nedeľa, 17. júna 2012

Kilimandzaro




A toto je skutocne Kilimandzaro. Je to fotene iba z lietadla, takze prosim ospravedlnite znizenu kvalitu.




Tato torta u mna nie je ziadnou novinkou.  Je  vyborna a rozhodne si zasluzi, aby neupadla do zabudnutia. Nie vsetci moji navstevnici na tomto blogu poznaju recepty, ktore som uverejnovala na MMB, takze verim, ze si najde svojich priaznivcov aj medzi nimi. Podnetom vratit sa k tomuto super receptiku bolo aj nedavne zhliadnutie Kilimandzara na vlastne oci, aj ked iba z okna lietadla. Bol to super  zazitok a verim, ba co viac, som presvedcena, ze vam tato torta poskytne super chutovy zazitok , ak sa rozhodnete vyskusat ju . Torta je lahka, osviezujuca a na pripravu nenarocna. Tak s chutou dotoho!

Ingrediencie:

korpus: 
5 vajec, 
180 g pr. cukru, 
100 g polohrubej  muky, 
30 g solamylu, 
30 g kakaa, 
50 g masla
 2 KL prasku do peciva 
stipka soli

 Krem:
 500 g makkeho tvarohu ( ja som pouzila Quark),
 2 KL vanilkoveho extraktu
1 slahackova smotana
 60-100g pr.cukru 
7 platkov zelatiny 
2 mandarinkove kompoty

 Okrem toho: tortova forma 24 cm, misa s priemerom 20-22 cm, potravinova folia

Postup:

V mise zmiesame sypke suroviny okrem cukru:  muku, prasok do peciva , solamyl, kakao. Odlozime bokom.
Zltka, cukor , maslo vymiesame dopenista.
Bielka vyslahame so stipkou soli na tuhu penu.
Do maslovo zltkovej zmesi prisypeme sypke suroviny, premiesame a nakoniec ruccne vmiesame z bielkov vyslahany tuhy sneh.
Premiesame a vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vylozili  papierom na pecenie.
Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnoch C asi 35-40 minut. Vyberieme z rury, nechame asi 5 minut postat vo forme a potom boky formy odopneme a nechame vychladnut na mriezke.






Platky zelatiny namocime do studenej vody asi na 10  minut.Potom ju vyzmykame a zalejeme 100 ml  horucej   vody , premiesame, nech sa rozpusti a nechame mierne  ochladit.
Mandarinky scedime, stavu odlozime bokom, budeme ju potrebovat na namacanie korpusu.Tvaroh rozmiesame s cukrom, vanilkovym extraktom. Slahacku vyslahame dotuha. Do tvarohoveho kremu pridame 2/3 odkvapkanych mandarinok premiesame. Potom pridame vyslahanu slahacku a nakoniec za staleho miesania pridavame rozpustene, ochladene zelatinove platky. Zmes vylejeme do misy vylozenej potravinarskou foliou a odlozime do chladnicky aspon na tri hodiny.






Koprpus prerezeme na dve polovice.Spodnu cast korpusu prelozime na tanier (tacku) a dobre navlhcime mandrinkovou stavou. Hornu cast korpusu rozrezeme na 16 casti. Stuhnutu tvarohovu zmes preklopime na spodnu cast korpusu. Trojuholnicky namacame v mandarinkovej stave ( iba jednu stranu, ( tu ktora je rozrezana) a jemnym pritlacenim  prikladame k tvarohovej zmesi. Trojuholnicky prikladame dookola tvarohovej zmesi vzdy oproti sebe.





Ked mame hotovo, jemne poprasime praskovym a na vrch ulozime 1/3 mandarinkoveho kompotu.




Prajem vam dobru chut!

28 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Ez nem csak jol nez ki, de nagyon fincsi is:)))))Koszike

      Odstrániť
  2. Je dokonala, Andrejka a predchádzajúci príspevok je fascinujúci !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adrianka, tak tymto si ma dostala!! Neskutočne dobre to vyzerá a chutiť to musí geniálne!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja žasnem, to je nádherná torta a celkom jednoduchá, super :-))....a tiež by som chcela zažiť taký krásny zážitok! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka mozes kludne vyskust, neolutujes:)))

      Odstrániť
  5. krááásna torta , vôbec nie zložitá žasnem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ta a take ja najviac milujem:)))

      Odstrániť
  6. Dobry rano a moc dik ale neni fer takove moc dobry dort na pc sedim tady a slintam miluje takove dorty .Znam s nemeskou takove dortiky .Hezky tebe zdravim Karin

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karin dakujem za navstevu a opatujem pozdrav.

      Odstrániť
  7. Teda, tak tohle vypadá opravdu skvěle!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Super postup....tebe tá dovolenka prospela :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. vyborny napad, krasna torta, na ktoru sa mi slinky zbiehaju a nazov sedi a rit na serbel :)), Adrianka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka uz som ju davala na MMB a je fakt dobra, ta som uz dala nejake to repete:)))

      Odstrániť
  10. Krásna torta, sa mi slinky zbiehajú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. nádherná torta, hotové umelecké dielo a navyše vyzerá veľmi osviežujúco :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tento dort je bomba. Adrianko, určitě ho udělám - samozřejmě s odkazem na tebe. :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. moc hezký dort a originální nápad :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ten vypada naprosto uzasne, uz vim, co udelat, az budu chtit neco netradicniho, diky! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. nádherný, originální a určitě výýbornýý :-) hned bych ochutnala kdybych mohla ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Adri, dnes jsem dělala podle tebe Kilimandžaro. Dovolila jsem si ho zveřejnit i na mém blogu. Dala jsem si k receptu odkaz na tvůj blog, máš v něm výborně udělaný fotopostup. Z odkazu jasně vyplývá tvé autorství receptu.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Dort vypadá naprosto skvostně! Myslím, že se inspiruju a recept založím na pozdější použití.
    A jdu se tady ještě trošku porozhlídnout... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. tak takú to tortu spravím,do inej by som sa nie pustila lebo nie mam skúsenosti ale ta vypadá skvostne...

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)