nedeľa 12. februára 2012

Zapecene kuracie platky so sampinonovou plnkou



Kombinacia kuracich prs so   sampinonmi  poskytuje aspon pre  mna osobne nekonecne mnozstvo sposobov upravy jedla. Mam velmi rada jedno aj druhe. Nie len kvoli lahodnej chuti, ale aj kvoli casovej nenarocnosti pripravy jedal z uvedenych surovin. Toto je jeden z tych rychlych, ale zato velmi chutnych sposobov ich upravy.  Za par minut vykuzlene skvele  jedlo, na ktorom si mozete pochutnat ci uz na obed, pripadnei na  veceru. Velmi dolezitou (podla mna) v tomto recepte je pridany estragon (tarragon). Chcela by som upriamit vasu pozornost na toto skvele dochucovadlo, u mna v poslednom case velmi oblubene. Tak dovolte trochu nauky: "Estragon patrí u nás nezaslúžene medzi málo používané korenia ale medzi “kulinármi“ je mimoriadne cenený. Pochádza zo strednej Ázie, kde ju napríklad Peržania  využívali pri grilovaní mäsa. Je dôležitým korením v tureckých, arménskych a  balkánskych kuchyniach.  Z európskych kuchýň  jednoznačne kráľuje vo francúzskej pre svoju rafinovanú príchuť po aníze, ktorú francúzi mimoriadne obľubujú. 
Estragon obsahuje jód, minerálne soli, vitamín A a C. Čaj z estragónu prečisťuje obličky a zvyšuje chuť do jedla.
Je výborný na ochutenie polievok, hydiny, rybacích a divinových pokrmov, pečenej baraniny a jahňaciny, prívarkov zo zeleného hrášku, fazuľky a zemiakov. 
Vo Francúzsku si môžete bežne k vodke objednať kocky ľadu, v ktorých sú „uväznené“ estragónové lístočky."
(zdroj http://recepty.netcabinet.net/stranky/bylinky_estragon.html)
Takze , mili moji, po  malej nauke podme na recept:

Ingrendiencie:
kuracie prsia
sampinony
1 vacsia cibula
maslo
platkovy syr
olej
sol, korenie
estragon ( tarragon)
trochu kurkumy

Postup:
sampinony ocistime, pokrajame na mensie kusky. Na panvici rozpustime maslo a cibulu nadrobno nakrajanu orestujeme dosklovita. Pridame pokrajane sampinony, osolime, okorenime. Chvilu za staleho miesania orestujeme a potom stiahneme ohen, prikryjeme a podusime domakka. Pred koncom pridame estragon a kurkumu.Kurkumu so pridala asi 1/2 KL iba kvoli farbe , aby to nebolo take velmi blede.  Zamiesame a odstavime z ohna. Kuracie rezne prerezeme na polovicu ( ja ich neklepem) a osolime, okorenime. Z prudka opecieme z oboch stran. Prelozime ich do zapekacej nadoby.  Na kazdy rezen nalozime sampinonovu plnku a prikryjeme platkom syra. Dame zapiect do rury na 190 stupnov asi 10- 15 minut, kym sa syr zapecie dozlatista. A hotovo! Podavame napriklad so zemiakovou kasou a cerstvou zeleninou. Ze to bolo rychle?:))







15 komentárov:

  1. Adrika, hm.....huby ja môžem na akýkoľvek spôsob. Stále ich držím doma. A toto si určite ukuchtím :-). LIKE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka verim, ze nebudes sklamana. Jednoduche,rychle a mnam:))))

      Odstrániť
  2. Taketo mame velmi radi, moja polovicka robi podobne ale s bravcovym maskom a so zemiakmi zapecene v jednom pekaciku ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. joj, toto je totalna nedelna dobrotka Adka -milujem taketo domacke receptiky!! A naviac tak jednoduche a rychle papanie!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to vypadá opravdu zajímavě.:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adrika, tak tento recept ma veľmi zaujal, ako vlastne aj ostatné Tvoje recepty. Určite ho čoskoro vyskúšam. Je jednoduchý a určite dobrý

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Luxusní na pohled a sázím se, že i na chuť ;-). Ráda vyzkouším.
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Toto jedlo bude mať určite úspech aj u mojich synov. Už teraz by som si ho dala, asi som sem nemala chodiť o 20,53. Som nepoučiteľná :-( Pekný večer!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Uz je to v trube :-) nachystane na veceru

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mnama prave sme dojedli, finom finom

    OdpovedaťOdstrániť
  10. mnamka mnamka prave sme dojedli a finom papkanicko

    pozdravujeme Ta vsetci

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)