  obe zelatiny neroztopia. Nechame ochladit.
Slahackovu smotanu vyslahame do tuha. Pomaly zamiesame slahacku do ochladenej jahodovej zmesi. Pozor, aby pri chladeni nezacala tuhnut. Treba vystihnut ten spravny moment, ked uz je jahodova zmes ochladena, ale este netuhne. Zamiesame.

Z korpusu stiahneme papier na pecenie. Ak pouzijeme formu (rafik) , polozime ju na piskotu a kraje orezeme. Nevyhadzujeme ich, odlozime bokom a neskor pouzijeme ako mrvenicku na ozdobu hotovych jahodovych kociek. Na piskotu nalejeme jahodovo-slahackovu zmes. Zarvoname a odlozime do chladnicky zatuhnutl Pred podavanim nakrajame na kocky, ozdobime cerstvou jahodou a mrvenickou z odkrojenych krajov piskoty. Zakusok skladujeme v chladnicke.















                                                                       Dobru chut!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)