nedeľa 9. septembra 2012

Tvarohovo-ovocny zakusok



 Tento vikend sa u nas niesol v takom ovocnom duchu. Robila som aj panna cottu s mangovym zele ( v dalsom prispevku) a  v tomto zakusku som pouzila jahodky. Okrem toho sme konzumovali ovocie aj v cerstvom stave. Ved my mame ovocie velmi radi. Zial, momentalne iba take z obchodu. Ani si neviete predstavit, co by som dala zato, keby som sa mohla postavit v zahrade pod strom a rovno zo stromu utrhnut jablcko, ceresnicku, ci slivku. A zjest rovno pod tym stromom... Ach jaj...No co uz... verim, ze sa tieto chvile coskoro prinavratia... No,  ale dost bolo rozjimania. Ponukam vam jeden super kolacik. Nic narocne, ale na nedelnajsie popoludnie ako stvoreny. Ovocie si moze dat lubovvolne, ake mate radi. Rovnako dobry je aj bez ovocia. Je len na vas, pre aku verziu sa rozhdonete...


Ingrediencie:
hnede cesto:
4 vajcia
1 hrncek krystaloveho cukru
1/2 hrnceka oleja
1 hrncek mlieka
2 hrnceky polohrubej muky
1 prasok do peciva
1 PL preosiateho kaka
citronova kora

biele cesto:
2 vajicka
1 hrncek krystaloveho cukru
500 g makkeho tvarohu ( u mna Quark)
1 hrncek mlieka
1 vanilkovy puding

okrem toho:
jahodovy kompot 2x435 g ( mozno pouzit  akekolvek ovocie)
300 ml pochutkovej smotany ( u mna creme fraiche)
250 ml slahackovej smotany ( u mna Elmea 284 ml)
1-2 PL praskoveho cukru ( podla chuti)

hrncek = 250 ml
rozpis je na plech 30x40 cm ( vnutortny rozmer 27x37cm)

Postup: 
najprv si pripravime dve misky - jednu na tmave cesto a jednu na svetle cesto. 
Takze tmave cesto: cele vajcia vyslahame s cukrom do peny. Pridame olej, mlieko, postruhanu citronovu koru a dobre preslahame. Odstavime na chvilocku bokom. 
Svetle cesto: opat slahame cele vajcia s cukrom do peny. Pridame tvaroh, potom praskovy puding, mlieko. Za kazdym dobre preslahame. Cesto je velmi riedke, ale nemajte obavy. Pecenim sa pekne zatiahne.  Dokoncime tmave cesto. Takze pridame don preosiatu muku zmiesanu s preosiatym kakaom a praskom do  peciva. Preslahame. Na vymasteny , mukou vysypany plech nalejeme 1/2 tmaveho cesta, potom nalejeme cele svetle cesto a ulozime dobre odkvapkane ovocie. Polejeme zbytkom tmaveho cesta. Nerobte si starosti, ak sa vam nepokryje cely zakusok tmavym cestom. Snazte sa vsak v malom mnozstve zalievat a postupne. Dame piect do predom vyhriatej rury na 180 stupnov C asi 35-40 minut. Nechame poriadne vychladnut . Smotanu zmiesame s praskovym cukrom. Slahackovu smotanu vyslahame a opatrne vmiesame do pochutkovej smotany. Smotanovo-slahackovu masu natrieme na dore vychladeny zakusok. Mozeme posypat kakaom, prip.struhanou cokoladou alebo nechat iba tak... Drzime v chladnicke...
tmave cesto


                                                         svetle cesto






smotana  a vyslahana slahacka







                                 Prajem dobru chut!!!!!!

34 komentárov:

  1. Nádherný koláčik, Aďka, o chuti nepochybujem! Darina B.♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jééé to vypadá naprosto nádherně a lehoučce!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá mńamózně - určitě zkusím!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adrianka, tvoje recepty a fotky tak obdivujem, sú veľmi lákavé a nádherné, klobúk dole! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aďka, pomóc, ja nestíham, tvoje dobrotky vyzerajú tak fantasticky a ja ich nestíham všetky vyskúšať, ale recept ukladám.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Moc se mi líbí to střídání barev. Je to opravdu moc krásný moučník.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý deň, rada by som vedela, koľko je jeden hrnček? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobry den, vcera som ho piekla a je velmi chutny :) odporucam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobry den, vcera som ho piekla a je velmi velmi chutny :) dakujem za recept ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zdravim, akurat ho mam v rure a zatial to vyzera dobre :) Ja som stravila v UK skoro 4 roky, takze ocenujem ze tu davate aj typy na nahrady( napr. tvaroh a tak )Inac krasny blog, recepty vyzeraju fantasticky a prezentacia je nadherna. Chytam sa vyskusat viacero vasich receptov, problem je rozhodnut sa ktory :)Prajem vela uspechov.

    Vladimira

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravim...mohli by stge mi posalt kusticok :)...mozem len povedat, ze tento zakusok bola skvela volba...pisem suroviny, ktore som pouzila ja v UK....viem, ze ake som mala problemy, ked som prisla do UK a ziadne potraviny som tu nepoznala:(....viem, ze na blog chodi aj vela Slovakov a cechov zijucich v UK, tak preto uvadzam, co som pouzila ja...pekny den prajem

      Odstrániť
  11. Ja som si to práve teraz ochutnala, je ozaj výborný koláč. odporúčam všetkým!!!
    dakujem za recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, dakujem za spravicku...tesim sa, ze zakusok chutil

      Odstrániť
  12. dobry vecer... nadherny blog velmi ma potesil, kedze tiez zijem v anglicku momentalne a tiez som si to odzila to s tymi surovinami, tvaroh som si napriklad nosila z domu zmrazeny az pokial som nenarazila na quark :D chcela by som sa opytat ta Elmea ktoru ste pouzili je ta zelena na slahanie, abo cervena single abo modra double?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kathy tesim sa, ze sa ti blog paci...takze aj ty si si presla nelahkymi zaciatkami v cudzej krajine :)...prepac, nemohla som ti skor odpisat, mala som navstevu zo Slovenska :)....pouzivam modru Elmeu....niekdy double cream...vacsinou nakupujem v Morrisons, prip. Tesco :)

      Odstrániť
  13. Adrianko,děkuji a dovolím si sdílet,máte moc hezký blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Koukám že jsem tvořila téměř stejný moučník,jen jsem pokladla půlenými švestkami,byl výborný.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Som rada, že som našla tento recept, upiekla som ho na svoje výročie narodenia, bol skvelý. Nakoľko som doma nemala jahody, urobila som ho s čerešňovým kompótom. Bola to mňamka.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Adrianka, tento kolacik som upiekla minuly tyzden a ked moj 17-rocny syn ochutnal, povedal: ten recept si odloz, strasne dobre to je :) Ja som si neodlozila a dnes som stravila hodinu jeho hladanim. Ale nasla som a zas dnes budem uzasna mama :) Dakujem ti. A co sa tyka jablcka a ceresnicky priamo zo stromu, akoby som to pisala ja, presne viem, o com pises.
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  17. chcela som sa spytat, ci toto mnozstvo moze ist aj do tortovej formy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. urcite sa da urobit aj v tortovej forme, ale toto mnozstvo by som dala asi do vacsej tortovej formy napr, s priemerom asi 30 cm....nemam to vsak odskusane :)

      Odstrániť
  18. adrianka, ake mnozstva by som mala pouzit do tortovej formy? Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, myslim , ze z polovicnej davky by to mohlo vystacit do tortovej formy s priemerom 20 cm....nemam to vsak odskusane a preto ani nerada davam rady, ktore nie su overene v praxi....prepac, ze odpisujem az teraz, ale boli sme dovolenke....pekny dnicek a ked vyskusas do tortovej formy , budem rada, ak sa podelis o svoje poznatky :)

      Odstrániť
  19. Uz sa pecie, velmi sa nanho tesime. Dakujem za tip!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Náhodou jsme se synem narazili na tento recept. Skvěle se povedl, je to výborný zákusek. Děkujeme za tip.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)